Nový režim vymáčkne ze Solar orbiteru ještě více dat

Vědci dokázali použít kameru EUI na evropské sondě Solar orbiter v novém režimu, takže mohli zaznamenat část sluneční atmosféry v oboru extrémního ultrafialového záření způsobem, jaký dosud nebyl možný. Nový provozní režim umožnila úprava přístroje na poslední chvíli a téměř jistě ovlivní přístroje pro výzkum Slunce při dalších misích. Kamera EUI poskytuje snímky struktur sluneční atmosféry (koróny) ve vysokém rozlišení. Během stavby přístroje se technici na poslední chvíli rozhodli sáhnout k úpravě bezpečnostních dvířek v přední části, aby přístroj mohl vidět hlouběji do cílové oblasti, než se původně plánovalo.

Umístění přístroje EUI v sondě Solar orbiter.

Umístění přístroje EUI v sondě Solar orbiter.
Zdroj: https://www.sidc.be/

Byl to vlastně takový hack,“ přiznává Frédéric Auchère z astrofyzikálního ústavu na Université Paris-Sud a člen týmu EUI a dodává: „Napadlo mne to udělat a zkusit, zda to bude fungovat. Je to opravdu velmi jednoduchá úprava.“ Jedná se o doplnění dvířek o malý výčnělek přezdívaný palec vážící pár gramů. Při vysunutí dvířek, aby mohlo světlo vstoupit do kamery, pokud je zastavíme v polovině, pak „palec“ zakryje jasný sluneční disk. EUI díky tomu zaznamená i milionkrát slabší UV záření pocházející z koróny. Tým tento pracovní režim označuje jako zástinový a jeho zkoušky na přístroji EUI probíhají od roku 2021. Nyní si je tým jistý jeho úspěšným provozem a mohl vytvořit odborný článek doplněný o video, které ukazuje praktické výsledky.

Na videu můžeme vidět ultrafialový snímek sluneční koróny pořízený pomocí stínítka na EUI. Ultrafialový obraz slunečního disku byl překryt uprostřed, v oblasti, která zůstala prázdná po stínítku. Samotný snímek Slunce pořídila americká mise STEREO, která se shodou okolností v danou chvíli dívala na Slunce z téměř stejného směru jako Solar orbiter. Povrchové útvary jsou tedy v dobré shodě s útvary pozorovanými v koróně. V minulosti byly snímky koróny pořizovány specializovanými přístroji, kterým se říká koronografy. Ostatně Solar orbiter jeden takový koronograf nese, jde o přístroj Metis. Význam nového přístupu spočívá v tom, že koronograf a kamera mohou být začleněny do jednoho přístroje.

Přístroj EUI (Extreme Ultraviolet Imager)

Přístroj EUI (Extreme Ultraviolet Imager)
Zdroj: https://www.astro.oma.be/

Ukázali jsme, že to funguje tak dobře, že nyní můžeme pracovat s novým typem přístroje, který dokáže snímkovat jak Slunce, tak i korónu v jeho okolí,“ říká Daniel Müller, vědec zapojený do mise Solar orbiter. I bez této novinky přinesl přístroj EUI mnoho nových vědeckých poznatků. Díky zástinovému režimu však vědci získají možnost nahlédnout hlouběji do atmosféry Slunce. Jde o oblast, která leží mimo zorné pole klasických ultrafialových snímačů, ale obvykle je zakrytá tradičními koronografy. Nyní však stínítko přístroje EUI umožňuje snadno nasnímat tuto málo prozkoumanou oblast. „Mění se tu fyzikální procesy včetně magnetických struktur a nikdy předtím jsme na tuto oblast neměli tak dobrý výhled. Musí tam být nějaká tajemství, která nyní můžeme objevit,“ říká David Berghmans z Královské belgické observatoře a hlavní vědecký pracovník přístroje EUI.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Solar_Orbiter_reaches_first_perihelion_pillars.jpg
https://www.sidc.be/sites/default/files/2021-07/Solar_Orbiter_EUI_location.png
https://www.astro.oma.be/…/18425199_1738087289551718_4201887066200764636_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.