sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Poškození plynovodů Nord Stream „očima“ družic

Po neobvyklých seismických poruchách v Baltském moři bylo posléze objeveno několik netěsností v podmořských plynovodech Nord Stream 1 a 2 poblíž Dánska a Švédska. Později se ukázalo, že šlo o teroristický čin a někdo potrubí poškodil záměrně. Ani jeden z plynovodů v době výbuchů nepřepravoval plyn, ale přesto obsahovaly stlačený metan – hlavní složku zemního plynu, který vytryskl a vytvořil na mořské hladině široký proud bublin. Vzhledem k tomu, že nevysvětlený únik plynu vyvolává vážné pochybnosti o dopadu incidentu na životní prostředí, byla k charakterizaci úniku plynu bublajícího v Baltském moři povolána sada snímkovacích družic pro pozorování Země nesoucích optické a radarové zobrazovací přístroje. Získaná data mohou vědcům i vyšetřovatelům výrazně pomoci. ESA před několika týdny vydala shrnující článek, který je pateří i tohoto pojednání doplněném o nové poznatky. Je to další z řady ukázek využití družic v praxi.

Únik plynu tak jak jej zachytila jedna z družic konstelace Planet Dove. Zdroj: ESA
Únik plynu tak jak jej zachytila jedna z družic konstelace Planet Dove. Zdroj: ESA

Přestože se metan částečně rozpouští ve vodě a později se uvolňuje jako oxid uhličitý, není toxický, ale je druhým nejrozšířenějším antropogenním skleníkovým plynem v naší atmosféře, který způsobuje změnu klimatu. Jak plyn pod tlakem unikal porušeným potrubím a rychle se pohyboval směrem k mořské hladině, velikost bublinek plynu se s klesajícím tlakem zvětšovala. Po dosažení hladiny narušily velké bubliny plynu mořskou hladinu nad místem prasknutí potrubí. Znaky bublinek plynu na mořské hladině lze z vesmíru pozorovat několika způsoby.

Vzhledem k přetrvávající oblačnosti nad oblastí se ukázalo, že pořizování snímků z optických družic je velmi obtížné. Snímky s vysokým rozlišením pořízené družicemi Pléiades Neo a Planet, které jsou součástí programu ESA Third Party Mission, ukázaly narušení v rozsahu 500 až 700 m na mořské hladině. O několik dní později bylo pozorováno výrazné zmenšení odhadovaného průměru metanové poruchy, jak se plyn z potrubí vyprazdňoval. Snímky pořízené družicí Copernicus Sentinel-2 a americkou misí Landsat-8 to později potvrdily. Takovéto poruchy způsobují nestandardní zvrásnění mořského povrchu, zvyšuje se zpětný rozptyl pozorovaný radarovými přístroji se syntetickou aperturou (SAR), které jsou na změny mořského povrchu v takovém měřítku mimořádně citlivé.

Snímek od ICEYE z 28. září. Zdroj: ESA
Snímek od ICEYE z 28. září. Zdroj: ESA

Patří mezi ně i přístroje na palubě družic Copernicus Sentinel-1 a konstelace ICEYE – první z nováčků, kteří se připojili k flotile přispívajících misí programu Copernicus. Vědecký pracovník ESA zaměřený na výzkum oceánů a ledů – Craig Donlon řekl: „Síla aktivních mikrovlnných radarových přístrojů spočívá v tom, že mohou sledovat stopy bublajícího metanu na povrchu oceánu skrze mraky v širokém rozsahu a s vysokým prostorovým rozlišením, což překonává jedno z hlavních omezení optických přístrojů. To umožňuje vytvořit úplnější obraz katastrofy a s ní spojeného načasování události.“

K jedné z trhlin došlo jihovýchodně od dánského ostrova Bornholm. Snímky ze sondy Sentinel-1 z 24. září neprokázaly žádné narušení vody. Družice z konstelace ICEYE, která nad oblastí prolétala 28. září večer, však pořídila snímek, na němž bylo vidět jasné narušení mořské hladiny někde nad trhlinou.

