ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus Sojuzu a připojení Dragonu

Ve čtvrtek 21. března nastala situace, na kterou nejsme moc zvyklí a to odklad startu rakety Sojuz 2.1a s kosmickou lodí Sojuz MS-25 s tříčlennou posádkou na palubě. Odklady Sojuzů jsou totiž velmi vzácné a vůbec poprvé v historii k odkladu v rámci pilotované mise došlo takto blízko okamžiku startu. Nový termín startu byl stanoven na sobotu 23. března ve 13:36:10. Ovšem ještě před startem Sojuzu pro Vás budeme vysílat přenos z připojení kosmické lodi Dragon 2, která úspěšně odstartovala včera na raketě Falcon 9 v rámci mise CRS-30. Ke spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí by mělo dojít přibližně ve 12:30 našeho času.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 23. března ve 13:36:10 SEČ
  • Místo startu: Rampa 31/6, kosmodrom Bajkonur, Kazachstán
  • Raketa: Sojuz 2.1a
  • Náklad: Kosmická loď Sojuz MS-25
  • Hmotnost nákladu: přibližně 7 050 kilogramů
  • Cílová oběžná dráha: Nízká oběžná dráha s výškou přibližně 420 kilometrů a sklonem 51,6°

Náš přenos z připojení spustíme zhruba 30 minut před plánovaným připojením, tedy okolo 12:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 23. března 11:25
Přílet Dragonu k ISS se urychlil. Momentálně se zdá, že by mělo ke spojení dojít už ve 12:16 SEČ. Přenos tedy spustíme v 11:45.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 13:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.russianspaceweb.com/
https://twitter.com/
https://nextspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/…/2019/03/D00Dp6AXQAUcfmV.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus Sojuzu a připojení Dragonu”

  1. HM napsal:

    Vážený pane Majere,

    protože jste zjevně nepochopil, co se vám zde někteří uživatelé snažili sdělit, učiním poslední pokus a pak mě klidně zablokujte, jak libo… na přístupu do zdejší diskuse můj svět opravdu nestojí.

    Těm lidem podle mě nevadí osobní politické názory člena vaší redakce ani jedno konkrétní hanlivé slovo (ostatně i já jej občas používám).
    Spíš ty lidi, podobně jako mě, šokuje váš aktuálně velice inovativní přístup k účastníkům diskusí, který tady ještě donedávna znát nebyl. Říká se tomu dvojí metr.
    To co jiným netolerujete, v případě svých oblíbenců zjevně hodláte mlčky přecházet nebo dokonce omlouvat.

    Vždy jsem si vážil toho, že zde platila nulová tolerance politických výlevů a šlo vám výhradně o technická fakta „padni komu padni“ a nikoliv o žvásty jako na mnoha jiných serverech. Proto jsem do diskusí občas nahlížel.
    V této diskusi jste podle mě překročil jistou hranici a minimálně v mých očích vyvolal pochybnosti, zda nedošlo k jistému neblahému posunu. Věřte prosím, že bych se opravdu rád mýlil.

    Ale máte pravdu. Váš server, vaše diskuse, váš problém. Dělejte, co uznáte za vhodné.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      V první řadě netuším, proč bych vás měl banovat, když k tomu není jediný důvod. Své názory podáváte slušně, netrollíte. U nás se nikdy nedávaly bany za „nepohodlné“ názory nebo za kritiku. To byste jako pravidelný čtenář měl vědět. Překvapuje mne tedy , že o tom vůbec uvažujete a zmiňujete tuto možnost. Ban je pro nás vždy až to úplně poslední řešení, které použijeme, až když selžou opakovaná napománání.
      Ano, moje zásady jsou stále stejné. Jsem proti zatahování politiky do našich diskusí a to u kohokoliv bez rozdílu. Možná když se podíváte do diskusí, uvidíte, že jsem proti používání slova rusák nikdy nikoho nenapomenul a pokud bych to udělal teď, tak bych právě aplikoval ten dvojí metr. Jak jsem psal, na tomhle výrazu nevidím nic špatného. Stále tedy pokračuji v trendu, který jsem nastavil od začátku.

