Vesmírná stanice Orbital Reef postoupila do fáze návrhu

V kosmonautice zažíváme novou éru a oživený zájem o lety do vesmíru neustává. Mimo hlavní proud se formují další, neméně zajímavé programy. Jedním z nich je spojení firem Blue Origin a  Sierra Space. První společnost asi netřeba dlouze představovat. Postačí si připomenout, že jejím zakladatelem je miliardář Jeff Bezos. Společnost provozuje suborbitální systém New Shepard pro turisty a buduje supertěžkou raketu New Glenn. Raketové motory BE-4 poslouží taky na nosiči Vulcan společnosti ULA. Sierra Space je pak známa díky miniraketoplánu Dream Chaser, který by jednou měl zásobovat Mezinárodní kosmickou stanici.

Společně chtějí oba subjekty spolupracovat na vesmírné stanici zvané Orbital Reef. Ta by měla být ještě do konce tohoto desetiletí hlavní vesmírnou stanicí na nízké oběžné dráze Země se smíšeným využitím pro obchod, výzkum a turistiku. Blue Origin o projektu hovoří jako o „obchodním parku se smíšeným využitím“. Společnosti zveřejnily poprvé předběžné plány 25. října 2021. Stanice je navržena pro pobyt 10 osob. Vnitřní použitelný prostor má být 830 m3. Oba partneři společně dokončili System Definition Review (SDR) s NASA. Klíčové přezkoumání návrhu dopadlo dobře. Tento milník ukazuje, že předpokládaná architektura Orbital Reef je správná. Splňuje požadavky NASA, a umožňuje projektu pokračovat dále do fáze návrhu. Jednoduše je tato stanice proveditelná a nic nebrání společnostem zahájit její výrobu.

Oba partneři ovšem spolupracují už s celou řadou dalších mezinárodních soukromých subjektů.

  • Blue Origin: Hlavní partner, poskytne pro budování raketu New Glenn, stavba modulů s velkým průměrem
    • Amazon: Logistika a zásobovací manegment
    • Amazon Web Services: AWS poskytne velkokapacitní uložiště pro podporu krátkodobých i dlouhodobých technických požadavků, včetně vývoje a návrhu vesmírných stanic, letového provozu, správy dat, podnikové architektury, integrovaných sítí, logistiky a komunikace.
  • Sierra Space: Hlavní partner, postaví velké flexibilní obyvatelné moduly, přechodové uzly (node) a poskytne zázemí pro raketoplán Dream Chaser, který bude využit pro zásobování i výměnu posádek.
  • Mitsubishi Heavy Industries: Konkrétní podíl zatím není znám
  • Boeing: Postaví vědecké moduly. Provoz a údržba vesmírné stanice. Poskytnutí kosmické lodi Starliner.
  • Genesis Engineering Solutions: Poskytování vesmírné lodi pro jednu osobu pro běžné externí operace a turistické výlety
  • Redwire Space: Poskytování operací s užitečným zatížením a rozmístitelných struktur a podpora pro výzkum, vývoj a výrobu v mikrogravitaci
  • Arizona State University: Poskytování poradenských služeb v oblasti výzkumu a veřejného dosahu prostřednictvím globálního konsorcia čtrnácti předních univerzit

Součástí SDR bylo rozsáhlé přezkoumání s cílem zajistit, aby navrhovaná architektura systému Orbital Reef odpovídala funkčním a výkonnostním požadavkům; byla přezkoumána navrhovaná architektura systému a návaznost na všechny funkční prvky systému Orbital Reef. Úspěšné SDR podpořilo rozhodnutí NASA dále rozvíjet architekturu a návrh systému. Přezkoumání, které probíhalo od poloviny června do poloviny července, se zúčastnili zástupci společností Blue Origin, Sierra Space, členové týmu a NASA, aby bylo možné důkladně přezkoumat dokumentaci a poskytnout týmu zpětnou vazbu. NASA udělila týmu Orbital Reef v prosinci 2021 130 milionů dolarů prostřednictvím programu Commercial Low-Earth Orbit Development (CLDP), jehož cílem je pomoci zprovoznit alespoň jednu komerční stanici na nízké oběžné dráze, než bude Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) vyřazena ze služby. Termín je plánován na rok 2030.