Snímky pořízené družicí Canopus-V. Zdroj: Roskosmos
Snímky pořízené družicí Canopus-V. Zdroj: Roskosmos

Příčinou poškození potrubí jsou zřejmě výbuchy, které seismologové zaregistrovali v Baltském moři nedaleko ostrova Bornholm v pondělí v 1:03 a v 18:03 středoevropského času. Provozovatel plynovodu oznámil také výrazný pokles tlaku v obou větvích. Do dnešních dnů se pouze spekuluje, kdo za výbuchy stojí. Dochází k vzájemným obviněním. Západ považuje za hlavního podezřelého Rusko, ale to vinnu striktně odmítá a chce kvůli incidentu svolat radu OSN. Abychom zůstali objektivní, ta dáváme prostor i vyjádření Moskvy. Ruská kosmická agentura Roskosmos zveřejnila fotografii pořízenou družicí Canopus-V zachycující oblast úniku metanu. Probíhá řada vyšetřování. Moskva se snaží svalit vinu na Západ a naznačuje, že viníkem by mohly být Spojené státy. Washington ale zavinění rázně odmítl. Vyšetřování ovšem i nadále pokračují a nezbývá než doufat, že skutečný viník bude odhalen a ponese zodpovědnost. Pořád ale zůstává více otázek než odpovědí. Jedna z dalších družic, která únik zaznamenala byla družice NASA Landsat 8. 29. září 2022. Snímky byly ihned k dispozici a analýza dat probíhala doslova v přímém přenosu. Tento druh měření je přitom novinkou, a ještě před lety bychom taková data neměli.

https://twitter.com/andrewg_baxter/status/1575635547993034752

A co uvolněný metan?

Přestože nám optické družice mohou poskytnout informace o poloměru metanu bublajícího nad vodou, poskytují jen málo informací o tom, kolik metanu se uvolnilo do atmosféry. Sledování metanu nad vodou je velmi obtížné, protože voda pohlcuje většinu slunečního světla v krátkovlnných infračervených vlnových délkách používaných pro dálkový průzkum metanu. To omezuje množství světla dopadajícího na senzor, a proto je měření koncentrace metanu nad mořem ve vysokých zeměpisných šířkách velmi obtížné.

Detekce plynů unikajících z poškozeného potrubí zachycené družicí GHGSat. Zdroj: ESA
Detekce plynů unikajících z poškozeného potrubí zachycené družicí GHGSat. Zdroj: ESA

Společnost GHGSat, která je lídrem v oblasti monitorování emisí metanu z vesmíru a je rovněž součástí programu ESA Third Party Mission Programme, pověřila své družice měřením úniku z plynovodu Nord Stream 2 pomocí své konstelace družic s vysokým rozlišením (přibližně 25 m). Celkově jich je na oběžné dráze šest. GHGSat-D (Claire), GHGSat-C1 (Iris), GHGSat-C2 (Hugo), GHGSat-C3, C4, a C5 známe jako Luca, a Penny. Díky tomu, že družice GHGSat získaly měření pod větším zorným úhlem, byly schopny zaměřit se na oblast, kde se sluneční světlo nejsilněji odráží od mořské hladiny – známé jako „bod odlesku“.

Dne 30. září činila odhadovaná míra emisí odvozená z prvního měření koncentrace metanu 79 000 kg za hodinu, což z něj činí největší únik metanu, který kdy družice GHGSat z jednoho bodového zdroje zaznamenala. Tato rychlost je extrémně vysoká, zejména s ohledem na to, že k ní došlo čtyři dny po prvním porušení, a jedná se pouze o jedno ze čtyř poškozených míst v potrubí. Ředitelka GHGSat pro Evropu Adina Gillespieová uvedla: „Média a svět se podle očekávání obrátily na vesmír, aby pochopily rozsah průmyslové katastrofy plynovodu Nord Stream. Zatímco čekáme na další prošetření příčin, družice GHGSat zareagovala rychle a naměřila 79 000 kg metanu za hodinu, který pochází z netěsností. Budeme pokračovat v úkolování družic GHGSat pro místa, kde se nachází Nord Stream, dokud emise nepřestaneme detekovat.“

Claus Zehner, manažer misí Copernicus Sentinel-5P, Altius a Flex dále zmiňuje: „V současné době je v provozu několik misí – Kromě družice GHGSat poskytla měření koncentrace metanu emitovaného tímto únikem z plynovodu také družice Copernicus Sentinel-2, což poukazuje na možnost synergického využití jak družic financovaných z veřejných zdrojů, tak komerčních družic.“

Únik plynu zachycený družicí Sentinel-2. Zdroj: ESA
Únik plynu zachycený družicí Sentinel-2. Zdroj: ESA

Dopad na životní prostředí

Přestože byly v té době oba kmeny plynovodu Nord Stream uzavřeny, obsahovaly dostatek plynu na to, aby se do ovzduší dostalo asi 300 000 tun metanu, což je více než dvojnásobek množství, které se během několika měsíců v letech 2015-2016 uvolnilo při úniku z podzemního úložiště z Aliso Canyon v Kalifornii. Ačkoli se jedná o velké množství, únik ze společnosti Nord Stream bledne ve srovnání s 80 miliony tun, které každoročně vypustí ropný a plynárenský průmysl. Nejnovější únik odpovídá zhruba jednomu a půl dni celosvětových emisí metanu. Stále je to však jeden z největších zaznamenaných úniků metanu v historii.

