sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

NASA hledá návrhy na „kosmické stínítko“

Prohledávání vesmíru za účelem nalezení Zemi podobných planet se podobá hledání jehly v kupce sena. Aby se tento výzkum posunul vpřed, rozhodla se NASA podpořit studii konceptu, který je zatím v rané fázi. Jedná se o hybridní observatoř, která by kombinovala pozemské teleskopy s kosmickým stínidlem. Toto zařízení by blokovalo svit hvězd, kolem kterých obíhají exoplanety, takže by pozemské teleskopy mohly tyto planety snáze pozorovat. Koncept HOEE (Hybrid Observatory for Earth-like Exoplanets) by z nejdokonalejších pozemských observatoří udělal nejlepší hledače exoplanet všech dob. Veřejnost má nyní možnost být součástí tohoto přelomového vývoje.

Výzva Ultralight Starshade Structural Design Challenge se obrací na zájemce, aby se pokusili vyvinout nízkohmotnostní strukturu blokující světlo hvězd, která by mohla být součástí konceptu HOEE. Ideální design by měl umožnit kompaktní složení pro start a po dosažení oběžné dráhy úspěšné rozložení. Klíčovým požadavkem je nízká hmotnost, aby chemický pohon měl co nejnižší spotřebu. Právě s pomocí korekčních trysek by mělo stínítko měnit svou pozici v prostoru, aby se správně zarovnalo pro sledování různých objektů.

Koncept obřího „stínítka“ pro pozorování exoplanet.
Koncept obřího „stínítka“ pro pozorování exoplanet.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Jednou z metod, jak detekovat exoplanetu v temných hlubinách vesmíru a určit její potenciální obyvatelnost, spočívá ve sledování světla, které odráží při oběhu kolem své hvězdy. Toto světlo je ovlivněno minerály, oceány, kontinenty, případně vegetací na povrchu a plyny v její atmosféře. Ovšem mateřské hvězdy často svítí tak silně, že pozemské observatoře mají narušené pozorování. Stínítko Starshade by zakrylo mateřskou hvězdu a zastínilo tak její svit. Nedošlo by přitom k zakrytí pozorované exoplanety. Pozorovatelé by tak měli mnohem lepší podmínky.

Hybridní observatoř by nám mohla odpovědět na většinu palčivých otázek o mimozemském životě,“ říká John Mather, astrofyzik z Goddardova střediska v marylandském Greenbeltu, který se podílí i na projektu Teleskopu Jamese Webba a dodává: „Pozorování mnoha systémů by nám mohlo pomoci najít odpovědi na otázky, proč je konfigurace naší planety tak vzácná a proč žádná objevená exoplaneta není úplně stejná jako Země. Je skutečně fascinující, že se veřejnost může podílet na tomto revolučním projektu. Nemohu se dočkat, až uvidíme návrhy, které lidé předloží.“ Pět nejlépe hodnocených návrhů si mezi sebe rozdělí odměnu 7 000 amerických dolarů, přičemž uzávěrka výzvy spravované GrabCAD je do 22. srpna a dodatečné detaily je možné najít na stránce výzvy.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…20190611starshade-16.width-1280.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/2022_ph_i_mather.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jiri Svarc
Jiri Svarc
2 let před

Nějak si nedovedu představit rozumný způsob synchronizace polohy s pozemským dalekohledem pro nějaký významný výsek oblohy a pro významnou dobu ještě za předpokladu velké úspornosti/malé spotřeby paliva. Chybí mi tam představivost nebo je v tom nějaký trik, který nevidím?
V jaké vzdálenosti by se stínítko pohybovalo? A jak dlouhý čas stínění je potřeba ke zobrazení exoplanet, jsou to sekundy nebo stačí milisekundy?

PetrV
PetrV
2 let před
Odpovědět  Jiri Svarc

Podrobněji popsáno v odkazu v článku.
https://grabcad.com/challenges/nasa-challenge-ultralight-starshade-structural-design

Je to technická výzva. Ani falcon heavy to dle článku nedá. Co SHS?

Jiri Svarc
Jiri Svarc
2 let před
Odpovědět  PetrV

Díky, no to tedy je koukám.

https://kosmonautix.cz/2022/07/27/nasa-hleda-navrhy-na-kosmicke-stinitko/