Proměna Mariupolu v ruiny

Válka , která probíhá na Ukrajině je velmi tvrdá. Nejvíce však dopadá na tamní obyvatelstvo, které přichází o střechu nad hlavou. Některá města se změnila k nepoznání. Mezi nejtvrději postižená místa patří bezesporu Mariupol. Metropole na severním pobřeží Azovského moře leží v Doněcké oblasti, kterou Rusko vyhlásilo za autonomní oblast. Toto místo zažilo velmi silné bombardování, a je odhadováno, že je až z 80 procent zcela zničené! Poslední kolébka odporu se nacházela ve slévárnách Azovstal, kde došlo na tvrdé střety obou stran. Jak se během pár měsíců z města staly ruiny ukazují následující fotografie pořízené snímkovacími družicemi z oběžné dráhy. Upozorňuji předem, že následující záběry jsou drastické.

Celé bytové zástavby jsou vypáleny do ohořelých, dutých skořápek, zatímco jiné jsou srovnány na hromadu úplně. Zkáze náhodně uniklo jen málo staveb. Majetky lidí, hračky dětí, každý domov vypráví příběh. Osudy, které byly pohřbeny v popelu. Realita, kterou si mnozí z nás nedokáží ani představit.

Fotografie z 29. dubna 2022 ukazuje městské ruiny po silném bombardování.

Fotografie z 29. dubna 2022 ukazuje městské ruiny po silném bombardování. Foto: MAXAR

Klíčové boje se udály v továrně Azovstal. Příslušníci pluku Azov ukrajinské Národní gardy, údajně spolu se značným počtem civilistů se ukrývali v ocelárně a později se vzdali ruským jednotkám. Snímky z družic společnosti Maxar ukazují, jak velké poškození komplex utrpěl ruským bombardováním.

V ostřelované ocelárně se nacházeli krom obránců také stovky civilistů.

V ostřelované ocelárně se nacházeli krom obránců také stovky civilistů. Foto: MAXAR

Západní část komplexu Azovstal.

Západní část komplexu Azovstal. Foto: MAXAR

Ve městě bylo podle dostupných zdrojů během nejsilnějšího bombardování asi 120 000 tisíc civilistů. Mariupol se proměnil ve válečnou zónu. V zástavbách útočily tanky a pozemní jednotky. Boje v blízkosti výškových budov si vybraly daň nejkrutější. Což je patrné i ze snímků z oběžné dráhy, které jsou také strategicky významné, protože pomáhají odhalovat pozice nepřátel, ukryty a jejich počínání.

Sídliště a obytné zástavby se změnily k nepoznání.

Sídliště a obytné zástavby se změnily k nepoznání. Foto: MAXAR

Snímky z vesmíru také jasně potvrzují, že nebyly ušetřeny ani historické památky. Ze všech vyniká útok na městské divadlo, kde o život přišlo až 600 civilistů. Před budovou se před útoky nacházel velký nápis rozeznatelný i pro družice. Stálo na něm: Děti. Ani to ovšem nepomohlo… Snímky pořízené společnosti MAXAR ukazují rozsah poškození po útoku. Budova, která byla pro mnoho lidí nadějí, se tak stala jejich osudem. Podobný osud potkal také místní nemocnici s porodnicí, odkud jsou známé záběry utíkajících zakrvácených matek, které oblétly svět. Tento útok byl posléze odsouzen na nejvyšších místech, jako například v radě OSN a pod.

Zdevastované divadlo je patrné uprostřed snímek. Před budovou je jasně viditelný nápis: Děti. Ani to však útočníky nezastavilo.

Zdevastované divadlo je patrné uprostřed snímek. Před budovou je jasně viditelný nápis: Děti. Ani to však útočníky nezastavilo. Foto: MAXAR

Východně od Azovstalu, kde se nachází městský hřbitov, snímky odhalily řadu nově vykopaných míst. Poblíž stojí také baterie ruských samohybných houfnic.

Na snímku v levé horní části nad silnicí je patrný nově vytvořený masový hrob. V dolní části se pak za sebou nacházejí ruské mobilní houfnice. Snímek byl pořízen 24. dubna 2022.

Na snímku v levé horní části nad silnicí je patrný nově vytvořený masový hrob. V dolní části se pak za sebou nacházejí ruské mobilní houfnice. Snímek byl pořízen 24. dubna 2022. Foto: MAXAR

Stopy po vojenské přítomnosti lze najít také v přístavu, který už je pod nadvládou ruských jednotek. Jde o strategické místo a i zde došlo k těžkým přestřelkám. Rusko odtud mělo na své území deportovat tisíce tun železa. Ukrajinské vedení to považuje za rabování. Patrné jsou dvě potopené lodě u hrází.

Přístav Mariupol na konci dubna 2022. Patrné jsou dvě potopené lodě a poničená infrastruktura.

Přístav Mariupol na konci dubna 2022. Patrné jsou dvě potopené lodě a poničená infrastruktura. Foto: MAXAR

Obyvatelstvo, které ve městě zůstalo, se z větší části přesunulo do poškozeného obchodního centra Metro na severozápadní straně města, kde mělo Rusko údajně umístit také mobilní krematorium. Zřejmě zde hledali zásoby a zázemí.

Posledním místem, kde se daly sehnat zásoby, bylo obchodní centrum Metro. Tam mířila celá řada místních, kteří zůstali ve městě.

Posledním místem, kde se daly sehnat zásoby, bylo obchodní centrum Metro. Tam mířila celá řada místních, kteří zůstali ve městě. Foto: MAXAR

Mariupol není ovšem jediným místem, kde se právě teď, relativně kousek od našich hranic, válčí. Je to ovšem jedno z nejtvrději zasažených míst v tomto konfliktu a odstrašující příklad, že válka v moderním světě není přežitek. Jednoduše řečeno, lidské ambice nejsou vždy jen vznešené.