Pozorování metanu z družice Sentinel-5P umožňuje sledovat oblasti se zvýšenou koncentrací metanu ze silných bodových zdrojů po celém světě. Družicová pozorování jsou mocným nástrojem pro zlepšení odhadů intenzity emisí, umožňují sledovat jejich změny v čase a mohou také pomoci odhalit dosud neznámé zdroje emisí. Do budoucna se chystá mise Copernicus pro sledování antropogenního oxidu uhličitého v atmosféře (CO2M), která ponese spektrometr pro měření oxidu uhličitého v blízké infračervené oblasti, ale také metanu v atmosféře s dobrým prostorovým rozlišením. Tato mise poskytne EU jedinečný a nezávislý zdroj informací pro hodnocení účinnosti politických opatření a sledování jejich dopadu na dekarbonizaci Evropy a plnění národních cílů v oblasti snižování emisí. Yasjka Meijerová, vědecká pracovnice ESA pro atmosférické mise programu Copernicus, uvedla: „Mise CO2M poskytne globální pokrytí a má speciální režim nad vodou, pro zvýšení pozorované radiace záření pohledem směrem ke slunečního svitu, nicméně bude stejně omezen mraky.“ Družice se staly nástrojem porozumění dění na naší planetě a pomáhají i tam, kde by to člověk na první pohled vůbec nečekal. Získaná data týmy využijí pro vyšetřování, ale i monitoring vlivu na životní prostřední.

Článek vznikl z velké části překladem z tohoto zdroje: https://www.esa.int/Applications

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/var/esa/storage/image.jpg
https://www.esa.int/var/esa/storage/images/.png
https://www.esa.int/var/esa/storage/images.jpg
https://pbs.twimg.com/media/Fd12d6cXEAAljpg
https://www.esa.int/var/esa/storage/images/.jpg
https://www.esa.int/var/esa/storage/images.gif

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před

Jen malé upřesnění. Nejednalo se o „seismické poruchy“, ale řízené exploze. Ty nezpůsobily „netěsnosti“, ale zničily několik desítek metrů potrubí. I když pravda, tam kde chybí velký kus trubky plynovod skutečně netěsní 😉

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před
Odpovědět  Karel Zvoník

Od začátku někteří tušili a mnozí i věděli. Na to nebylo potřeba bujnou fantazii.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před
Odpovědět  Karel Zvoník

Povrchová exploze má jinou charakteristiku než přírodní seismická činnost. A i diky dalším informacím (seismická situace oblasti, atd.) proto nikdo seriózní od začátku o ničem jiném než explozi (ne nezbytně teroristickém útoku) nemluvil.

Dneska, kdy vychází tenhle článek, už jsme navíc o měsíc dál. Pokud tedy přesto trváte na seismických poruchách či anomáliích, slušely by jim alespoň uvozovky. Takhle zbytečné nahráváte rusácké páté koloně – vždyť i na Kosmonautixu píšou, že to způsobilo zemětřesení.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před
Odpovědět  Karel Zvoník

Neukázalo se to „později“ a nešlo o teroristický čin, ale sabotáž.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před
Odpovědět  Karel Zvoník

Teroristický čin má svou definici. Zjednodušeně se jedná o násilný čin konkrétní skupiny nebo jednotlivce za účelem prosazení konkrétních požadavků. U útoku na Nord Stream nevíme, kdo a proč jej provedl. A těch parametrů terorismu nesplňuje víc. Vedle čtení světových médii není od věci si občas připomenout základní pojmy. Terorismus je pořád „cool“ a ve zpravodajství působí úderně. To neznamená, že je to správně.

Děláte z Dánů a Švédů hlupáky, kteří nerozumí své práci. Z nejen seismických dat (různých čidel je na potrubí víc) samozřejmě věděli, že jedná o povrchové epicentrum a minimálně ze znalosti podrobného geologického průzkumu, který stavbě předcházel, nepochybně věděli hned že se jedná o výbuch. Pokud některá „světová média“ spekulovala o mořetřesení/ seizmických anomáliích, měla k tomu nejspíš svoje důvody.
A družice neposkytly důkazy a fakta o explozi (viz Vaše reakce výše). Zaznamenaly jen její následky, jak píšete v článku. K závěru, že Nord Stream poškodil výbuch tak nijak nepřispěly, protože jej nezachytily.

