Přístroj MIRI z JWST ukazuje svůj potenciál

O tom, že Teleskop Jamese Webba je zarovnaný na všechny čtyři vědecké přístroje, jsme už informovali. Nyní se můžeme podrobněji podívat na snímek, který byl představen už před několika dny. Konkrétně se jedná o snímek, který v rámci závěrečného zarovnávání pořídil nejchladnější přístroj na palubě – MIRI. Jeho testovací snímek na vlnové délce 7,7 mikrometrů zachycuje část Velkého Magellanova mračna. Tento malý souputník Mléčné dráhy poskytl k testům výkonu Webbova teleskopu husté hvězdné pole.

Srovnání snímků ze Spitzerova teleskopu (nahoře) a JWST (dole) na vlnových délkách kolem 8 mikrometrů.

Srovnání snímků ze Spitzerova teleskopu (nahoře) a JWST (dole) na vlnových délkách kolem 8 mikrometrů.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

NASA nyní porovnala snímek z MIRI se starší fotkou stejného místa, kterou pořídil přístroj Infrared Array Camera na teleskopu Spitzer na vlnové délce 8,0 mikrometrů. Tento teleskop byl vypuštěn v roce 2003 a sloužil téměř šestnáct a půl roku. Patřil do legendární skupiny Velkých observatoří a jako první nám nabídl snímky vesmíru v blízké i střední infračervené oblasti ve vysokém rozlišení. Webbův teleskop má výrazně větší primární zrcadlo a také pokročilejší detektory, takže může sledovat infračervenou oblohu s mnohem lepší ostrostí, takže přinese ještě více objevů.

Snímek z MIRI například ukazuje mezihvězdný plyn v dosud nevídaných detailech. Jsou zde vidět emise polycyklických aromatických uhlovodíků, které hrají významnou roli v tepelné rovnováze a chemických procesech probíhajících v mezihvězdném plynu.

Až bude JWST připraven zahájit vědeckou fázi, budou podobné snímky pomáhat astronomům lépe porozumět vzniku hvězd a protoplanetárních systémů. Experti zatím zahájili proces zevrubných testů všech palubních přístrojů, aby mohla letos v létě začít vědecká fáze.

Stejná část Velkého Magellanova mračna vyfocená Spitzerovým teleskopem a Teleskopem Jamese Webba.

Stejná část Velkého Magellanova mračna vyfocená Spitzerovým teleskopem a Teleskopem Jamese Webba.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2022/05/spitzer_vs_webb_LMC.png
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2022/05/spitzer_vs_webb_alt.png
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2022/05/spitzer_vs_webb_LMC.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Přístroj MIRI z JWST ukazuje svůj potenciál”

  1. pave69 napsal:

    Bomba fotky. Ale je tedy zajímavé, že pár jasných bodů, co vyfotil Spitzer, u JWST jaksi zmizely. Asi je sežrala temná hmota 🙂

    • Milan Skoluda napsal:

      A takú vec tam vidíte konkrétne kde?

      • rorejs napsal:

        Je to tak. Když se kouknete na animaci na nejjasnější hvězdu nahoře, tak kousek vpravo od ní šikmo dolů, a také kousek dál vpravo šikmo nahoru, jsou dva jasné body na snímku ze Spitzera, ale na snímku z Webba nejsou. Vysvětlení neznám, ačkoli bude nejspíš prosté. Že by to byly nějaké asteroidy, nebo jiné objekty v menší vzdálenosti, které se na hvězdném pozadí mezi tím přesunuly?

      • Cerv napsal:

        Nejsem sice odborník, ale tipnu si, že se jedná spíš o šumové atrafekty při zpracování snímku ze Spitzera. Pro něj to bylo na hranici rozlišení a pak stačí cokoli od zásahu nabitou částicí až po tepelný šum.

      • Petr Scheirich Redakce napsal:

        Některé proměnné hvězdy mění svoji jasnost až o 10 magnitud ( = 10000x v intenzitě), takže pokud byly zrovna v maximu v době, kdy oblast snímal Spitzer a teď jsou v minimu, tak ze snímků v podstatě zmizí.

  2. PetrV napsal:

    Dalších x miliard hvězd, které jsme neznali. A nebo ano?
    Zchlazovani zrcadel se daří?

    https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?units=metric

    Teplota nejde dolů.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.