    • Josef Waters napsal:

      Nakonec jste mě donutil abych se taky vyjádřil: Na pojmenování „rusák“ rozhodně není nic politického, je to prostě lehce pejorativní označení příslušníků státu, který zrovna v současné době proti nám, celému Západu a tím i naší republice, vede částečně skrytou válku (Vrbětice), masivní dezinformační kampaň a pěstuje u svého obyvatelstva nenávist (Geyropa, Natofašisti, …). Do článku by se výraz rusák nehodil, v diskusi je to podle mě naprosto v pořádku. Zajímalo by mě, jestli těm, kteří se tu po panu Pretschovi vozí za mírnou vulgaritu, by před osmdesáti roky stejně vadilo označení němčour, nebo nácek a volali by stejně hlasitě po větší korektnosti a „objektivitě“ (ve stylu pět minut židé, pět minut Hitler)!

      Zato útočit na autora osobně – mindráky, ujíždí nervy, primitiv, agresívní, agitátor – to skutečně snižuje kvalitu diskuse. Taky to ukazuje na postoje, tentokrát už skutečně politické, daných přispěvatelů.

  2. V_dur napsal:

    Osmeľujem sa prispieť do tejto smutnej diskusie prosbou, aby ste už ďalej neinvestovali svoju mentálnu energiu do sporu o (ne)vhodnosti používania slova „rusácký” – zjavne je to zbytočné a nikam to nevedie!
    A keby Vás náhodou zaujímal môj názor: i ja vnímam to slovko v úvodzovkách ako nie práve vhodné, aj vzhľadom na hanlivý nádych, ktorý nespochybniteľne má – a myslím si, že ten, kto to tak necíti, by mal brať ohľad na tých, ktorí použitie slov „rusák” či „rusácký” považujú za nevhodné a nepríjemné. Je to rozhodne rozumnejšie ako sa snažiť silou-mocou presadiť svoj názor, ktorý sa navyše vôbec netýka tej odbornej problematiky, ktorou sa zaoberá článok… Ďakujem, že som sa mohol vyjadriť a želám všetkým všetko dobré!

  3. pasakpetula napsal:

    Radim Pretsch. Tyto příspěvky patří na Twitter nebo Facebook. Ne sem. Váš názor Vám neberu, ale zde ho nechci. Stejně jako politické školení při fotbale od pana Bosáka.
    Hrajete si na vědeckého redaktora a přitom děláte agitátora. Nemůžete pak být objektivní.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      1) Nikdy jsem nikde, nejen zde, netvrdil, že jsem „vědecký redaktor“. Narozdíl od vás a řady dalších, se pod své články a příspěvky podepisuji plným jménem, protože se za své příspěvky nestydím a stojím si za nimi. Každý tak má možnost zjistit, co jsem zač a svobodně se rozhodnout, zda-li si můj text přečte.

      2) Naopak vy se zde pasujete do role vrchního cenzora, který se mi snaží určit co a kam mám psát.

      3) Jsem subjektivní v tom smyslu, že mám nějaké osobní názory. To mi, ale nebrání objektivně posoudit některé skutečnosti, např. stav ruské kosmonautiky.

      4) Tohle je diskuze k nějakému tématu. Narozdíl od vašeho příspěvku, se ten můj tématu týkal (problému Sojuzu), narozdíl od vašeho nebyl osobní (netýkal se žádného přispěvatele) a stojím si za tím, že nebyl ani vulgární. Byť rozumím tomu, že některé názorové skupiny s ním mají problém.

      Tím ze své strany končím tuto OT debatu kolem své osoby.

      • pasakpetula napsal:

        Koukám, že nejste vědecký redaktor. Vy jste jen grafoman.
        A agresivní člověk.
        Nehraju si na cenzora. Jen jsem vyslovil názor a souhlas s ostatními, že nás vaše názory a hate speech nezajímají a vadí nám.
        Tak klídek. Držte nohy v teple.
        Za jméno se nestydím, ale chrání mne před agresivními lidmi jako jste vy.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Kolega jen chtěl vysvětlit svůj postoj. Na tom není nic grafomanského. A ať se snažím, jak chci, opravdu v jeho komentáři nevidím ani náznak agresivity. Nehledejte, prosím, problémy tam, kde nejsou, děkuji.

