ŽIVĚ A ČESKY: Družice SES-22 se vydává na cestu

Dnes by se měl ze startovní rampy SLC-40 na Floridě vznést další Falcon 9, který by měl tentokrát vynést telekomunikační družici SES-22. Důvod proč vznikla družice SES-22 je poměrně jednoduchý. Americká Federální komise pro komunikaci chce obyvatelům spojených států do roku 2025 poskytnout rychlejší mobilní a datové služby 5G sítí. Frekvenční pásma, která se budou v budoucnu využívat pro 5G, ale nyní využívají aktuální geostacionární družice. Současné družice tak musí nahradit ty, které budou vysílat v jiném pásmu, aby se uvolnilo místo pro sítě páté generace. Konkrétně družice SES-22 bude vysílat v pásmu C. Postavila ji firma Thales Alenia Space, její životnost by měla být 15 let, hmotnost družice je 3 500 kilogramů a bude se nacházet nad 135. stupněm západní délky. K raketě – první stupeň B1073 zvolený pro tuto misi má za sebou pouze jeden start a to s družicemi Starlink.

Závěrečný přehled:

Falcon 9 překonává zvukovou bariéru

Falcon 9 překonává zvukovou bariéru
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 29. června 23:04 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (První stupeň B1073)
  • Náklad: Družice SES-22
  • Hmotnost nákladu: Hmotnost družice SES-22 je 3 500 kilogramů
  • Oběžná dráha: Dráha přechodová ke geostacionární
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořskou plošinu ASOG, která bude čekat 666 kilometrů od místa startu.
  • Aerodynamický kryt: O vylovení obou polovin aerodynamického krytu se postará loď Doug, která bude čekat 782 kilometrů od místa startu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba ve 22:50 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/ses-22-falcon-9-block-5/
https://www.elonx.cz/mise-ses-22/
https://www.elonx.cz/prehled-raketovych-stupnu/
https://space.skyrocket.de/doc_sdat/ses-22.htm

Zdroje obrázků:
https://everydayastronaut.com/…Thales-Alenia-Space-1536×864.jpeg
https://flic.kr/p/2jxHFkK

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Družice SES-22 se vydává na cestu”

  1. Borin napsal:

    Děkuji za bezchybný přenos, v mém případě záznam, ke kterému mám dvě poznámky.
    Sledovat záznam s vloženými reklamami po cca 3 minutách je utrpení. Reklamy se střídají celkem 3 po dvou v délce asi 35 sekund.
    Blahopřeji Mallu k výchově diváka k otupení vnímání reklamních vsuvek.

    Druhá poznámka je k vysvětlení, aspoň tak jsem pochopil, že družice SES 18-23 jsou vypouštěny, aby byl vyplacen bonus za opuštění vysílacích frekvencí pro 5G. Vysvètluji si to správně, že pak budou vypnuty?

    • Borin napsal:

      …jo tak, psáno je, že budou vysílat v pásmu C. Omluva za rozespalou nepozornost.

    • Vojta napsal:

      Zajímavé. Teď jsem se díval na přenos se záznamu (perfektní, děkuji za něj) a reklama se mi nespustila ani jedna. Protireklamní doplňky mám vypnuté a prohlížeč (Firefox) není v nijak agresivním nastavení. Nevím, co dělám špatně. Jestli s tím něco nedělá implicitně aktivní zaškrtávátko „Blokovat nebezpečný a klamavý obsah“ 🙂 Bohužel se pak Mall a další, co zobrazují reklamy, zahojí na těch, kterým to funguje. Otupělost a případně zvýšená motivace nainstalovat nějaký blokátor, jsou toho důsledkem.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jsem rád, že se Vám záznam přenosu líbil a děkuji za zpětnou vazbu ohledně reklam. Předal jsem to Mall.TV.

    • Ivo napsal:

      Tak jsem to schválně zkusil a mohu potvrdit, že reklamy skutečně jsou naplánovány co 3 minuty. Naskočí to hned po prvních dvou a je to vidět na časové ose. Myslím si, že tohle spolehlivě odradí většinu normálních lidí od sledování obsahu. Ono dívat se na reklamy proložené obsahem mi přijde jako poměrně dost vysoká verze masochismu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já jen doplním (byť už na to v dalším komentáři reagujete), jak to je. Šest nových družic na sebe převede úkoly, které měly starší družice pracující v nehospodárně širokém pásmu. Tyto nové družice tedy mají zajistit pokračování stávajících služeb, jen na úspornějším pásmu, kde jsou opravdu potřeba.
      A díky moc za hlášení o reklamách. Předám to na Mall.TV.

    • Ondřej J. napsal:

      Ad diskuze u minulého starlinku a na žádost D.M. také potvrzuji reklamu každé cca 3-4 minuty na časové ose (v 1-2 případech se reklama nespustila a video jelo dál). To předpokládám není normální stav a snad se to vyřeší 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.