Nerozumím Vaši umanutosti, s jakou trváte na úvodních dvou větách jinak zajímavého článku. Zbytečně relativizují a zamlžují příčinu, a přitom v článku prezentuje fakta. Mám osobní pocit, že je to spíš otázka přesvědčení a víry a tady samozřejmě argumenty neplatí.

Jan Karpis
Jan Karpis
1 rok před
Odpovědět  Karel Zvoník

Mne sa ten úvod zdá vhodný, naozaj neviem prečo Radim tak „umanuto“ trvá na svojom.. ďakujem za zaujímavý článok 🙂

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před
Odpovědět  Radim Pretsch

Asi nejpřesnější by bylo, že seismometry zaznamenaly podmořské výbuchy, které byly následně identifikovány jako úmyslné. Podle Švédů a jejich prvních záběrů prý zmozelo 50 metrů potrubí. A na těch záběrech je vidět i něco, co vypadá spíše jako řez, než následek pouhé exploze.

ldx
ldx
1 rok před
Odpovědět  Radim Pretsch

V okamžiku explozí to působilo jako sesmické události.

v600
v600
1 rok před

Z jiného phledu:
Záběry švédského námořnictva zachytily část plynovodní roury Nord Stream 1 s čistým řezem a útočník odstranil 50 metrů plynovodu, aby nešlo potrubí snadno opravit. Vypadá to na americké námořnictvo, které mělo nad plynovodem hned několik cvičení se Švédy, Dány a celým NATO.
Německá vláda odmítla poslancům Bundestagu poskytnout informace, kdo stojí za útoky proti plynovodům Nord Stream. Ministerstvo hospodářství údajně má informace od tajných služeb třetích stran a nemá dovoleno (od koho?) o pozadí útoků na plynovody nic sdělovat…

Aby to nebylo tak děsně politické, tak musím říct, že záběry družic jsou opravdu podařené.

Ivan
Ivan
1 rok před
Odpovědět  v600

Jste odvážný tvrdit něco takového. Pokud čerpáte informace z veřejně dostupných zdrojů a nejste agentem tajných služeb, jsou to je vaše spekulace s nulovou hodnotou. Pokud řeknu, že to udělali Rusové, protože jejich atomové ponorky v této oblasti operují, bude to mít stejnou váhu. Myslel jsem, že na Kosmonautix chodí rozumnější lidé. Konspirační teorie probírejte na sputniku nebo jiných podobných webech 😉

ldx
ldx
1 rok před
Odpovědět  v600

To je opravdu bizarní, jaký by k tomu měly USA důvod? Už teď mají přebytek zákazníků… A zvyšovat ceny za současné situace na tom nemají žádný politický zájem. Zájmem byznysu číslo 1 je totiž vždy stabilita a ne terorismus.

ldx
ldx
1 rok před
Odpovědět  v600

Toto se řeší šňůrou s plastickou výbušninou, dokáže dokonale odříznout kov tam kde je umístěna.

Jan Karpis
Jan Karpis
1 rok před

toto je iste teroristický čin a iste odhliadnuc od ega, proti každému človeku a planéte samotnej.

.. no obviniť Rusov poškodenia plynovodu.. naozaj bujará predstava a že si to dovolí niekto oficiálne povedať .. to mi príde tak ako že v dnešnom svete je možné povedať čokoľvek a z akejkoľvek pozície a teda absolútne chýba súdnosť súčasným predstaviteľom.

2) ak vedia kto to bol, aký dôvod je zamlčiavať to. Znova absolútna nečestnosť. Poviem iba ak to ublíži mojim (niekedy hoc vymysleným) nepriateľom. Teda pravda/nepravda, ja chcem iba manipulovať a PRAVDU si nevážim. A ak sa ma to týka, zodpovednosť neprevezmem. To mi neznie moc príkladne pre ľudí.

Zároveň vďaka satelitom sa pomerne rýchlo dajú odhaliť niektoré ekologické katastrofy a možno prídu i na vinníkov 🙂

ldx
ldx
1 rok před
Odpovědět  Jan Karpis

Tyhle tendenční názory by fakt na odborném webu neměly co pohledávat.

Jan Karpis
Jan Karpis
1 rok před
Odpovědět  ldx

Dnes v novinách Pravda na SK vyšiel článok o ukrainskej stope tohoto teroristického a  ekologického zločinu. Vraj sa snažili to ututlať aby neohrozili dodávky zbraní pre Kyjev.
Ukázalo sa, že nie som to ja, kto má tendenčné myslenie! 😀 😀 😀
Úprimne som sa IDX na tom komentári pobavil, tak som Vám v každom prípade zaň povďačný.
You are so good

https://kosmonautix.cz/2022/10/25/poskozeni-plynovodu-nord-stream-ocima-druzic/