ŽIVĚ A ČESKY: Premiérový start Vegy-C

K vynesení Sentinelu 1C bude využita raketa Vega C

Dlouho očekávaný moment je tu. Nová evropská raketa Vega-C je připravena ke startu na startovní rampě ELA-1 na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Startovní rampa ELA-1, ze které proběhne start, byla upravena tak, aby z ní mohly probíhat starty jak Vegy, tak novější Vegy-C. Při této první misi se bude vynášet družice LARES-2, což je družice, která bude zkoumat zemské gravitační pole a Lense-Thirringův efekt. Dále je družice vybavena 303 odražeči, které mají za úkol odrážet laserové pulsy vysílané různými vysílači. To umožní určit polohu družice s přesností menší než jeden centimetr. Družice bude dopravena na oběžnou dráhu se sklonem 70,16° vůči rovníku a výškou 5 899 × 5 899 kilometrů. Hmotnost družice LARES-2 je 387 kilogramů.

Umělecká představa rakety Vega-C za letu.

Umělecká představa rakety Vega-C za letu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Raketa Vega-C je vylepšenou a silnější verzí současné rakety Vega. První stupeň (P120C) Vegy-C je nový stupeň na tuhé pohonné látky, který se bude zároveň moci použít jako pomocný stupeň rakety Ariane 6. Vega-C má také vylepšený druhý stupeň Zefiro 40. Ten byl vyvinut společností Avio a ve srovnání s předchůdcem (Zefiro 23) má vyšší průměrný tlak, lepší konstrukci atd. Třetí stupeň Zefiro 9 také vyvinula společnost Avio. Je dlouhý 4,12 metru a hmotnost paliva HTPB je 10 567 kilogramů. Ve vakuu produkuje tah až 317 kN a doba hoření je 120 sekund. Čtvrtý stupeň AVUM+ na kapalné pohonné látky slouží k závěrečnému přesnému doladění oběžné dráhy. Aerodynamický kryt Vegy-C má výšku 9,3 metru a průměr 3,3 metru a o výrobu se stará společnost RUAG.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa ELA-1, kosmodrom Kourou, Francouzská Guyana
  • Čas startu: 13. července 13:13 SELČ
  • Raketa: Vega-C
  • Náklad: Družice LARES-2
  • Hmotnost nákladu: Hmotnost družice je 387 kilogramů
  • Oběžná dráha: Střední oběžná dráha (MEO) s výškou 5 899 × 5 899 kilometrů a sklonem 70,16° vůči rovníku.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba ve 12:55 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

A jelikož se jedná o premiérový let nové evropské rakety, budeme pro Vás také zajišťovat psaný online přenos, který bude, stejně jako komentovaný, začínat ve 12:55 našeho času. Pro všechny kdo tak nebudou moci sledovat náš komentovaný přenos, je zde připravený přenos psaný.


Zdroje informací:
https://www.asi.it/
https://everydayastronaut.com/
https://space.skyrocket.de/
https://www.arianespace.com/
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Artist_s_view_of_Vega-C_on_the_launch_pad_article.jpg
https://www.esa.int/…/17559154-2-eng-GB/Artist_s_view_of_Vega-C.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Premiérový start Vegy-C”

  1. Ergin napsal:

    Všechny další starty už bude obstarávat Vega-C, nebo ještě někdy původní Vega poletí?

  2. Zdenecek napsal:

    Už se moc těším na start rakety s Českou vlajkou! Nemá tam být ještě nějaký další náklad?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.