Teleskop TESS opět funguje

V pondělí 10. října vstoupil americký teleskop TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) do tzv. bezpečného režimu. Předběžná analýza ukázala, že došlo k restartování palubního počítače. Teleskop se tedy přepnul do stabilního režimu a přerušil sběr vědeckých dat. Dříve nasbíraná data se neposílala na Zemi a zůstávala bezpečně uložená na palubě. NASA proto rozběhla proces vývoje řešení této situace a souběžně s ním se analyzovalo, co přesně tento stav způsobilo. NASA ve svém prohlášení uvedla, že by tohle vše mohlo zabrat jen několik dní.

Už 14. října mohla NASA vydat potěšující aktualizaci. Teleskop se 14. října v 0:30 SELČ vrátil do režimu běžného provozu. Inženýrům se podařilo aktivovat přístroje a teleskop si správně udržovat svůj režim přesné stabilizace v prostoru. Plné obnovení vědeckých pozorování mělo přijít v dalších hodinách, přičemž nasbíraná data se pošlou na Zemi při další příležitosti. Příčina restartu počítače zatím není známá. Experti budou potřebovat ještě několik dní, aby správně pochopili celý průběh událostí.

Teleskop TESS byl vypuštěn v dubnu 2018 a do této chvíle objevil více než 250 exoplanet, tedy planet, které se nachází mimo Sluneční soustavu. Kromě toho je podepsán také pod několika tisícovkami kandidátů na exoplanety čekajících na potvrzení.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/TESSInSpaceRender1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.