Nabouraný první stupeň pro Crew-5 je připravený na start

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) z okna Crew Dragonu při odletu posádky Crew-2 8. 11. 2021. Zdroj: flickr.com

Start odkládané mise Crew-5 má nový termín startu, který je nyní stanoven na 3. října. Původně měl start proběhnout začátkem září, NASA ale v červenci oznámila, že start mise Crew-5 společnosti SpaceX se odložil na konec září poté, co nový první stupeň během přepravy narazil do dálničního mostu. Naštěstí pro SpaceX srážka poškodila pouze horní část stupně a problém byl vyřešen výměnou mezistupně, neplánované opravy ale zpozdily začátek kvalifikačního testování na základně McGregor v Texasu.

První stupeň B1077 během vztyčování v McGregoru.

První stupeň B1077 během vztyčování v McGregoru.
Zdroj: Jason Swartz

Po tak nepříjemném začátku svého života byl stupeň Falconu 9 B1077 opraven a začátkem srpna bez problémů absolvoval 78 sekundový statický zážeh. Od té chvíle je stupeň připraven k transportu na Floridu. Crew-5 bude pro SpaceX celkově osmou pilotovanou misí a sedmou pilotovanou misí mířící na Mezinárodní vesmírnou stanici. Připojení Crew-5 k ISS zároveň signalizuje blížící se výměnu posádky a Crew-5 se tak vymění s posádkou mise Crew-4, která brzy po připojení Crew-5 k ISS stanici opustí a na Zemi se vrátí pravděpodobně v říjnu.

Kvůli řadě problémů, které způsobily zpoždění kosmické lodi Starliner, která byla vyvíjena současně s Crew Dragonem v rámci programu NASA Commercial Crew Program, byla SpaceX pověřena neustálým zajišťováním dopravy astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici od listopadu  roku 2020. Start kosmické lodi Starliner na první misi s posádkou je plánován nejdříve na únor 2023. SpaceX má tak zaručeno, že bude jediným dopravcem astronautů na ISS do 3. nebo 4. čtvrtletí 2023, ale toto období by se mohlo snadno protáhnout až do roku 2024, pokud Boeing během příštího roku narazí na nějaké další problémy se Starlinerem.

Zdroje informací:
https://www.teslarati.com/

Zdroje obrázků:
https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/51712323479/sizes/5k/
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2017/02/FZLKhy1WAAcrrXq_JustinSwartz.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.