Je rozhodnuto – k ISS vyrazí „záchranný“ Sojuz

V noci na 15. prosince zaznamenala čidla výrazný pokles tlaku v chladicím okruhu kosmické lodi Sojuz MS-22. Následně se ukázalo, že jeden okruh lodi je poškozený a uniká z něj chladicí médium – únik ustal, až když se z okruhu dostalo všechno médium. Astronauti dostali za úkol vyfotit poškozené místo a inspekci provedly i robotické manipulátory ERA a Canadarm 2. Analýza odhalila otvor o velikosti zhruba 8 desetin milimetru, jehož původ zatím neznáme, ale spekuluje se o zásahu mikrometeoroidem přirozeného původu, či o zásahu kosmickou tříští umělého původu. Teplota v kabině lodi (která stále mohla využívat klimatizační systémy stanice) vzrostla až na zhruba 30 °C, což odpovídá zhruba dvojnásobku běžné hodnoty. Expertní komise na základě nasbíraných dat vypracovala analýzu, zda je bezpečné použít poškozený Sojuz k návratu tříčlenné posádky. Na základě této analýzy nyní ruská kosmická agentura Roskosmos rozhodla o vyslání záchranné lodi.

Z tohoto rozhodnutí se dá vyčíst, že experti nepovažují návrat posádky (Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin, Francisco Rubio) v Sojuzu MS-22 za bezpečný a proto sáhli k přepracování harmonogramu startů. Kosmická loď Sojuz MS-23 měla k ISS vyrazit v březnu (ve stejném měsíci se měl Sojuz MS-22 vracet na Zemi) a na její palubě měli na půlroční pobyt na stanici vyrazit Oleg Kononěnko, Nikolaj Čub a Loral O’Hara. Na základě aktuálního rozhodnutí se však tento plán ruší. Sojuz MS-23 podle nového plánu vyrazí ke stanici už 20. února, ale poletí kompletně bez posádky. Právě v této lodi by se měla na Zemi vrátit trojice Prokopjev – Petelin – Rubio. Dá se očekávat, že toto rozhodnutí způsobí větší či menší domino efekt i u dalších kosmických lodí Sojuz, u kterých se změní posádky. „Posádka má prodloužený pobyt, což vykryje klasickou jarní rotaci,“ vysvětlil Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Rozhodnutí Roskosmosu o vyslání bezpilotního Sojuzu MS-23 je oficiální. Definitivně tak můžeme říct, že padly úvahy o správnosti před několika dny zveřejněných neoficiálních informací, podle kterých měl Sojuz MS-23 letět k ISS jen s jedním členem posádky, aby se v něm vrátili Prokopjev a Petelin. Z posádky následujícího Crew Dragonu měl být vyřazen Feďajev a ve volném sedadle by se mohl na Zemi vrátit Rubio. Pro jednoznačnost ještě zopakuju, že informace uvedené v tomto odstavci byly neoficiální a ve světle aktuálních (již oficiálních) zpráv se ukázaly jako nepravdivé.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://news.italy24.press/content/uploads/2023/01/09/fd38f6d60c.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Je rozhodnuto – k ISS vyrazí „záchranný“ Sojuz”

  1. Tomas180 napsal:

    Pokud vím, v některých potenciálně nebezpečných situacích se členové posádky ISS na krátkou dobu preventivně uchylují do transportních lodí. To by nyní v případě poškozeného Sojuzu asi nebylo možné, nebo ano?

  2. TondaT napsal:

    Američani by měli okamžitě přerušit spolupráci s rusákama a provozovat ISS sami, včera bylo pozdě. Všechny technické potíže jsou schopni vyřešit sami. Teď jsem si přečetl, že už se uvažuje o návratu Sojuzu na Fr. Guyanu a to je už do nebe volající ,,mnichovanství“.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Představujete si vše až přespříliš jednoduše. Možná by bylo dobré dát stranou emoce a podívat se na celou věc realisticky. 😉

    • Yarda napsal:

      Vzpomeň si, že lidi k ISS a zpátky na Zemi jsou schopni dopravit akorát Rusové a Američani. A po ukončení provozu raketoplánů toho byli schopni jen Rusové až do doby, kdy se toho ujala americká SOUKROMÁ firma. Může se stát (ne že bych si to přál) že by mohla nastat situace, kdy by existence ISS a lidí co by se tam zrovna nacházeli byla závislá zase jen na Rusech.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Takový scénář je poměrně nepravděpodobný, protože již brzy bude k dispozici i Starliner.
        Jinak SpaceX tam astronauty vozí na objednávku od NASA. Takže tvrzení, že se toho nějaká firma ujala, není příliš přesné. Je to od začátku součástí plánu NASA.

  3. PetrDub napsal:

    Chápu správně, že celá trojice Prokopjev – Petelin – Rubio se vrátí na Zemi až na podzim 2023 po cca roční misi?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.