Nácviky na misi JUICE jsou dokončeny

Po měsících zkoušek na „falešné“ sondě JUICE se týmy z řídícího střediska agentury ESA v německém Darmstadtu spojily se skutečným hardwarem. Vůbec poprvé tak inženýři kontaktovali sondu, která sedí pod aerodynamickým krytem Ariane 5, aby provedli zkoušku síťového odpočtu. V rámci této zkoušky řídící centrum spojilo různé partnery a prvky mise pro závěrečný plně integrovaný test před startem. Včera tak do střediska kosmických operací ESA proudily signály z JUICE prostřednictvím kabelů, které budou odpojeny v okamžiku před startem, s čímž asistovali partneři mise Airbus a Arianespace.

Tým z řídícího střediska agentury ESA u německého Darmstadtu.

Tým z řídícího střediska agentury ESA u německého Darmstadtu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Právě během síťového odpočtu provádí letový ředitel Andrea Accomazzo známý „final Rollcall“, při kterém kontaktuje různé pracovníky po celém světě a každý má ohlásit své GO, pokud jsou jeho systémy v pořádku. Nácvik tento proces napodobuje a každý krok musí proběhnout správně, aby byla vyhlášena připravenost ke startu – od usazení sestavy na startovní rampě až po navázání spojení pozemních stanic po celém světě, aby bylo jisté, že veškerý software pro řízení mise a související systémy fungují. Tento nácvik proběhl po měsících simulací, které probíhaly v řídící místnosti. V jejich rámci týmy komunikovaly se simulovanou sondou, jejíž reakce a chování ovlivňoval pracovník ve vedlejší místnosti. Cílem těchto zkoušek bylo nacvičit postupy pro řešení nečekaných momentů.

Aerodynamický kryt už byl usazen na sondu JUICE připojenou k raketě Ariane 5.

Aerodynamický kryt už byl usazen na sondu JUICE připojenou k raketě Ariane 5.
Zdroj: https://www.esa.int/

Týmy se zaměřovaly především na kritickou fázi po startu – Launch and Early Orbit Phase. Mezi stovkami simulovaných chyb bychom našli větší i menší závady – namátkou problém s rozevřením fotovoltaických panelů o ploše 85 metrů čtverečních, případ, kdy se sonda ztratila z kontaktu pozemních antén, ale byly tu i desítky případů, kdy se sonda opakovaně přepínala do bezpečného režimu. Nyní, když jsou simulace dokončeny a desítky znepokojivých scénářů byly nacvičeny, je čas se zaměřit na nominální start. „Naposledy jsme trénovali kritické činnosti komplexní mise JUICE a všechno šlo perfektně podle plánu. Příště už budeme tohle všechno dělat naostro,“ popisuje Andrea Accomazzo, ředitel letových činností pro tuto misi a dodává: „Poté, co jsme si s JUICE poprvé povídali, jsme připraveni a nemůžeme se víc těšit na dekádu dlouhé konverzace, které se uskuteční z hlubokého vesmíru.

Sonda JUICE je již plně zkontrolovaná, natankovaná a usazená pod aerodynamickým krytem Ariane 5. Aktuálně probíhají přípravy na přesun nosiče na rampu kosmodromu CSG, přičemž start je naplánován na 13. dubna ve 14:15 SELČ. Evropská sonda JUICE bude provádět podrobná pozorování obří plynné planety a tří jejích velkých měsíců s oceány – Ganymedu, Callisto a Europy. Využije k tomu přístroje dálkového, geofyzikálního i lokálních průzkumu. JUICE má charakterizovat tyto měsíce jednak jako kosmické objekty, ale i jako možná místa pro život. Komplexní prostředí Jupiteru pak prozkoumá do hloubky. Cílem je prostudovat širší systém Jupiteru, který by mohl představovat archetyp plynných obřích planet, které se nachází po celém vesmíru. Aby to bylo možné, budou experti z řídícího střediska provádět dohled a řízení komplexních kriticky důležitých fází mise včetně 4 gravitačních manévrů, které dostanou sondu k Jupiteru a poté pomohou i při realizaci 35 průletů sondy kolem ledových měsíců.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/SKKXP7xfWfnzAjyBbCKz5o.jpg
https://www.esa.int/…/24820529-2-eng-GB/Stage_set_Juice_dress_rehearsal_complete.jpg
https://www.esa.int/…/Juice_encapsulated_in_Ariane_5_fairing.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.