NASA aktualizovala harmonogram pilotovaných misí

Agentura NASA dnes představila aktualizovaný harmonogram pilotovaných výprav na Mezinárodní kosmickou stanici ISS. Tento plán vznikl po jednáních se zástupci firem SpaceX a Boeing, které mají v rámci programu CCP (Commercial Crew Program) zajišťovat dopravu astronautů na stanicí v kosmických lodích Crew Dragon respektive Starliner. Právě aktualizace pilotované testovací mise druhé jmenované lodi je asi nejočekávanější součástí současné aktualizace. Kromě zmíněné testovací mise CFT najdete v tomto článku také informace o misích Crew-8, či Crew-9.

Posádka mise Crew-8. Zleva Grebjonkin, Barratt, Dominick, Epps

Posádka mise Crew-8. Zleva Grebjonkin, Barratt, Dominick, Epps
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Crew-8
NASA očekává, že mise Crew-8 vyrazí k orbitálnímu komplexu v polovině února příštího roku. Velitelem mise bude Američan Matthew Dominick (premiéra), pilotem se stane jeho krajan Michael Barratt (třetí mise v životě), pozici specialistů mise obstará Američanka Jeanette Epps (premiéra) a Rus Alexander Grebjonkin (premiéra). Posádka se bude na ISS věnovat tradičním činnostem, které souvisejí s výzkumem a udržováním stanice v chodu. Příprava rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon pro tuto misi již probíhá. Posádka by se měla na Zemi vrátit na konci srpna 2024 po krátké době, kterou na ISS stráví společně s Crew-9.

Posádka pilotované mise lodi Starliner - Sunita Williams a Barry Wilmore.

Posádka pilotované mise lodi Starliner – Sunita Williams a Barry Wilmore.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Starliner Crew Flight Test (CFT)
První pilotovaná mise lodi Starliner je plánována nejdříve na polovinu dubna příštího roku (ještě nedávno se hovořilo nejdříve o březnu). Na palubě lodi budou Barry Wilmore (třetí let v životě) a Sunita Williams (třetí let v životě) a jejich úkolem bude komplexně prověřit schopnosti a možnosti systémů lodi Starliner. O její vynesení z rampy na Mysu Canaveral se postará raketa Atlas V a Starliner by měl po připojení k ISS zůstat na místě zhruba osm dní. Následně se vrátí na Zemi a návratová kabina dosedne na padácích a airbagu do pouště na západě Spojených států. NASA slibuje, že poskytne aktualizované informace o připravenosti mise CFT, jakmile budou bližší informace k dispozici.

Crew-9
Start této mise NASA a SpaceX prozatím plánují nejdříve na polovinu srpna 2024. Půjde o devátou misi NASA, která je určena k rotaci posádek na stanici. Složení čtyřčlenné posádky bude oznámeno později.

10. rotační mise
Jubilejní desátá mise z programu CCP je zatím plánována na začátek roku 2025. NASA zatím pro tento časový slot zvažuje dvě varianty – buďto poletí SpaceX na misi Crew-10, nebo poletí Boeing na misi Starliner-1. Termín mise Starliner-1 byl upraven, aby bylo dost času na zhodnocení poznatků nasbíraných při testovací misi CFT, zapracování získaných zjištění, schvalování závěrečné certifikace a dokončení zhodnocení připravenosti a certifikace před misí.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/2023/10/51814919470_5a7d05177e_c.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/SpaceX_crew_8_crew_portrait.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/KSC-20221018-PH_KLS01_0222_%28cropped%29.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “NASA aktualizovala harmonogram pilotovaných misí”

  1. Radek V. napsal:

    Tak schválně, kdo si vsadí, že Starliner poletí dřív než Dragon Crew-9? Já doufám, že Starliner poletí příští rok, ale myslím si, že až po Crew-9. Crew-10 bude Dragon, teprve Crew-11 bude Starliner. A budu držet palce, aby aspoň CFT byl v roce 2024 a byl úspěšný.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.