sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Vše co potřebujete vědět o misi OFT-2

Orbital Flight Test-2 (OFT-2), neboli orbitální letový test 2, je označení pro start kosmické lodi Starliner od Boeingu na raketě Atlas V od United Launch Alliance z rampy SLC-41 na Mysu Canaveral na druhou testovací misi bez posádky. Očekává se, že Starliner se k Mezinárodní vesmírné stanici připojí o dvacet čtyři hodin později s více než 360 kilogramy nákladu na palubě.

Starliner pro misi OFT při usazování na raketu Atlas V
Starliner pro misi OFT při usazování na raketu Atlas V
Zdroj: https://www.nasa.gov/

OFT-2 prověří chování kosmické lodi Starliner od startu až po dokování a přistání v poušti na západě Spojených států. Tento letový test poskytne cenná data, díky nimž NASA rozhodne, jestli kosmickou loď certifikuje pro přepravu astronautů na a z Mezinárodní vesmírné stanice, či nikoliv. Během přiblížení Starlineru ke stanici NASA a Boeing ověří datové spojení a schopnosti ovládání lodi na dálku ze stanice, které by v případě selhání automatiky obstarala posádka na stanici. Bude se také testovat, zda kosmická loď v případě problémů dokáže automaticky „couvnout”, aby neohrozila ISS.

Starliner stráví u stanice pět až deset dní, než se odpojí a vrátí zpět na Zemi. Kosmická loď se vrátí s téměř 280 kilogramy nákladu, včetně opakovaně použitelných nádrží na dusík a kyslík, které členům posádky poskytují dýchatelnou atmosféru. OFT-2 také otestuje změny a vylepšení provedené na Starlineru a prokáže, že je připraven létat s astronauty. Po přistání a následné kontrole dat stanoví NASA a Boeing cílové datum startu pro první let s astronauty na palubě (CFT – Crew Flight Test).

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/image/icymi-220513-starliner.jpg
https://www.nasa.gov…/image/cms_ksc-20191121-ph-csh02_0080.jpg

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zvejkal
zvejkal
2 let před

Pekne zhrnutie.
A kedy bude, vieme? Aspon priblizne, dakujem.
Myslim, ze to bude napinava misia.

Matěj Soukup
Administrátor
2 let před
Odpovědět  zvejkal

Start by měl být v pátek v 00:54 našeho času.

Dali2
Dali2
2 let před

Nechcem byt zly prorok, ale co sa pokazi tentokrat?

Štěpán
Štěpán
2 let před

Bude CFT prodloužená jak se s tím počítalo dříve, nebo krátká jako u dragonu? A kolikatičlenná bude posádka?

Matěj Soukup
Administrátor
2 let před
Odpovědět  Štěpán

Délka CFT je plánována v rozmezí od dvou měsíců do čtyř měsíců a posádka bude dvoučlenná – Barry Wilmore a Michael Fincke.

Andy
Andy
2 let před
Odpovědět  Matěj Soukup

Neměla by být náhodou tříčlenná?

Radim Pretsch
Radim Pretsch
2 let před
Odpovědět  Andy

To bylo v době kdy základní posádka západního sektoru byla maximálně tříčlenná. Dnešní standard jsou díky CD čtyři astronauti.
Na několika měsíční sedmičlenné posádky si budeme muset ještě počkat.

PetrV
PetrV
2 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Nemyslím si, že by bylo potřeba tolik kosmonautů na ISS. Navíc dovezou nějaký naklad na ISS i v trunku. Píšu o CD. Starliner nevím co dokáže a asi nikdo.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
2 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Starliner nemá trunk. A náklad na počet astronautů nemá vliv.

Jde o to, že 7 astronautů v západním sektoru na 2-4 měsíce je nejspíš problém. Proto na Starlineru poletí jen dva a ne tři astronauti.

ov42
ov42
2 let před
Odpovědět  Matěj Soukup

Tolik astronautů dřepí na Zemi a oni to místo po Nicole Mannový neobsadí???

https://kosmonautix.cz/2022/05/18/vse-co-potrebujete-vedet-o-misi-oft-2/