sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Družice SWOT změřila jezero v Údolí smrti

Kalifornské Údolí smrti je nejsušším místem Severní Ameriky a od konce roku 2023 se tu vyskytuje dočasné jezero. Experty z NASA vedený rozbor nedávno umožnil vypočítat hloubku tohoto jezera v průběhu několika týdnů v únoru a březnu. Podařilo se jim tak demonstrovat schopnosti americko-francouzské družice SWOT (Surface Water and Ocean Topography), která byla vypuštěna v prosinci 2022. V rámci výzkumu se zjistilo, že se hloubka vody v jezeře po dobu zhruba 6 týdnů pohybovala v rozmezí jednoho až méně než půl metru. Dané období obnášelo i několik bouřek, které se prohnaly Kalifornií a přinesly s sebou rekordní srážky.

Cvičné vyklopení jedné ze dvou antén přístroje KaRIn před startem družice SWOT.
Cvičné vyklopení jedné ze dvou antén přístroje KaRIn před startem družice SWOT.
Zdroj: https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/

K určení hloubky jezera oficiálně pojmenovaného Lake Manly, využili výzkumníci data z družice SWOT a odečetli odpovídající informace o výšce terénu v oblasti Badwater Basin, která poskytl úřad U.S. Geological Survey. Výzkumníkům se podařilo zjistit, že se mezi snímkováním SWOT v přibližně desetidenním rozestupu měnila výška hladiny. Na připojené vizualizaci je hloubka okolo 1 metru vyznačena tmavě modrou barvou, zatímco hloubka menší než půl metru má světle žlutou barvu. Těsně po sérii bouřek začátkem února měřilo jezero na délku zhruba 10 km a na šířku přibližně 5 km. Každý pixel na obrázku představuje v reálu oblast s rozměry 100 × 100 metrů.

Lake Manly v Údolí smrti pohledem přístroje KaRIn na družici SWOT.
Lake Manly v Údolí smrti pohledem přístroje KaRIn na družici SWOT.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Tohle je opravdu povedený příklad toho, jak dokáže SWOT sledovat, jak tohle jedinečné jezero pracuje,“ říká Tamlin Pavelsky vědec agentury NASA a vedoucí vědec pro sladkou vodu mise SWOT, který pracuje jako hydrolog na University of North Carolina. Na rozdíl od mnoha jezer po celém světě je jezero z Údolí smrti pouze dočasné, relativně mělké a silný vítr dokáže přesunout tuto masu sladké vody i o několik kilometrů, k čemuž došlo mezi 29. únorem a 2. březnem. Jelikož v oblasti Badwater Basin běžně není voda, tak výzkumníci neměli na místě trvalé měřící přístroje, aby mohli studovat jezero v této oblasti. SWOT však takovou mezeru v datech dokáže zaplnit, pokud se tato oblast (nebo kterákoliv jiná na světě) zaplaví vodou.

Princip fungování družice SWOT.
Princip fungování družice SWOT.
Zdroj: https://www.allaboutcircuits.com/

Krátce po startu začala družice SWOT měřit výšku hladin prakticky všech vodních ploch na povrchu Země, čímž vytvořila jeden z nejdetailnějších pohledů na oceány, řeky a jezera. Nejenže družice dokáže detekovat rozsah vodních ploch, což umí i jiné družice, ale SWOT dokáže také měřit výšku hladiny. Spojením obou typů informací mohou měření ze SWOT přinést informace o hloubce řek a jezer. Vědecký tým kolem mise SWOT provádí měření s využitím přístroje KaRIn (Ka-band Radar Interferometer). S pomocí dvou antén umístěných na koncích 10 metrů dlouhého nosníku může KaRIn vytvářet pár pozorovacích pruhů, zatímco obíhá naši planetu. Radarové pulsy z družice se odrazí od vodní hladiny a jsou zachyceny pomocí antény. Výpočtem je pak možné určit výšku tohoto povrchu. „Ještě nikdy jsme na žádné družici nevyužili radar v pásmu Ka, který používá KaRIn,“ říká Pavelsky s tím, že údaje znázorněné na výše uvedeném grafu jsou důležité i pro vědce a inženýry, aby lépe pochopili, jak tento druh radaru funguje na oběžné dráze.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://images.indianexpress.com/2016/11/nasa-swot-mission-759.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/04/1-pia26184-swot-death-valley-lake.jpg
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/original_images/jpegPIA25594.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/04/1-pia26184-swot-death-valley-lake.jpg
https://www.allaboutcircuits.com/…working_principle_.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/04/17/druzice-swot-zmerila-jezero-v-udoli-smrti/