Komunikační pauza Voyageru 2

NASA odeslala 21. července sérii příkazů, které způsobily směrování antény Voyageru 2 dva stupně od Země. Kvůli tomu Voyager 2 není schopen přijímat příkazy ani přenášet data zpět. K obnově by mělo dojít 15. října.
28. července 22:00

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Komunikační pauza Voyageru 2”

  1. Tomáš Pojezný Redakce napsal:

    Dobrý den,
    To bohužel není ze sdělení úplně jasné. Ale předpokládám podle zveřejněných informací, že se Voyager odmlčel po sérii příkazů a pak se zpětně určovala příčina. Ve sdělení je přímo psáno ,, série příkazů neúmyslně způsobila“. Takže to chápu tak, že určili příčinu.

  2. -gt- napsal:

    Dobrý večer, známe důvod toho přesměrování? A jak se může v říjnu obnovit spojení, když tam nejde poslat příkaz? Díky předem za vysvělení.

    • Tomáš Pojezný Redakce napsal:

      Dobrý den,
      Mělo to vzniknout po odeslání plánované série příkazů, takže je pravděpodobné, že došlo k chybě v příkazu, která způsobila odklon antény. Voyager 2 provádí sám párkrát ročně reset antény, aby bylo zajištěno směřování k Zemi. Další reset má být právě v říjnu a předpokládá se, že se anténa nastaví zpět k Zemi a obnoví spojení. Pokud se tedy nečekaně do října nezmění trajektorie letu Voyageru 2.

      • -gt- napsal:

        Díky za odpověď. Možná ještě doplnění dotazu, komunikace mi nejsou úplně cizí. Potvrzuje se zpátky přijetí příkazu? Tím myslím taky to, jestli se ví, zda byla přímo chyba v příkazu, nebo se družice odmlčela a jen doufáme, že by reset v říjnu orientace mohl pomoci?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.