Na Zemi se vrátil poškozený Sojuz MS-22

V polovině prosince došlo na lodi Sojuz MS-22 k nečekané události, když z jednoho okruhu začalo unikat chladicí médium. Následovaly kontroly, inspekce a analýzy, na základě kterých bylo rozhodnuto, že poškozená loď není považována za úplně bezpečnou pro původně plánovaný návrat posádky. Došlo tedy k urychlenému vypravení lodi Sojuz MS-23, která ke stanici dorazila bez posádky a ve které se mají podle nového harmonogramu vracet Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a Frank Rubio. Sojuz MS-22, ve kterém tato trojice přiletěla na ISS, se dnes v 11:57 SELČ odpojil od modulu Rassvet, u kterého strávil 187 dní, 13 hodin a 51 minut. Odletem Sojuzu MS-22 také na ISS začala 69. dlouhodobá expedice, do níž automaticky přešli všichni současní obyvatalé stanice.

Za běžného stavu stráví lodě Sojuz po odpojení od ISS několik hodin na oběžné dráze, než se vydají do atmosféry. V tomto případě však nabraly věci mnohem rychlejší spád. Už ve 12:51 loď provedla brzdící zážeh a za dalších dvacet minut se rozpojila na tři části. Pouze návratová kabina je uzpůsobena k návratu a ostatní moduly byly jako obvykle odhozeny. To se týká i servisního modulu, ze kterého v prosinci uniklo chladicí médium. Návratová kabina pak na padáku klesala vstříc kazašské stepi a ve 13:45 dosedla 147 kilometrů jihovýchodně od městě Žezkazgan. V kabině sice tentokrát nikdo nebyl, ale přesto nebyla prázdná. Na Zemi se třeba dostalo 19 dokončených vědeckých experimentů, nebo systémy určené k návratu na ISS poté, co projdou repasováním.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FsTiBuZXoAAmEfT?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

19 komentářů ke článku “Na Zemi se vrátil poškozený Sojuz MS-22”

  1. TritonJ napsal:

    Jaká je příčina toho kouře, který byl dost dlouho vidět po otevření padáku? To asi není úplně běžné, nebo ano?

  2. vrbajr napsal:

    Stejně mě vždycky při přistání Sojuzu přijde, že to je fakt pořádná rána, když to sebou praští o zem.

  3. Kamil napsal:

    Už se ví, jestli se ta závada nějak projevila v kabině? Tedy jestli tam stoupla teplota?

  4. Michal Václavík VIP napsal:

    Které staniční systémy budou repasovány (a kdy budou na ISS vráceny)? Nyní se jede na záložní systémy nebo byly nahrazeny?

  5. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Sojuz v pohodě přistál, kdyby tam byla posádka, vše by nejspíš nakonec bylo OK. Ale asi lepší být trochu víc opatrný než riskovat lidské životy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.