První vizualizace vesmírného komplexu Orbital Reef. Zdroj: Orbital Reef

První vizualizace vesmírného komplexu Orbital Reef. Zdroj: Orbital Reef

Dva další projekty soukromých vesmírných stanic také získaly finanční prostředky CLDP v tomto kole. Projekt Starlab, který vede společnost NanoRacks, získal 160 milionů dolarů, a tým v čele s leteckým gigantem Northrop Grumman získal za svůj koncept 125 milionů dolarů. Všechny tři komerční vesmírné stanice mají být funkční po roce 2027. Nezávisle na těchto projektech je tu ještě čvrtá zamýšlená vesmírná stanice.  Axiom Space uzavřel samostatnou smlouvu s NASA, podle níž společnost se sídlem v Houstonu vypustí několik vlastních modulů k ISS počínaje rokem 2024. Moduly Axiom se nakonec oddělí a stanou se volně létající komerční základnou, pokud tedy vše půjde podle plánu.

„Jsme na prahu nejhlubší průmyslové revoluce v historii lidstva. Průmyslová revoluce vyznačující se přechodem od vesmírného průzkumu, který probíhal posledních 60 let, k budoucnosti, kde lidstvo rozšíří své továrny a města do vesmíru. Nejde pouze o cestovní ruch – jde o odemknutí dalších velkých objevů pomocí mikrogravitačních továren, které postavíme pouhých 250 mil nad zemským povrchem.“ Řekl Tom Vice, generální ředitel společnosti Sierra Space a dodává. “Mikrogravitační továrny a služby možné díky Orbital Reef mají potenciál způsobit revoluci v každém odvětví a stát se hlavním přispěvatelem růstu americké a světové ekonomiky.“ Tato jedinečná destinace nabídne výzkumným, průmyslovým, mezinárodním a komerčním zákazníkům cenově konkurenceschopné komplexní služby, které potřebují, včetně vesmírné dopravy, logistiky a vesmírného bydlení.

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_Reef
https://www.space.com/blue-origin
https://www.sierraspace.com/newsroom/press
https://www.orbitalreef.com/

Zdroje obrázků: 
https://www.sierraspace.com/wp-content/uploads/elementor/thumbs/timeline-Orbital-Reef-pt2f3s90ypi8eu4suurvhhv3cc7u6i5jnfm7sr98ao.jpg
https://media.wtsp.com/assets/WTSP/images/a7457d2a-f70a-49dd-9252-0ab0cbbf215e/a7457d2a-f70a-49dd-9252-0ab0cbbf215e_1140x641.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Vesmírná stanice Orbital Reef postoupila do fáze návrhu”

  1. lkral napsal:

    Díky za přehled! Začíná se to hezky rozjíždět. Tušíte někdo, co by se mohlo vyrábět v těch mikrogravitačních továrnách, když to má přinést takový ohromný ekonomický rozmach? Zavání mi to trochu frázemi pro přilákání investorů.

    • PetrDub napsal:

      Určitě toho bude víc, ale časté téma výzkumů na ISS je třeba růst krystalů, kde díky (skoro) absenci gravitace mohou tyto krystaly dosáhnout významně větších rozměrů, než na Zemi, aniž by obsahovaly deformace a narušení struktury. Aplikace tak může zahrnovat např. krystaly pro výrobu polovodičových čipů, kdy i relativně malý objem výrobku může být drahý a může se tedy vyplatit jej vozit z/na LEO. Podobně lze ve stavu mikrogravitace připravit některé slitiny typicky kovů, které se v pozemských podmínkách nedají moc smíchat, protože vlivem rozdílné hustoty se v tekutém stavu od sebe oddělí podobně, jako třeba voda a olej.
      Osobně však nejsem velký optimista v rentabilitě takového průmyslu – oba zmíněné příklady jsou energeticky velmi náročné, což bude zásadní limitace pro stanici napájenou pomocí fotovoltaických panelů a produkty by musely mít naprosto jedinečné vlastnosti, aby vyvážily svou nepochybně vysokou cenu.

      • Vojta napsal:

        Pěstováním krystalů si přivydělávali už na Miru, takže to není nereálné. Další oblastí by mohla být medicína a farmacie. Jak v oboru výzkumu a analýzy tak i výroby speciálních léků. Konkrétně některé bílkoviny mají tak složitou a křehkou strukturu, že se s nimi na Zemi špatně pracuje. Pak třeba optické prvky pro nejpřesnější přístroje. Tam je důvod podobný jako u krystalů.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.