Falcon Heavy vynese důležitý teleskop

NASA oznámila, že k vynesení teleskopu Nancy Grace Roman Space Telescope využije služeb firmy Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX). Tento dalekohled je přitom velkou kosmickou misí s nejvyšší prioritou, který byl doporučen v roce 2010 v analýze astronomických a astrofyzikálních experimentů, která přichází jen jednou za deset let. Celkové náklady NASA na vynesení observatoře činí 255 milionů amerických dolarů, což obnáší jak služby spojené se startem, tak i další přidružené náklady. Start samotný je aktuálně plánován na říjen roku 2026, přičemž Falcon Heavy odstartuje z rampy 39A na Kennedyho kosmickém středisku na Floridě.

Vědecký program teleskopu bude obnášet vyhrazené výzkumy zaměřené na důležité kosmologické otázky – od účinků temné energie a temné hmoty, až po průzkum exoplanet. Teleskop také bude mít rozsáhlý program pro všeobecné výzkumníky, který umožňuje další studium nejrůznějších astrofyzikálních jevů, aby bylo možné dosáhnout dalších vědeckých cílů. Pokud je Vám název teleskopu neznámý, možná Vám pomůže připomínka, že dříve byl nazýván WFIRST (Wide Field InfraRed Survey Telescope), ovšem později byl přejmenován na počest Nancy Grace Roman za její mimořádnou práci pro NASA, která vyšlapala cestu k velkým kosmickým teleskopům.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/trailer_still_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “Falcon Heavy vynese důležitý teleskop”

  1. MPOCH napsal:

    Zprav, ze Falcon Heavy neco vynese je stale vice, za to konkretni den startu, idealne v tomto roce, stale … nic. Takova pani Columbova 🙂

  2. JirkaCV napsal:

    Není to náhodou původně vojenská špionážní družice KH11 Crystal, kterou vojáci darovali NASA?

    • Samo2 napsal:

      Toto al byť iný projekt NRO ktorý nevyšiel a volal sa FIA (Future Imagery Architecture) mimochodom je stále utajený. Taká nápoveda aký teleskop to mal byť podľa toho ako NGRST bude vyzerať je že to mal byť širokoúhly špionážny satelit so schopnosťou bízkeho IR a podľa toho bolo zadanie na také špecifické zrkadlá. Samozrejme zkadlá sa vyrábajú dlho a zložito a zadanie na ne je vždy omnoho skôr ako kamery a tak sa stalo že boli vyrobené a nepoužité v momente keď bol program zrušený.

      “About all I can tell is that it was an attempt to produce very high-powered but wide-field cameras in space that would look down not in the visual part of the spectrum, but in the infrared part of the spectrum,” DeVorkin.

      https://www.inverse.com/innovation/nancy-grace-roman-space-telescope-dark-energy-nasa

  3. Radek napsal:

    255 milionů… no vtipné, že zrovna pod tímhle článkem neječí fanoušci SpaceX, za půl roku bude do vesmíru nosit Muskova společnost všechno za směšné ceny.

    Určitě je spousta objektivních důvodů, proč je cena takhle vysoká, ale to byla i těch zakázek pro ULA, které Elonovci tak rádi kritizují.

    • Petr Melechin Redakce napsal:

      Když se srovnávají mise podobné kategorie, SpaceX vždy vychází výrazně levněji než ULA. Pár příkladů misí NASA:

      – Delta IV Heavy s Parker Solar Probe: 389 milionů dolarů (versus 255 milionů za FH s teleskopem Nancy Roman)

      – Atlas V 541 s družicí GOES-R: 223 milionů (versus 152 milionů za FH s družicí GOES-U)

      – Atlas V 541 s roverem Perseverance: 253 milionů (versus Europa Clipper na FH za 175 milionů)

      – Atlas V 401 s landerem Insight: 163 milionů (oproti tomu třeba SWOT, nejdražší mise NASA s F9, stála 112 milionů, ale naopak nejlevnější IXPE stála jen 50 milionů)

      Schválně zkuste najít nějaký případ zhruba ekvivalentních misí, kde se ULA aspoň přiblížilo k cenám SpaceX.

      • Ivo napsal:

        Já bych ještě dodal, že aktuálně nemá SpaceX konkurenci, takže výsledné ceny jsou podstatně vyšší, než by byly, kdyby konkurence existovala. Takto dávají cenu takovou, aby vyhráli, ale současně nebyla zbytečně nízká, když se dá vydělávat. Reálné náklady na start Falconu 9(náklady nijak nesouvisí s cenou za start) aktuálně odhaduji někde mezi 5-10M$ ač se to asi bude zdát málo, ale tak nějak to bude vycházet.

      • Petr Melechin Redakce napsal:

        Ty náklady budou vyšší (jen druhý stupeň by měl stát 10 milionů). U startu kompletně nové rakety (oba stupně i kryt) by se ty náklady měly pohybovat kolem 50 milionů, ale pak další starty téhož stupně by měly být kolem 15–20 milionů podle toho, jestli je kryt nový, nebo ne. Rozebíral jsem to zde: https://www.elonx.cz/znovupouzitelnost-raket-falcon-se-vyplati-elon-musk-prozradil-jake-ma-spacex-naklady-na-start/

        Ale jinak souhlas s tou cenovou politikou. Proč by se zbytečně připravovali o zisky? Obzvlášť když potřebují z něčeho platit Starlink a Starship, kde vývoj a provoz stojí miliardy.

      • Ivo napsal:

        V článku sám píšeš, že EM odhaduje náklady na 15M$ a to jsou dva roky zpátky, mezitím spoustu věcí změnili, snížili náklady na výrobu i údržbu, takže si myslím, že můj odhad bude hodně blízko skutečnosti.

      • Petr Melechin Redakce napsal:

        Jasně, ale 5 milionů, které jsi uváděl, jsou podle mě fakt moc málo. Těch 10 milionů budiž, ale důkaz pro to zatím nemáme.

      • PetrV napsal:

        Znovupouzitelnost udělala z falconu nejlevnějšího přepravce. Čím více letů, tím je celý systém levnější. Starship to ještě vylepší. SpaceX chytilo šanci za pačesy. Ale bylo to 20 let práce.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Ad Radek: došlo vám po té odpovědi je k zbytečná (eufemisticky řečeno) byla Vaše úvodní poznámka?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.