Víko nádoby se vzorky z planetky Bennu odklopeno

Snímek otevřeného pouzdra i s odběrnou hlavicí. Tmavý materiál na stěnách pravděpodobně pochází z Bennu. Autor: Paul Byrne, zdroj: https://pbs.twimg.com/media/F6_RnBCX0AAH0JC?format=jpg&name=orig

Vědci jsou nyní o krůček blíž ke vzorkům z planetky Bennu, které nasbírala sonda OSIRIS-Rex. Poté co byl přistávací modul dopraven do Johnsonova střediska v Houstonu v Texasu, proběhlo jeho postupné rozebírání. Aktuálně bylo odklopeno i víko kontejneru, kde se nachází odběrný mechanismus TAGSAM (Touch and Go Sample Acquisition Mechanism). Jak uvedl na síti X profesor Paul Byrne, vědci doslova vydechli úžasem, když viděli, že už samotné víko je uvnitř pokryto jemným prachem tmavé barvy.

Už první záběry naznačily výskyt tmavých usazenin prachu z planetky a to jsme ještě neviděli samotný odebraný materiál. Čekáme na potvrzení, že jej bylo odebráno zhruba 250 gramů a napjatě očekáváme alespoň snímky, jak materiál z planetky vypadá. Pravděpodobně půjde o velmi tmavé kamínky různých velikostí.

Specialisté Levi Hanish a Michael Kaye z Lockheed Martin odstranili víko kontejneru ukrývající odběrový mechanismus OSIRIS-Rex.Autor: NASA/Robert Markowiz, zdroj: https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/261/2023/09/jsc2023e054550-1200x960.jpg

Specialisté Levi Hanish a Michael Kaye z Lockheed Martin odstranili víko kontejneru ukrývající odběrový mechanismus OSIRIS-Rex.
Autor: NASA/Robert Markowiz, zdroj: https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/

S detaily nás NASA seznámí 11. října na tiskové konferenci za účasti předních osobností, jako je šéf NASA Bill Nelson, šéf OSIRIS-Rex Francis McCubbin z Johnsonova střediska NASA, šéf týmu pro analýzu vzorků Daniel Glavin z Goddardova střediska NASA a šéf vědeckého týmu OSIRIS-Rex Dante Lauretta z University of Arizona.

O návratu pouzdra sondy OSIRIS-Rex jsme psali v předchozím článku.

Zdroje informací:
blogs.nasa.gov
https://twitter.com/Astromaterials/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/F6_RnBCX0AAH0JC?format=jpg&name=orig
https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/261/2023/09/jsc2023e054550-1200×960.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Víko nádoby se vzorky z planetky Bennu odklopeno”

  1. Smurfiik napsal:

    Při přenosu z přistání se také zmínilo, že by odebraného materiálu mělo být minimálně 600g, nicméně v článku už se mluví jen o 250g. Nevíte čím to je způsobené?

    • Spytihněv napsal:

      Všechno jen odhady. Nedokončila se ani zkouška na množství materiálu přímo u planetky z obavy, aby neuniklo z pouzdra ještě více materiálu. Myslím, že ofiko odhad je těch 250 g s možnou chybou 100 g, ale minimálně 60g. Pokud bylo v přenosu řečeno 600 g, tak nevím proč. Ale já osobně jsem optimista a už podle toho, jak ještě u Bennu podle záběrů materiál z pouzdra unikal, tak věřím, že těch 250 bude velmi překročeno 🙂

      • Smurfiik napsal:

        pustil jsem si přenos znovu a nakonec je to tak, že v přenosu se mluvilo o 60g jako minimu, aby byla mise úspěšná, ale že se očekává až něco k 1kg. Tak snad to výjde 🙂

  2. Spytihněv napsal:

    Před pokusem o přistání se rozebíraly různé vlivy, také nezbytný UHF vysílač v pouzdře, plány na důkladné pátrání… nakonec jsme byli svědky dokonalé reality show, kdy SRC neslezlo z obrazovky od vstupu do atmosféry až do přistání. Dokonce se vzorně usadilo vedle silnice, i když ta byla potřeba jen na pohodlnou chůzi nosičů 🙂 Dosedlo v 18 km/h. Co kdyby dopadlo přímo na asfalt? Nebyl by to problém?

  3. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Při přenosu přistání na Semikráskách bylo jasně řečeno, že sonda se proti příliš měkkému povrch bránila zapálením motorů. To ale přece znamená extrémní kontaminaci okolí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.