ŽIVĚ A ČESKY: 51 družic Starlink čeká na start

V noci na 10. ledna jsme se mohli dočkat startu dvou Falconů 9 z opačných pobřeží USA během 35 minut. Zatímco na Floridě bylo téměř ideální počasí a raketa se 40 družicemi OneWeb bez problémů odstartovala, v Kalifornii to bylo horší. SpaceX nejprve odložila start Falconu s 51 družicemi Starllink o několik desítek minut a pak oznámila odklad startu o 24 hodin – letět by se mělo ve středu v 5:02 SEČ. Pro nás to znamená, že se 11. ledna ráno opět sejdeme u přímého přenosu, ke kterému Vás tímto článkem srdečně zveme.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 05:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 11. ledna 4:32
SpaceX se rozhodla odložit start o další den kvůli kontrole druhého stupně rakety. Start je tedy plánován na 12. ledna ve 4:48 SEČ. Náš přenos tak začne ve 4:30 SEČ.

EDIT 11. ledna 19:23
Z důvodu dodatečných předstartovních kontrol SpaceX posouvá start na 15. ledna ve 4:06. Přenos tak začne ve 3:50 – vydáme však na našem webu nový článek, byste se nemuseli vracet k tomuto starému.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/…/2021/12/Starlink-deploy-july-2021-NSF.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.