  4. zvejkal napsal:

    A vieme dovod odkladu?
    Priznam sa, ze som vemi nepatral, tak sa opytam tu 🙂

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Podle Roskosmu byl příčinou odkladu pokles napětí na jedné z baterií nosné rakety.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Zkopíruju sem velmi pěkné shrnutí od Michala Václavíka:
      Poslední minutu odpočtu dochází, mimo mnoha jiných činností, k přechodu systémů na vnitřní zdroje elektrické energie. 24 sekund před vzletem se tak děje u stupňů A až G (centrální a čtyři postranní). Chemické baterie na nosné raketě by měly mít napětí optimálně 27 V. Došlo však (a není jisté zda při měření parametrů před přepnutím a nebo až po něm) ke skokovému snížení na pouhé 3 V. To samozřejmě vedlo k tomu co jsme viděli – odpočet byl zastaven.

  5. Cateye napsal:

    Můžu se zeptat proč má někdo, kdo se nedokáže oprostit od osobních animozit, nálepku Redakce? Portálu kosmonautix, který je jinak považován za vzor odbornosti, profesionality, potažmo nestrannosti, takové vystupování docela kazí kredit…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      V téhle diskusi jsou i s tím vaším pouze dva komentáře, takže pokud budu usuzovat, že nenarážíte na diskusi pod jiným článkem, zřejmě máte na mysli Radimův komentář. Radim je členem redakce, kterému na našem webu vyšlo již několik článků. Jak se můžete sám přesvědčit, jeho tvorba odpovídá standardům našeho webu a proto jej máme v redakci a proto se u jeho jména zobrazuje daný titulek. Naše redakce však není sektou, která by nařizovala všem členům mít na vše stejný názor. Důležité je, aby články, které autor vytvoří, odpovídaly standardům, které máme. Radim (i kdokoliv jiný) však může mít libovolné názory, které může projevit v diskusi. Jakékoliv případné pokusy z mé strany o utlumení jeho projevů by byly projevem despotického cenzora a to by našemu webu ublížilo ještě mnohem více.
      P.S. Navíc na jeho konkrétním komentáři nevidím nic závadného. Civilní ruská kosmonautika je v krizi už několik let a nezdá se, že by se tento trend měl v nejbližší době zlepšit.

      • Cateye napsal:

        Chápu, ale jde o princip, protože v rubrice Redakce (kde mimochodem dotyčný není uveden) visí vaše krédo, cituji: „Naším cílem vždy bylo a bude přinášet čtenářům aktuální zprávy z kosmonautiky, které si zakládají na férovém a nezaujatém přístupu vůči všem hráčům na poli letů do vesmíru.“

        Dotyčný tady svoje osobní mindráky vyjadřuje už více let než je prstů na jedné ruce. Budiž, je to jeho boj. Poslední dobou mu však ujíždí nervy a začíná být explicitní. U zástupce jakékoliv solidní redakce by to bylo považovánu za neprofesionální vystupování.

        Troufnu si tvrdit, že kdyby nějaký jiný primitiv pod článkem týkajícím se dejme tomu izraelské (případně slovenské, vietnamské, atd.) kosmonautiky napsal:
        „Bla, bla, bla židáci (čoboláci, rákosníci atd.), bla, bla, bla, protože bla, bla, bla…“ okamžitě byste nějak reagovali, obzvláště kdyby se jednalo o vašeho člena.
        A rozhodně to není volání po cenzuře. Ovšem tak jak máte nastavená pravidla pro běžné diskutéry (která už několik jedinců pocítila), měli byste si je vyříkat i v redakci.

        Pan Čížek to vystihl přesně. Dotyčný, ať si svoje impertinence nechá mezi sobě rovné, ale ne na web, který si zakládá na přesně opačných principech vystupování, ergo, když zastupuje redakci.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nemohu nařizovat členu redakce, co si má myslet, to bych dělal z redakce sektu. Důležité je, že jeho články jsou objektivní. Navíc si opravdu nemyslím, že by výraz rusák byl nějak hanlivý. Stejně jako se říká amíci a taky v tom není žádný zlý podtext.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        …mindráky…primitiv… Hm.

