Příprava na start JPSS-2

Na Vandenbergově základně v Kalifornii jsou v plném proudu přípravy na start družice JPSS-2 (Joint Polar Satellite System-2) pro Národní úřad pro oceány a atmosféru NOAA. Agentura NASA pro kolegy z NOAA zajistila vývoj a konstrukci přístrojů, samotné družice a pozemních systémů, ale i vypuštění družic, které NOAA provozuje. Technici v průběhu září připravovali novou družici v útrobách Astrotech Space Operations, přičemž tato budova se nachází přímo na Vandenbergově základně. Družice JPSS-2 má na své palubě čtveřici pokročilých přístrojů, které budou sledovat počasí a vývoj klimatu na Zemi. Start je momentálně plánován nejdříve na 1. listopadu. Poletí se z rampy SLC-3 a využita bude nosná raketa Atlas V v konfiguraci 401. Nosič tedy bude mít aerodynamický kryt o průměru 4 metry, k prvnímu stupni nebude připojen žádný pomocný motor na tuhé pohonné látky a horní stupeň Centaur bude jednomotorový.

Společně s družicí JPSS-2 poletí také sekundární náklad, technologický demonstrátor nafukovacího tepelného štítu LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator). Ten má prověřit chování nafukovacího štítu při průchodu atmosférou. Tato technologie by usnadnila mnoho chystaných misí na různá místa – k Venuši, Marsu, či Titanu. Uplatnila by se i při dopravě těžších nákladů z nízké oběžné dráhy Země.

Průřez technologickým demonstrátorem LOFTID.

Průřez technologickým demonstrátorem LOFTID.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Před startem samotným musí technici usadit JPSS-2 na adaptér, ke kterému již byl připojen sbalený LOFTID. Jakmile bude tento krok dokončen, bude celá sestava uzavřena do ochranného aerodynamického krytu. Následovat bude přeprava nákladu k rampě SLC-3, kde bude vyzvednut a připojen k druhému stupni rakety Atlas V.  JPSS-2 je třetí družicí z programu Joint Polar Satellite System. Jakmile družice dosáhne oběžné dráhy, dojde k jejímu přejmenování na NOAA-21. Družice se poté přidá k ostatním družicím z programu JPSS, které oblétávají Zemi po polární dráze a každý den ji obkrouží 14×. Poskytují tak dvakrát denně kompletní pohled na celou planetu. Na oběžné dráze již několik let fungují družice Suomi National Polar-orbiting Partnership (Suomi NPP) a NOAA-20, dříve známá jako JPSS-1. Ve všech případech jde o společný projekt agentur  NOAA a NASA.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jpss-2_unbagging.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/loftid_rv_xsec_iso_1905296_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Příprava na start JPSS-2”

  1. Radek V. napsal:

    U této mise mně nejvíc mrzí, že nedošlo k převedení nákladu na Falcon 9. Nebyl by to pro něj žádný problém a ULA by ušetřila jeden RD-180 pro Cygnus nebo Starliner. LOFTID je zajímavá mise a JPSS-2 přinese určitě kvalitní data.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.