Komunikace s Marsem je dočasně omezena

Během aktuálního zhruba dva týdny dlouhého období, budou rovery i sondy pokračovat ve sběru dat, byť v omezeném rozsahu. Mezi 11. a 25. listopadem NASA přeruší z důvodu tzv. konjunkce Marsu posílání pokynů k rudé planetě. K tomuto jevu, kdy se Mars při pohledu od Země výrazně přiblíží ke Slunci (nebo se za něj přímo schová) dochází jednou za zhruba dva roky. Komunikace se přerušuje kvůli horkému ionizovanému plynu, který je vyvrhován ze Slunce a mohl by poškodit rádiové signály posílané ze Země. Pokud by tyto poškozené signály sonda přijala, mohla by začít vykonávat nežádoucí činnosti.

To ale neznamená, že by měly sondy volný program. Jak uvedla agentura NASA, rovery Perseverance a Curiosity budou sledovat změny povrchových podmínek, počasí a kosmické záření, přičemž budou stát na místě. Dočasně uzemněn je i vrtulníček Ingenuity, který by měl využít svou barevnou kameru, aby sledoval pohyb prachu na povrchu. Právě jemný regolit představuje trvalou výzvu pro všechny mise mířící na Mars. Americké sondy MRO a Mars Odyssey budou i během konjunkce snímkovat povrch a MAVEN se zaměří na sběr dat o interakci mezi atmosférou a Sluncem.

Ačkoliv většinou NASA přijímá od flotily sond hlášení o jejich „zdravotním stavu“, nastane dvoudenní období, během kterého agentura nebude moci přijímat vůbec nic, protože se Mars kompletně schová za slunečním diskem. Jakmile moratorium (jak se komunikační pauza označuje) pomine, budou muset sondy odeslat všechna nasbíraná vědecká data na Zemi a na oplátku dostanou opět příslušné instrukce. „Naše týmy strávily měsíce přípravami soupisů úkolů pro naše sondy u Marsu,“ popisuje Roy Gladden, manažer Mars Relay Network na Jet Propulsion Laboratory v jižní Kalifornii a dodává: „Během dalších několika týdnů sondy uslyšíme a budeme vědět, v jakém stavu jsou.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/…mars-solar-conjunction-16.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Komunikace s Marsem je dočasně omezena”

  1. PetrDub napsal:

    To Honza1616: To je jasné, protože astronauti/kosmonauti/thajkonauti by si pak nemohli přečíst nové články na Kosmonautixu :-).

  2. PetrDub napsal:

    Teď by se hodila nějaká retranslační družice v L4/L5 soustavy Slunce-Země. Ale asi by musela mít pořádnou anténu a zdroj energie, aby dokázala komunikovat s těmi poměrně energeticky úspornými vysílači na sondách, takže to nejspíš je mimo naše současné možnosti.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.