sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

NASA ruší vývoj mise GeoCarb

V pondělí 28. listopadu NASA oznámila, že ukončuje vývoj své mise GeoCarb. Namísto ní chce agentura vypracovat a zavést plán na využití alternativních možností měření a sledování skleníkových plynů. Postupně se totiž začínají objevovat nové možnosti, jak pořizovat klíčová měření skleníkových plynů. V době, kdy NASA uvažovala o misi GeoCarb přitom takové možnosti nebyly k dispozici. Za příklad nám může posloužit vědecký přístroj EMIT, který byl v červenci letošního roku dopraven na Mezinárodní kosmickou stanici, schopný měřit metan.

Podobná rozhodnutí jsou vždy těžká, ale NASA se vždy snaží pečlivě a zodpovědně hospodařit s prostředky poskytnutými americkými občany,“ říká Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro vědu z centrály agentury ve Washingtonu a dodává: „Těšíme se na to, jak se nám podaří splnit náš závazek na nejmodernější pozorování klimatu účinnějším a cenově efektivnějším způsobem.“ NASA má v plánu rozšířit pozorování skleníkových plynů tím, že mise pro studium skleníkových plynů dostane prioritu v rámci první mise programu Earth System Explorers (průzkumníci systémů Země). Počítá se jednak se sběrem dat o skleníkových plynech od mezinárodních i komerčních partnerů, dále s prodloužením mise Orbiting Carbon Observatory-3 na palubě ISS, ale také s prováděním dodatečných měření z paluby letadel.

Kromě toho je tu ještě chystaná americká mise Earth System Observatory, se jejímž startem se počítá na konci této dekády. Jedná se o novou generací družic studujících Zemi – měla by poskytnou komplexní a zevrubný 3D pohled na podmínky na naší planetě, aby bylo možné zase o trochu lépe porozumět tomu, co změny na Zemi znamenají pro lidstvo. „NASA dává prioritu pochopení toho, jak se naše mateřská planeta mění. Skleníkové plyny hrají v tomto chápání hlavní roli,“ říká Karen St. Germain, ředitelka divize NASA pro průzkum Země z centrály agentury ve Washingtonu a dodává: „Jsme odhodláni provádět klíčová pozorování metanu a oxidu uhličitého. Chceme je spojovat s měřeními shromážděnými dalšími americkými, mezinárodními i soukromými misemi, abychom mohli poskytovat užitečné informace komunitám a organizacím, které je potřebují pro svá rozhodnutí.

Logo mise GeoCarb
Logo mise GeoCarb
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/

NASA k rozhodnutí zrušit misi GeoCarb dospěla po zhodnocení technických problémů, které se přidaly k finančním komplikacím. Nad misí se stáhly černé mraky i kvůli dostupnosti nových alternativních zdrojů dat, ale i snaha udržet portfolio výzkumu Země v souladu s celkovými prioritami vědeckého výzkumu. Projekt GeoCarb měl za cíl prozkoumat přírodní zdroje a také výměnné procesy, které řídí obsah oxidu uhličitého, oxidu uhelnatého i metanu v atmosféře nad americkým kontinentem. NASA nyní bude spolupracovat s týmem vědeckých pracovníků z Oklahomské univerzity, kteří tento projekt vedli, na plánování řádného ukončení celého projektu.

Současné odhady nákladů na celý „životní cyklus“ mise GeoCarb jsou více než 600 milionů dolarů. Tento odhad je tedy více než trojnásobkem nákladů na celý životní cyklus mise, které se předpokládaly v době výběru a byly tehdy omezeny na 170,9 milionu dolarů. Zvýšené náklady a zpoždění GeoCarb by měly negativní dopad na portfolio NASA v oblasti průzkumu Země. Kromě jiného by to znamenalo dvouleté zpoždění výše zmíněné mise Earth System Observatory. Ta se má zabývat těmi nejvyššími prioritami pro vědy o Zemi, jak je popsali experti z národních akademií.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.mkcf.cz/sites/default/files/zruseno.png
https://www.lockheedmartin.com/…/earth-day/Geocarb_Horizontal_HERO_4k.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…638C0DC8

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2022/12/01/nasa-rusi-vyvoj-mise-geocarb/