Vědci odhalují tajemství komety Wild-2

Osmnáct let poté, co sonda Stardust přivezla na Zemi první vzorky z komety, se vědcům daří objasnit podstatu těchto ledových objektů. Zmíněná americká sonda sbírala materiál uvolněný z komety Wild 2, která se zřejmě zformovala za dráhou Neptunu. Velmi pečlivá analýza mikroskopických vzorků, která byla nedávno popsána ve vědeckém časopise Geochemistry, odhalila překvapivé skutečnosti o původu a historii komety. To alespoň tvrdí Ryan Ogliore, docent fyziky na Washingtonově univerzitě v St. Louis, který již několik let zkoumá vzorky z mise Stardust.

Umělecká představa sondy Stardust

Umělecká představa sondy Stardust
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Když se sonda Stardust v roce 1999 vydala na svou kosmickou misi, mnoho vědců očekávalo, že v materiálu komety bude převažovat prach, z něhož vznikla sluneční soustava. Ostatně proto dostala mise název „hvězdný prach“. Jenže rozbor vzorků ukázal něco jiného. Ukázalo se, že Wild 2 obsahuje směs prachu, který vznikl v důsledku různých událostí na počátku historie sluneční soustavy. Pro Oglioreho byl objev, že kometa obsahuje záznam lokálních událostí, vzrušující. „Kometa byla svědkem událostí, které formovaly Sluneční soustavu do dnešní podoby,“ doplnil. Díky tomu, že kometa po většinu času pobývá v chladném prostředí, je její materiál ušetřen vlivu tepla a vody, které pozorujeme na planetkách.

Pole aerogelových bloků k zachycení prachových částic z komety Wild-2

Pole aerogelových bloků k zachycení prachových částic z komety Wild-2
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Kometa Wild-2 obsahuje věci, jaké jsme v meteoritech nikdy neviděli. Jde třeba o nezvyklé shluky uhlíku a železa a předchůdce vyvřelých kuliček, které tvoří nejběžnější typ meteoritu,“ vysvětluje Ogliore a dodává: „A všechny tyto objekty byly na Wild 2 nádherně zachovány.“ Po téměř dvou desetiletích se může zdát, že vědci už měli dost času na analýzu drobného množství materiálu, který mise Stardust přivezla. Jedná se o pouhý jeden miligram, což odpovídá zrnku písku. Jenže tento materiál tvoří tisíce drobných částeček na kolektoru o velikosti pizzy.

Prakticky každá částice z Wild-2 je jedinečná a vypráví svůj vlastní příběh,“ říká Ogliore a pokračuje: „Je to časově náročný proces obsahující extrakci a analýzu těchto zrníček. Ale vědecký přínos je mimořádný.“ Většina částic z komety Wild 2 je zatím stále prostudována nedostatečně a zcela jistě se v nich ukrývá mnoho překvapení. S tím, jak doba postupuje, mohou být vzorky analyzovány s využitím nových metod, které v době startu mise neexistovaly. „Vzorky z mise Stardust, mikroskopická zrníčka z tělesa širokého méně než tři kilometry, obsahují záznamy hluboké minulosti,“ říká Ogliore a dodává: „Po 18 let trvajícím průzkumu této komety máme mnohem lepší pohled na dynamické období vzniku Sluneční soustavy.

Transport návratového pouzdra mise Stardust.

Transport návratového pouzdra mise Stardust.
Zdroj: https://scx1.b-cdn.net/

Přeloženo z:
https://www.sierraspace.com/

Zdroje obrázků:
https://scx1.b-cdn.net/csz/news/800a/2024/samples-from-a-wild-co-1.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/Stardust_-_Concepcao_artistica.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/Stardust_Dust_Collector_with_aerogel.jpg
https://scx1.b-cdn.net/csz/news/800a/2024/samples-from-a-wild-co.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.