Známe k realizaci vybrané ambiciózní mise, jsou jimi AMBIC a QUVIK

Po čtyřech letech od představení konceptu ambiciózních projektů, vytvořeném na Ministerstvu dopravy společně s ESA, konečně známe dvojici misí, které se dočkají své realizace. Ambiciózní projekty byly schváleny vládou v roce 2019 v rámci Národního kosmického plánu a pro Českou republiku se od samého začátku jedná o doposud naprosto jedinečnou příležitost. Český kosmický průmysl neustále roste a vznikají zde čím dál tím zajímavější projekty s vysokou přidanou hodnotou. Důkazem mohou být i koncepty, které byly přihlášeny právě do ambiciozních projektů. Ukazuje se tak, že úzká spolupráce jednotlivých firem v našem průmyslu spolu s akademickými pracovištěmi je schopna vygenerovat skutečně komplexní mise s unikátním vědeckým programem, a to nejen v rámci Česka, ale z globálního hlediska.

Logo VZLÚ

Logo VZLÚ
Zdroj: https://www.vzlu.cz/

Cílem ambiciozních projektů je zprostředkovat českým firmám možnost osvojení integračních schopností a pomoci českému kosmickému průmyslu v upevnění a rozšíření spolupráce mezi jednotlivými firmami a akademickou sférou. Vybrané mise budou tak v rámci tohoto konceptu plně v režii firem, které na dvou vybraných projektech pracují, a to od zajištění systémového návrhu, vývoji a otestování příslušného hardwareu, až po provoz na oběžné dráze. Financování zajistí stát spolu s příspěvkem od ESA. O výběru projektů, které se realizují, rozhodl výbor, jenž řídí Rámcový projekt k implementaci podpory udílené Evropskou kosmickou agenturou. Možnosti byly skutečně pestré. Mezi sedmi předloženými návrhy byly mise jako lunární sonda LVICE², dvojice družic zkoumajících meziplanetární hmotu vstupující do atmosféry Země SLAVIA či robotické rameno, které se mělo nacházet na ISS CZARM. Ministerstvo dopravy zároveň minulý týden ve čtvrtek informovalo, že výbor již vybral dvojici misí, které budou realizovány. Oba vybrané projekty vede státem vlastněný Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) a jsou jimi mise AMBIC a QUVIK.

Začneme u mise QUVIK (Quick Ultra-Violet Kilonovae Serveyor). Jak už název napovídá, jde o teleskop, který bude pozorovat v ultrafialové části elektromagnetického spektra. Projekt vede VZLÚ a podílejí se na něm firmy TOPTEC a PEKASAT. Samotný vědecký program poté vede Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a na vědecké náplni se zároveň podílí Astronomický Ústav Akademie Věd ČR. Družice bude o rozměrech  0,7 × 0,7 × 1,1 metrů a její hmotnost bude 120 kilogramů. Na palubě pak bude dalekohled s průměrem zrcadla 33 centimetrů. Zajímavý je ale především vědecký program tohoto teleskopu. Hlavním cílem je pozorovat takzvané kilonovy. Jde o událost, při které dojde ke splynutí dvou neutronových hvězd či neutronové hvězdy a černé díry. QUVIK bude schopen natočit se na cíl pozorování během 20 minut, a tak bude možné kilonovu pozorovat velmi brzy po výbuchu, což je klíčové. V moment, kdy teleskop nebude pozorovat kilonovy, supernovy, anebo záblesky gama-záření, zaměří se na jiné objekty, jako jsou exoplanety či černé díry. QUVIK by se měl nacházet na nízké polární oběžné dráze a start se očekává kolem roku 2028. Náklady na misi by měly celkově být kolem 30 milionů euro a její životnost bude minimálně 2-3 roky. Bezesporu jde o unikátní projekt, který má obrovský potenciál a z české perspektivy se jedná o něco, co může značně zpopularizovat českou vědu a náš kosmický průmysl nejen u nás, ale i v zahraničí. Jde o skvělou možnost a je úžasné, že čeští vědci a akademická pracoviště budou mít k podobnému projektu, zprostředkovaném českými firmami, přístup.

Druhou vybranou misí je AMBIC (AMBItious Czech satellite). Jedná se o družici, která bude poskytovat obrazová data Země a České republiky z oběžné dráhy a jejím primárním cílem tak je zajistit České republice nezávislost na informacích z komerčních družic. Stát si tak příslušná data nadále nebude muset kupovat od soukromých společností, ale zprostředkuje je právě AMBIC. Projekt vede stejně tak jako QUVIK VZLÚ a jeho součástí jsou firmy SAB Aerospace, PEKASAT SE a World from Space. Půjde o družici, která bude postavena na nové modulární družicové platformě, kterou vyvine VZLÚ a bude určena pro družice s hmotnostním rozpětím 30 – 100 kilogramů. Pro AMBIC o rozměrech 50 × 50 × 80 centimetrů se předpokládá hmotnost 100 kilogramů. Samotná družice pak bude vynesena na SSO. Dle mého názoru jde o misi, která má ze všech předložených konceptů nejmenší vědecký potenciál a z mého pohledu se v porovnání s ostatními předloženými misemi nejedná ani o vyloženě unikátní či ambiciózní projekt. Stejně tak je podle mě škoda, že si exekutivu takto komplexních misí nevyzkouší i některá z jiných firem a oba vybrané projekty jsou pod vedením VZLÚ. Samozřejmě mise má svůj potenciál a bude mít svůj přínos, každopádně z vědeckého hlediska přišla jedna z předložených a třeba i globálně vědecky unikátních misí o financování a realizaci si dané mise budou muset v rámci možností pokusit zajistit jinak. Ambiciozní projekty jsou však celkově obrovskou příležitostí pro český průmysl a přinesou spoustu zkušeností. Je skvělé, že podobné koncepty vznikají a doufejme, že se podobných projektů v budoucnu objeví víc.

Zdroje informací:
https://www.czechspaceportal.cz/
https://www.czechspaceportal.cz/
https://quvik.cz/
https://kosmonautix.cz/
https://ambic.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.mdcr.cz/getattachment/…aspx
https://www.vzlu.cz/wp-content/uploads/2021/03/VZLU.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.