        Vzpomněl jsem si, že ve veřejném prostoru už jednou rozruch kolem slova „rusák“ proběhl. To když jej používala herečka Bára Hrzánová. Tenkrát se proti tomu, stejně jako vy dnes, silně a jako jediná vymezovala rusácká ambasáda. Tím samozřejmě nic nenaznačuji. Jen, že chápu, že některé názorové skupiny s tím mají problém. Věřte, že já jsem v pohodě a nervy mi nikam nejedou.

        A explicitní nezačínám být, to jsem se naopak znažil být vždy a nevidím na tom nic odsouzeníhodného. Možná ale, že jen víte, co to slovo znamená. To se u „cizích“ slov stavá.

      • Petr_Cizek napsal:

        Nikdo tady nechce, abyste panu Pretschovi přikazoval názory. O to tady přeci vůbec neběží. Spíš nás mrzí to vyjadřování a to, že nám politické názory pana redaktora Pretsche prosakují do diskuze. Však sem politika přece nepatří, ne? Slovo „rusák“ nebo „rusácký“ je v současné češtině slovo vnímané jako hanlivé, expresivní, (srov. „skopčák“, „čobolák“ apod.). A takovým výrazivem si sami snižujete úroveň diskuze pod vašimi články.

        Doufám, že mě pan Pretsch rovněž nepřirovná k nějakým „názorovým skupinám“.

        Pěkný den.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já slovo rusák považuji za citově nezabarvené. Ano, je hovorové, podobně jako amík, ale nepřipadá mi urážlivé.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Štítek „redakce“ mám proto, že jsem na Kosmonautix přispěl několika články. Většina z nich, jak si můžete snadno ověřit, se týkala úspěchů ruské kosmonautiky, byla přijata pozitivně (viz „hvězdy“) a zpravidla vyvolala podnětnou diskuzi (ad počet příspěvků v diskusích).

      I proto mám nutkání upozorňovat na to, o čem je současná rusácká kosmonautika.

      Tak například Sojuz MS-25 je v případě běloruské „kosmonautky“ splátkou za to, že bělorusko poskytuje rusku své území k bezpečnému vraždění nevinných ukrajinských civilistů. To není osobní zaujatost, ale fakt. Váš komentář,je pak pro mě potvrzením, že je komentářem na svém místě.

      • Petr_Cizek napsal:

        O tom, jak mizerně je na tom současná ruská kosmonautika asi nikdo z nás nepochybuje. Ani tom, že se mocenská politika Ruska promítá všemi možnými způsoby i do kosmického programu.

        Přesto si dovolím souhlasit s Cateye. Jsme tady fanoušci vesmírné techniky a objevů. Máme Kosmonautix rádi jako portál s vysokou odbornou úrovní. A expresivní výrazy typu „rusácký“ to prostě strhávají někam do hospody. Tohle není o svobodě názoru, ale o úrovni vyjadřování. Já osobně používám pro Ruský režim mnohem, mnohem pikantnější pojmenování, ale používám je tam, kde je to na místě.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Rozlišuji mezi pozitivním = ruským a tím, co reprezentuje vše negativní spojené kremelským režimem = rusáckým. Pro mě to není nadávka, ale terminus technicus, který Vám usnadní orientaci v textu. Ne vše co vzešlo z Ruska si zaslouží odsouzení, ale díky kvalitě rusácké propagandy to rozlišení není vždy jednoduché.

      • milantos napsal:

        Co si soukromě rozlišujete., do toho mi na odborném webu nic není a naprosto mě to nazajímá. Netýká se to tématu, tak si to tu , prosím, odpusťte. Nikoho to nezajímá, proto sem nechodíme.

      • RPorazil napsal:

        Ad „Nikoho to tu nezajímá“… Mě to zajímá a před panem Pretschem smekám kloubouk. Ale jinak celkem rozumím i názoru milantose a respektuji jej. Požaduji však stejný respekt i ke mně. Díky 🙂

  6. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Odklad Sojuzu byl svou povahou ojedinělý, ale v kontextu celé rusácké kosmonutiky se o ojedinělý incident nejedná. Naopak je dalším potvrzením jejího velmi neblahého trendu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.