sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Přípravy na misi Crew-5 pokračují

Hurikán Ian se prohnal kolem Floridy a kosmodrom naštěstí zůstal bez vážných škod. Krom přípravy na start rakety SLS a mise Artemis I, který proběhne nejdříve 17. listopadu, pokračují také přípravy na další pilotovanou misi lodí Crew Dragon, která s čtyřčlennou posádkou vyrazí k Mezinárodní kosmické stanici. I přípravy na tuto misi byly zpožděny postupujícím hurikánem, ale nyní už jedou na plné obrátky.

Na rampu 39A už byla dopravena raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon se jménem Endurance. Již v sobotu dorazila na kosmodrom také celá posádka, která přiletěla ze své domovské základny v Houstonu. Před příletem ještě obletěli kolem startovní rampy a prohlédli si nosič s lodí. Po přistání pak zodpověděli několik otázek novinářům a začala poslední příprava na start.

Posádku tvoří velitelka, Američanka a zároveň nováček Nicole Mann, kterou doplňuje pilot Josh Cassada. Čtveřici pak doplňují dva specialisté a to Japonec Kóiči Wakata a Ruska Anna Kikina. „Jsme nadšeni, že jsme konečně tady na Floridě, a jsme připraveni na start,“ řekla velitelka Mann. „Chtěla bych poděkovat NASA a týmu SpaceX za jejich obětavost a flexibilitu v řešení důsledků hurikánu. Je neuvěřitelné vidět, jak se tým dal dohromady a všechny výzvy zvládl. Když jsme dnes přiletěli, měli jsme možnost udělat průlet kolem vzletové rampy, a přestože jako astronauti jezdíme na mys poměrně často, je to úplně jiný pocit, když přijedete a vidíte raketu, na které za pár dní poletíte.“

Posádka mise Crew-5 dorazila na Floridu
Posádka mise Crew-5 dorazila na Floridu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Start mise Crew-5 je naplánován na středu 5. října ve 14:00 SELČ. Za předpokladu startu v daném termínu, se kosmická loď Dragon Endurance ve čtvrtek připojí k Mezinárodní vesmírné stanici. Tento let bude pátým operačním startem posádky NASA na raketě a kosmické lodi SpaceX a celkově osmou misí astronautů v režii SpaceX.

Astronautka Mann a její kolega Cassada jsou oba členové třídy astronautů NASA, kteří byli přijati v roce 2013. Oba poletí poprvé. Dříve se připravovali na lety v lodi Starliner společnosti Boeing, ale NASA je přeřadila na mise SpaceX poté, co se program Starliner výrazně zpozdil.

Wakata je japonský astronaut a je to ostřílený kosmický veterán. Bude to jeho pátý let do kosmu během své třicetileté kariéry astronauta. Létal jak na raketoplánech, tak i na ruských lodích Sojuz.

Kikina byla potvrzena jako čtvrtý člen posádky v červenci, kdy NASA a ruská kosmická agentura Roskosmos dokončily dohodu o „výměně míst“, která umožňuje ruským kosmonautům startovat a přistávat na amerických lodích a americkým astronautům letět na stanici na ruských Sojuzech. Kikina letí do kosmu poprvé a je prvním ruským kosmonautem, který od roku 2002 odstartuje na americké kosmické lodi.

Dohoda o sdílení míst má zajistit, aby byla kosmická stanice vždy obsazena alespoň jedním členem americké a jedním členem ruské posádky, což umožní, aby oba segmenty stanice zůstaly plně funkční, i kdyby došlo k závažným problémům anebo zpoždění startů americké nebo ruské posádky.

Posádka Crew-5 ve skafandrech
Posádka Crew-5 ve skafandrech
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/
Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon připraveny na misi Crew-5
Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon připraveny na misi Crew-5
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/10/20221001f9vertical.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=54927.0;attach=2120762;image
https://pbs.twimg.com/media/FeDp3_eXgAAGhM8?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/FeJNY_9WIAA69Qh?format=jpg&name=medium

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2022/10/03/pripravy-na-misi-crew-5-pokracuji/