Návratová kabina Orionu z Artemis I se přesune

Návratová kabina kosmické lodi Orion z mise Artemis I se už nacestovala dost. Po putování přes Spojené státy během výrobní a testovací fáze přišla cesta z Floridy k Měsíci a přes Tichý oceán a celé Spojené státy zpět. Cestování však ještě nekončí. Návratová kabina, která při misi Artemis I urazila více než 2,25 milionů kilometrů, se již připravuje na svůj přesun do další destinace – tentokrát do státu Ohio na Zkušební středisko Neila Armstronga v Sandusky.

Technici v budově Multi-Payload Processing Facility na Kennedyho středisku s pomocí jeřábu nadzvedli návratovou kabinu lodi Orion, která se nyní označuje jako environmental test article, tedy exemplář pro environmentální zkoušky. Poté došlo k usazení kabiny na přepravní rám, což byl jeden z důležitých kroků přípravy na přesun. Inženýři se už těší, že použitou kabinu Orionu využijí při kvalifikačních testech, díky kterým bude možné lépe porozumět chování lodi Orion, pokud by při jejím startu došlo k anomálii a musel se aktivovat záchranný systém.

Po přistání v Tichém oceánu v prosinci 2022 se kabina Orionu vrátila na Kennedyho středisko. Tady z ní byly vyjmuty systémy určené pro použití v Orionu pro misi Artemis II. Poté mohla být návratová kabina překonfigurována, aby mohla sloužit jako testovací exemplář. Jelikož byly zkoušky fungování návratové kabiny dokončeny, může se zkušební exemplář připravit na přesun, což obnáší také instalaci krycích panelů (aft, mid bay back shell) a uzavření bočního průlezu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/ksc-20231222-ph-kls01-0058.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.