Raketa Proton-M vynesla družici Luč

Dnes v 0:13 našeho času odstartovala z rampy 200/39 na kosmodromu Bajkonur raketa Proton-M. Jejím nákladem byla družice, která se označuje buďto Luč-5X nebo Olimp-K-2. Družicová série Olimp-K sdružuje geostacionární družice postavené za účelem armádních a zpravodajských činností. Tyto družice provozuje ruské ministerstvo obrany společně s ruskou zpravodajskou agenturou FSB. Ačkoliv účel těchto družic nebyl oficiálně upřesněn, obecně se předpokládá, že slouží dvojím způsobem. Prvním je provádění signálového zpravodajství (SIGINT) a druhým je zajištění zabezpečených komunikačních linek pro vládní použití.

Označení Luč, které se používá pro ruské přenosové družice naznačuje, že by nová družice mohla nést vybavení pro retranslaci dat. Označení Olimp-K zase odkazuje na náklad zajišťující služby pro signálové zpravodajství. Je tedy možné, že dvojí označení naznačuje přítomnost obou druhů nákladu na palubě. Podle dostupných zpráv by se na palubě měl nacházet také laserový komunikační systém, který poskytuje korekční signály pro systém GLONASS. Družice Olimp-K váží okolo 3 tun a staví je společnost ISS Reštněv na družicové platformě Ekspress-1000. Podle dostupných informací by měla být tato družice usazena nad 167. stupněm východní délky. Stejně jako u všech ostatních ruských utajených nákladů se dá předpokládat, že brzy dostane krycí označení Kosmos.

Předešlá družice Olimp, tedy Olimp-K-1, byla vypuštěna v září 2014 raketou Proton-M s horním stupněm Briz-M a 7 měsíců po startu se posunula na pozici 18,1° západní délky – přesně mezi družice Intelsat 7 a Intelsat 901, které se nachází na geostacionární dráze jen půl stupně od sebe. Na konci září 2015 se družice přesunula na pozici 24,4° západní délky, kde se usadila v blízkosti družice Intelsat 905, která se nacházela na pozici 24,5° západní délky – právě na tyto manévry si poté firma Intelsat stěžovala. Družice o sobě dala znovu vědět v roce 2018, kdy se přiblížila k francouzské družici Athena-Fidus, což opět vyvolalo obavy ze špionáže.

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FrFYHOOXgAAVXGX?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.