Přístroj ECOSTRESS sleduje indickou vlnu veder

Vědecký aparát na palubě Mezinárodní kosmické stanice zaznamenal během historické vlny veder na indickém subkontinentu v městských oblastech kolem Dillí spalující teploty. Intenzivní vlna veder pokryla Indii i sousední Pákistán už v polovině března a způsobila desítky úmrtí, požárů, zvýšené znečištění ovzduší i zhoršenou produkci plodin. Předpověď počasí přitom neukazuje žádnou naději na zlepšení v blízké budoucnosti. Americký přístroj ECOSTRESS (Ecosystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station) měřil tyto teploty z oběžné dráhy v nejvyšším prostorovém rozlišení, jaké kdy nabídl přístroj na nějaké družici.

Přístroj ECOSTRESS na tomto snímku ukazuje, že se teploty v době kolem půlnoci výrazně liší podle toho, zda jsou měřeny na venkově nebo ve městech.

Přístroj ECOSTRESS na tomto snímku ukazuje, že se teploty v době kolem půlnoci výrazně liší podle toho, zda jsou měřeny na venkově nebo ve městech.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přiložený snímek byl pořízen 5. května krátce po místní půlnoci. Vidíme na něm města i zemědělské oblasti severozápadně od Dillí (největší červená oblast vpravo dole). Tuto oblast o rozloze zhruba 12 350 kilometrů čtverečních obývá přibližně 28 milionů lidí. Města jsou většinou výrazně teplejší než okolní venkov, což je způsobeno jak činností lidí, tak i použitými stavebními materiály. Na tomto obrázku jsou zmíněné tepelné ostrovy velmi dobře vidět. Noční teploty v Dillí a několika menších sídlech přesahovaly 35 °C, přičemž nejvyšší hodnoty sahaly až ke 39 °C. Oproti tomu nedaleká zemědělská pole zchladla na přibližně 15 °C. Tato data ukazují, že lidé ve městech zažívají výrazně větší teploty, než co naznačují průměrné teploty udávané pro jejich region.

Umístění přístroje ECOSTRESS na ISS.

Umístění přístroje ECOSTRESS na ISS.
Zdroj: http://firsttimenews.com

Přístroj ECOSTRESS měří teplotu samotného povrchu, která je velmi podobná noční teplotě vzduchu (za dne však může být teplota povrchu vyšší než teplota vzduchu). Přístroj byl na stanici ISS dopraven v roce 2018 a jeho primárním úkolem bylo identifikovat práh rostlinného využívání vody ve vztahu k jejich stresu, což mělo přinést informace o možnostech jejich přizpůsobení se teplejšímu klimatu. ECOSTRESS však kromě toho zaznamenává i další fenomény spojené s teplem – což se opět ukázalo při aktuální vlně veder v Indii. Jelikož jeho pixel pokryje oblast 70 × 38 metrů, mohou jeho snímky ve vysokém rozlišení sloužit jakožto mocný nástroj pro porozumění meteorologickým jevům, které jsou běžnými pozorovacími sítěmi přehlíženy.

Přístroj ECOSTRESS.

Přístroj ECOSTRESS.
Zdroj: http://spaceflight101.com

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://space.skyrocket.de/img_sat/ecostress__1.jpg
https://www.nasa.gov/…/thumbnails/image/ecostress-deli-may-5-2022-1041.jpg
http://firsttimenews.com/wp-content/uploads/2018/06/ecostress.png
https://spaceflight101.com/iss/wp-content/uploads/sites/37/2018/03/EVA49-6.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.