Nikdo z nás si úplně asi nedokáže představit, jaký je to pocit, když místo, kde celý život vyrůstáme, kde se udály téměř všechny naše klíčové momenty, najednou přestane existovat. Respektive, když se promění v ruiny. Takové věci se velmi těžkou chápou. Mějme ovšem na paměti, že svoboda ani blahobyt, natož pokrok, nejsou samozřejmostí. Rád bych proto tento článek zakončil slovy Carla Sagana.

„Nahoře ve vesmíru čeká nevyhnutelná perspektiva. Státní hranice nejsou při pohledu z vesmíru viditelné. Fanatické, etnické, nebo náboženské postoje lze bránit jen s obtížemi, když se na naši planetu díváme jako na křehký modrý srpek, který bledne. A vedle bašty a citadely hvězd se stává nenápadným světelným bodem. Známky mimozemské civilizace zatím nejsou nikde patrné, proto se ptáme, zda se civilizace, jako je ta naše, nevyhnutelně řítí střemhlav sebezničení? Někdy se mi o tom zdá a jsou to zlé sny…

Jsme zavázáni našemu druhu i planetě. To my mluvíme za Zemi. Naší povinností je přežít a vzkvétat. Nejen kvůli nám samotným, ale i kvůli dávnému a ohromnému vesmíru z něhož pocházíme.
Je naším osudem žít v jedné z nejnáročnějších a zároveň nejnadějnějších kapitol lidských dějin. Naše věda a technologie nám položily důležitou otázku: Naučíme se tyto nástroje využívat moudře a předvídavě? Než bude příliš pozdě?
Raketovou a jadernou technologii, která posílá naše družice k planetám, lze použít i ke zničení naší celosvětové civilizace. Stejnou technologii lze využít k dobrým účelům, i k těm zlým…“

Jakou z cest si nakonec zvolíme, je na nás.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
https://www.thedrive.com/the-war-zone/mariupols

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FRoPRQPXoAgCyjpg
https://pbs.twimg.com/media/FRoQgrEXsAAFP5jpg
https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2022/04/.jpg
https://www.thedrive.com/uploads/2022/04/01/01
https://maanpuolustus.net/proxy.php?image=http
https://maanpuolustus.net/proxy.pCity-Center.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FRncbK5WYAMGRg
https://cdn.mbl.is/m2/awFKbgQV_dwseD74Da.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FRqe386XIAAC-Ljpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Proměna Mariupolu v ruiny”

  1. PetrV napsal:

    Existují satfoto Mosulu?
    Původně 2 mio obyvatel.
    Prý jsou to dnes jen ruiny.
    Mesto duchů.

  2. Spytihněv napsal:

    Velmi děkuji za tento článek. Satelitní technika slouží i k ukazování ruského barbarství a zločinů v nijak neodůvodnitelné válce. Jen škoda, že se takovéto obrázky včetně pravdivého popisu k Rusům dostávají jen ztuha, pokud tedy vůbec oni sami mají zájem. Obávám se, že moc ne. Kremelskému Vůdci naštěstí nevyšel pokus o blitzkrieg, bylo by hrozné sledovat takovéto záběry z dalších měst, z nichž některá jsou historické unikáty a vidět spousty zničených životů jen kvůli zakomplexovanosti jednoho skrčka a jeho okolí, co chce znamenat víc, než na co reálně má. Jeho vzor z doby před 80 lety je naštěstí asi nedostižný. No každopádně i to, co Rusové spáchali na takto relativně malé části Ukrajiny, je strašné.

    • Mojmir napsal:

      Chtěl jste říct „Kremelskému Vůdci bohužel nevyšel pokus o blitzkrieg“, protože na tuhle spoušť se díváme hlavně proto, že to dobytí Ukrajiny za 4 dny, jak si Vládík Punťů představoval, nevyšlo. Nebo si vážně myslíte, že by jakýkoliv vůdce po úspěšném blitzkriegu rozestavěl před školy, nemocnice či divadla dělostřelectvo a nechal je srovnat se zemí? Puňťa to má sice v hlavě vymašťený jak formu na bábovku, ale takový idiot to nebude…

      • Spytihněv napsal:

        Nedokážu litovat, že mu to nevyšlo. Ono to mohlo dopadnout tak, že by se zarazil až u Kyjeva, obklíčil ho a pak ho zmasakroval jako Mariupol. Ale to neni podstatné. Předpokládám, že oba stojime na té stejné straně. Což by měla být samozřejmost, ale bohužel není.

      • PetrV napsal:

        Z hlediska ruska je to zoufalství zpusobené ekonomickou politikou západního ekonomického systému.
        Poražení budou všichni.

      • Alfi napsal:

        Jaký má Rusko „ekonomický systém“? Putin blábolil něco denacifikaci, potom o Caru Petru velikém, že si stejně jako on jen vezme co mu patří…kde v tom vidíte ekonomickou politiku Západu?

      • Richard Mrázek napsal:

        Píšete tedy, že invaze barbarů na Ukrajinu způsobil západ, přinutil k tomu zoufalé rusko…
        …fuj…

  3. Josef Somik napsal:

    Je to hrozné. Jak je vidět, tak ta denacifikace probíhá tak, že rusové přijedou, vystřílí tuny železa a ekrazitu někam tam, na nepřítele, a pak jdou do těch trosek a ruin zapíchnout vlajku.

    Zde je vidět, že ta raketová a družicová technika slouží zrovna k dobrým účelům.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.