ŽIVĚ: Kdo se po půlstoletí opět vydá k Měsíci?

Program Artemis, který má vrátit člověka na povrch Měsíce a umožnit jeho dlouhodobou přítomnost na Měsíci, vloni začal úspěšnou testovací bezpilotní misí Artemis I. Nyní tedy přichází čas udělat další velký krok, kterým bude pilotovaná testovací mise Artemis II. V jejím rámci se čtyřčlenná posádka (tři zástupci NASA a jeden zástupce kanadské agentury CSA) vydají k Měsíci, který lidé opustili před více než 50 lety. Právě dnes (3. dubna) má přijít oficiální oznámení posádky, která se této výjimečné mise zúčastní. NASA TV má naplánovaný začátek přenosu na 17:00 SELČ a v tomto článku najdete vložený přehrávač tohoto přenosu. V dalších dnech vyjde na našem webu podrobnější představení nominované čtveřice.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/…format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Kdo se po půlstoletí opět vydá k Měsíci?”

  1. fero napsal:

    no snad na tom Mesiaci uz niekto konecne NAOZAJ pristane a hlavne sa aj odtial vratit 😉

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      K tomu už došlo několikrát během programu Apollo. Doporučuji pracovat se správnými zdroji.

      • fero napsal:

        ja by som aj pracoval, ale nikde som nenasiel seriozne udaje o mnozstve a type paliva potrebneho na navrat, resp. odlepenie sa od Mesiaca… a to nehovorim o zazname tejto nesporne jedinecnej udalosti… takze celkom by som privital nejaky zdroj, ak nim disponujete, s radostou si ho prezriem, vdaka

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pro start z Měsíce se používal lunární modul – poměrně podrobné údaje o jeho konstrukci včetně množství paliva v jeho modulech najdete kromě jiného i na Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module

        Záznam startu z Měsíce: https://www.youtube.com/watch?v=sj6a0Wrrh1g

        Mohu poskytnout ještě nějaké údaje, které Vám chybí?
        P.S. Oba odkazy jsem našel ani ne během půl minuty. Do vyhledávání na Wiki stačilo napsat „Apollo Lunar module“ a na YouTube „Apollo ascent“. Nemyslím si tedy, že by byly tyto informace nějak skryté a těžko dohledatelné.

  2. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Weismann přece vůbec v týmu Artemis nebyl, to bylo nějaké doplnění, které jsem nezaznamenal?

  3. MilanV napsal:

    Díky za upozornění na tuto událost, úplně mi vypadla z hlavy. Těším se na podrobný článek o členech posádky (zatím jsem načetl jen základní informace a je tam hodně co zjistit podrobněji). A do toho článku, prosím a přimlouvám se, nezapomeňte odkázat i „superhrdinské video“ ze stránky expedice. Je fakt vtipně sestříhané, měl jsem pocit úplně komiksový a chvíli jsem věřil, že jen zvednou jednu ruku, objeví se jim na zádech červený pláštík a poletí i bez rakety 🙂

  4. Radek napsal:

    Prý z politických důvodů…

    Pestrost je nutná především z vědeckých důvodů. Je strašně smutné, o kolik dat jsme přišli z programu Apollo, protože všichni astronauti prostě museli být bílí muži, boomeři, se stejnými koníčky, zlozvyky ideálně ze stejné sociální vrstvy… Kompletně to znevalidnilo data o fyziologii.

    Vlastně proto vůbec máme Artemis, v podstatě musíme začít znovu.

    • Radek napsal:

      odpověď na ov42 3. 4. 2023 (15:42)

    • vilous VÝSTRAHA napsal:

      Je vidět, že jste nepochopil kontext doby Apolla.
      Tam vůbec nešlo o zkoumání rozdílu vlivu kosmu na různá etnika a pohlaví. Tam šlo o politickou a technickou soutěž a u posádky jen o to, aby prostě přežila. Tak se prostě vybrali nejodolnější a nejsehranější jedinci. šance na návrat se odhadovala na 50% a při úmrtí ženy nebo černocha by se strhla ohromná vřava, proč byli vystaveni takovému riziku.
      Černoši v té době byli absolutně segregovaná vrstva bez vlastních elit. Vždyť teprve rok před Aplollo 11 King prohlásil svoji slavnou větu „Měl sem sen“.

      Naprosto nesouhlasím, že Artemis máme právě pro průzkum vlivu kosmu na různá pohlaví a etnika. To se zkoumá od éry raketoplánů. Cíle programu jsou velice dalekosáhlejší.
      Mimochodem první let ženy do kosmu dopadl zoufale, Těreškovová se psychicky zhroutila a let musel být zkrácen. To ale nic nevypovídá o schopnostech žen, to vypovídá o tom, že ji vybrali podle stranické knížky.

      Širší společenský i rodinný kontext doby krásně vykresluje film Apollo 11.

      • Radek napsal:

        Nejde o to zkoumat vliv kosmického prostředí na různé rasy a pohlaví, ale naopak z nasbíraných dat tyto různé vlivy odstranit. Zkoumání vlivu kosmického prostoru nepochybně je jedním z hlavních úkolů Artemis. Raketoplány stejně jako všechny kosmické stanice byly vždy jen na nízké oběžné dráze, kde řada problémů odpadá.

  5. Kamil napsal:

    Hansen, Glover, Wiesmann, Koch – silná sestava nedávných obyvatel ISS

  6. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Tip: Acaba, Wilsonová, Lindgren, Sidey-Gibbonsová
    Acaba a Wilsonová jsou už starší a kdyby čekali dále, tak už možná na Artemis nepoletí nikdy, Wilsonová je černoška, aby to bylo rasově pestré -na to v Americe dost teď dbají a Watkinsová jako geoložka bude platnější až se na Měsíci bude přistávat. 4 běloši by byli politicky nepřijatelní. Sidey-Gibonsovou tipuji prostě proto, že je z týmu Kanady nejhezčí a tak přání je otem myšlenky. Lindgren už má zkušenosti (nemyslím, že poletí vícero nováčků a od posledního startu nějaký čas uplynul), původně jsem tipovat Tinglea, ale ten má nominaci na ISS teď.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.