sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Webbův teleskop objevil miniplanetku

Kosmické agentury její velikost s oblibou přirovnávají k římskému Koloseu – na délku totiž měří jen něco mezi 100 a 200 metry. Řeč je o planetce objevené mezinárodním týmem astronomů, kteří využili data z Teleskopu Jamese Webba. V rámci svého projektu se zaměřili na analýzu údajů, které byly nasbírány při kalibraci přístroje MIRI (Mid-InfraRed Instrument). Při analýze tým náhodou objevil planetku, která prolétávala zorným polem přístroje a byla tak zvěčněna. Velmi pravděpodobně se jedná o nejmenší objekt, jaký zatím Teleskop Jamese Webba pozoroval. Z vědeckého hlediska může mít význam v tom, že se jedná o příklad objektu menšího než 1 kilometr, který pochází z hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Pro více informací i vlastnostech planetky však budou potřebná další pozorování.

Umělecká představa malé planetky.
Umělecká představa malé planetky. Zdroj: https://www.nasa.gov/

My jsme – absolutně neplánovaně – ve veřejně dostupných kalibračních datech MIRI objevili malou planetku,“ vysvětluje Thomas Müller, astronom z německého Institutu Maxe Plancka pro mimozemskou fyziku a dodal: „Tato pozorování patřila mezi vůbec první, která přístroj MIRI prováděl a mířil při nich na rovinu ekliptiky. Naše studie naznačuje, že by se pomocí tohoto přístroje mohlo detekovat mnoho nových objektů.“ Tato pozorování z JWST byla publikována v časopise Astronomy and Astrophysics a jejich cílem nebylo objevování nových planetek. Skutečnost je taková, že šlo o kalibrační snímky, kdy jako cíl posloužila planetka (10920) 1998 BC1 z hlavního pásu, kterou astronomové objevili už v roce 1998. Pozorování měla prověřit funkčnost některých filtrů na MIRI, ale tým zodpovědný za kalibraci zhodnotil, že se test nezdařil z technických důvodů kvůli jasu cílového objektu a posunutí teleskopu. Navzdory tomu se data z pozorování planetky 10920 nezahodila. Tým je využil k vytvoření a otestování nové techniky pro určení dráhy objektu a odhad jeho velikosti. Platnost metody byla prokázána pro planetku 10920 pomocí pozorování MIRI v kombinaci s daty z pozemních teleskopů a evropské kosmické mise Gaia.

Pozemní přípravy přístroje MIRI.
Pozemní přípravy přístroje MIRI. Zdroj: https://www.esa.int/

V průběhu analýzy dat z MIRI si tým všiml malého „vetřelce“ v zorném poli. Výsledky analýzy expertů naznačují, že objekt měří mezi 100 a 200 metry, nachází se na dráze s velmi nízkým sklonem vůči rovině ekliptiky a v době pozorování se pohyboval ve vnitřní části hlavního pásu planetek. „Naše výsledky ukazují, že i „neúspěšná“ pozorování Webbova teleskopu mohou být vědecky užitečná, pokud na to jdete ze správné strany a máte i trochu štěstí,“ popisuje Müller a dodává: „Náš objev se nachází v hlavním pásu planetek. Byla to právě mimořádná citlivost JWST, která nám umožnila spatřit zhruba stometrový objekt na vzdálenost více než sto milionů kilometrů!

Přístroj MIRI
Přístroj MIRI Zdroj: https://webb.nasa.gov/

Detekce planetky, kterou tým považuje za nejmenší objekt, který zatím JWST pozoroval i za nejmenší zatím objevenou planetku z hlavního pásu – by mohla mít, pokud bude objev uznán za novou planetku, významný vliv na naše chápání vzniku a vývoje Sluneční soustavy. Současné modely předpovídají množství planetek různých velikostí až po velmi malé objekty. Ovšem malé planetky zatím byly studovány méně podrobně – ve srovnání s většími objekty. Důvodem je složitější pozorování menších planetek. Budoucí vyhrazená pozorování pomocí JWST by umožnila astronomům studovat planetky menší než 1 kilometr.

A aby toho nebylo málo, tenhle objev navíc naznačuje, že by se data z Webbova teleskopu mohla neplánovaně podílet na detekcích nových planetek. Tým se domnívá, že i krátká pozorování přístrojem MIRI prováděná v okolí roviny ekliptiky budou vždy obsahovat aspoň pár planetek, z nichž většina budou neznámé objekty. Aby bylo potvrzeno, že pozorovaný objekt je nově objevenou planetkou, je zapotřebí nasbírat více dat o jeho relativní pozici vůči hvězdnému pozadí. Navazující pozorování by tak měla upřesnit jeho oběžnou dráhu. „Jde o fantastické výsledky, které zvýrazňují schopnosti MIRI náhodně objevovat planetky z hlavního pásu s dříve nedetekovatelnými rozměry,“ nešetří chválou Bryan Holler, vědec ze Space Telescope Science Institute z marylandského Baltimoru a dodává: „Opakování těchto pozorování jsou v procesu plánování a očekáváme, že se mezi snímky objeví nové planetky-vetřelci.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E2uW4zwXoAUWrLl?format=jpg&name=4096×4096
https://www.nasa.gov/…/image/stsci-01gqqpmmf1zczptf7n1t7nqe92-lowres.png
https://www.esa.int/…/MIRI_the_Mid-InfraRed_Instrument.jpg
https://webb.nasa.gov/images/miri.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2023/02/08/webbuv-teleskop-objevil-miniplanetku/