Lunární přístroje navržené veřejností

NASA vybrala tři týmy jakožto vítěze výzvy, v rámci které měli vyvinout miniaturní vědecké přístroje, které by jednou mohli astronauti využít při průzkumu Měsíce. Každý tým vytvořil jeden letový exemplář a dva kvalifikační kusy, které začátkem roku dostala NASA k provedení testů. Přístroje o velikosti krabičky na mýdlo by se měly vejít na miniaturní lunární rover. V rámci programu Artemis se mají lidé vrátit na povrch Měsíce, což bude vyžadovat nový hardware pro zajištění dlouhodobé lidské přítomnosti na Měsíci. Pro udržitelnou činnost budou muset astronauti využívat zdroje, které na Měsíci najdou – třeba lunární regolit nebo vodu. Z těchto zdrojů si pak vytvoří, co potřebují – ať už se bavíme o kyslíku, palivu, nebo stavebních materiálech pro kosmické konstrukce.

Úkolem zájemců z řad veřejnosti bylo navrhnout přístroje, které se měly vejít do omezeného prostoru 100 × 100 × 50 milimetrů.

Úkolem zájemců z řad veřejnosti bylo navrhnout přístroje, které se měly vejít do omezeného prostoru 100 × 100 × 50 milimetrů.
Zdroj: https://d253pvgap36xx8.cloudfront.net/

Malé přístroje schopné identifikovat minerály a měřit parametry prostředí mohou hrát klíčovou roli v podpoře udržitelné přítomnosti na Měsíci. Za nižší cenu přitom poskytnou stejně hodnotné informace. V roce 2020 NASA pro veřejnost vytvořila akci Honey, I Shrunk the NASA Payload (Zlato, zmenšil jsem náklad NASA), v rámci které vyzvala veřejnost, aby zájemci z jejích řad předkládali své návrhy pro miniaturizovaný náklad lunárního roveru. Agentura nakonec dostala 132 návrhů z 29 států, z nichž vybrala 14, které si mezi sebe rozdělily 160 000 dolarů. Vítězné týmy se poté utkaly ve dvoufázové soutěži Honey, I Shrunk the NASA Payload, the Sequel (Zlato, zmenšil jsem náklad NASA, pokračování). Po dvou letech vývoje, konstrukce a ladění prototypů byli vybráni definitivní vítězové.

Vítěz na 1. místě: SunSlicer – Miniaturizovaný rentgenový spektrometr od týmu Sun Slicer
Sunslicer je zmenšený, univerzální rentgenový spektrometr s nízkými energetickými nároky, který nabízí možnost uplatnění na mnoha důležitých misích programu Artemis. Je navržen tak, aby se přizpůsobil fungování jak v okolí lunárního rovníku, tak i na mobilním stroji jako je zamýšlená platforma Miniature Lunar Rover.

Puli Lunar Water Snooper od týmu Puli Space Technologies

Puli Lunar Water Snooper od týmu Puli Space Technologies
Zdroj: https://pulispace.com/

Vítěz na 2. místě: Puli Lunar Water Snooper od týmu Puli Space Technologies
Puli Lunar Water Snooper dokáže vyhledávat vodík a všechny těkavé látky obsahující vodu, což je třeba i vodní led. Systém dokáže měřit množství a rozložení těchto látek v povrchovém lunárním regolitu.

Vítěz na 3. místě: µRAD, mikrodetektor lunární radiace od Christian Haughwouta a Thomase (Joey) Murphyho
Přístroj µRAD je miniaturizované zařízení pro měření vysokoenergetického záření využívající mnoha podobných prvků, jakými je vybaven přístroj RAD (Radiation Assessment Detector) na roveru Curiosity. Nový detektor je však přepracován tak, aby jeho velikost, hmotnost a energetické nároky byly kompatibilní s malými průzkumnými vozítky. Schopnost zajistit detekci kosmického záření pomocí malého přístroje je klíčem k lepšímu porozumění lunárnímu prostředí.

Potřebujeme plně porozumět podmínkám a dostupným zdrojům na Měsíci, abychom mohli na jeho povrchu bezpečně žít a pracovat,“ vysvětluje Niki Werkheiser, ředitel pro vyzrávání technologií v rámci ředitelství NASA pro vesmírné technologie (STMD) v ústředí agentury ve Washingtonu a dodává: „Tyto miniaturizované systémy mohou přinést mimořádně cenné informace – třeba o úrovních záření na různých místech, nebo zda se pod povrchem nachází vodní led.

S tím, jak se trend pilotované kosmonautiky bude posouvat vstříc dlouhodobé přítomnosti na Měsíci, začne využívání místních zdrojů, tedy metody ISRU (In-Situ Resource Utilization) nabývat na důležitosti. Praktické a dostupné způsoby identifikace a využívání lunárních zdrojů pomůže snížit náklady na zásobovací mise. Schopnost vyhledávat, zmapovat a charakterizovat tyto místní zdroje v první řadě zlepšuje pokrok NASA na cestě k trvalé přítomnosti lidí na Měsíci, ale v druhé řadě by také mohla podpořit těžbu, systémy oddělování příměsí a další průmyslová odvětví.

Tato série výzev zaměřených na globální komunitu měla podpořit tyto snahy a pomoci vyvinout miniaturizované přístroje, které by mohly být připraveny k vypuštění na Měsíc v horizontu 1 – 4 let, aby bylo možné zaplnit mezery ve strategických znalostech. Ze 14 finalistů původní výzvy byly pouze 4 týmy vybrány k pokračování ve fázi 2. Tyto čtyři týmy si rozdělily 675 000 dolarů na podporu rozvoje. Vítěz (SunSlicer) získá dalších 100 000 dolarů, Puli Space Technologies na druhém místě dostane 25 000 dolarů navíc a dvojice zodpovědná za µRAD se může těšit na bonus 15 000 dolarů. NASA nyní zhodnotí tři vítězné technologie z hlediska jejich potenciálu na budoucích misích. „Tato výzva byla skvělou příležitostí, jak spolupracovat s veřejností na vývoji miniaturních nákladů, které jsou použitelné v našich vědeckých a průzkumných misích,“ hodnotí Josh Ravich, inženýr z kalifornské Jet Propulsion Laboratory, který poskytoval odborné hodnocení všem zapojeným týmům.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/honeyishrunklogo.png
https://d253pvgap36xx8.cloudfront.net/…/Small%20Payload_V04-01_.jpg
https://pulispace.com/images/blog/PLWS_Payload_PuliSpaceTechnologies.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Lunární přístroje navržené veřejností”

  1. Spytihněv napsal:

    Puli Space Technologies je maďarská společnost se sídlem v Budapešti. Což je řekl bych docela úspěch. Budou mít i časovou schránku na palubě landeru Peregrine, co snad ještě letos přistane na Měsíci. Vypadali nadějně i ve zrušené soutěži GLXP. Takže další z těch účastníků, co to nevzdali a jedou dál.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.