sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Skládání první rakety Vega-C

Sestavování nosné rakety Vega-C, která vyrazí na svou premiérovou misi, začalo 15. dubna dopravením prvního stupně P120 na tuhé pohonné látky na vzletovou rampu raket Vega, která se nachází na evropském kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Mimochodem P120 bude létat i na raketě Ariane 6 – buďto ve dvojicích nebo ve čtveřicích (podle charakteru mise) jakožto pomocný urychlovací stupeň. V průběhu 22. dubna došlo k usazení mezistupně na vrchol P120C. Na tomto mezistupni pak bude umístěn druhý stupeň Z40, který je také na tuhé pohonné látky.

Usazování mezistupně na první stupeň premiérové rakety Vega-C.
Usazování mezistupně na první stupeň premiérové rakety Vega-C.
Zdroj: https://www.esa.int/

Hlavním nákladem premiérového startu nové evropské rakety bude vědecká družice LARES-2, za kterou stojí Italská kosmická agentura ASI. Sekundární náklad pak tvoří šest CubeSatů. Jelikož si evropská raketa Vega vedla velice dobře, rozhodly členské státy ESA na setkání ministrů v prosinci 2014, že schválí vývoj silnější varianty Vega-C, která má reagovat na vývoj trhu a dlouhodobé potřeby zákazníků. Vega-C u referenční polární oběžné dráhy ve výšce 700 kilometrů nabízí nosnost až 2,2 tuny oproti dosavadní tuně a půl. Kromě toho také nabízí větší prostor pro uložení nákladu. Nová verze rakety by měla pokrýt známé potřeby evropských zákazníků bez navýšení provozních nákladů.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…Vega-C_inaugural_flight_VV21.jpg
https://www.esa.int/…interstage_integration.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
MarekB
MarekB
2 let před

Díky za článek. Podla údaju nosnosti sa bude Vega-C zaraďovat medti stredne ťažké nosiče?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  MarekB

Ta hranice není úplně ostře definovaná, ale z mého osobního pohledu je 2,2 tuny na SSO v 700 km stále spíše lehký nosič. Středně silný nosič by podle mého názoru měl na takovou dráhu dopravit alespoň 3, spíše 4 tuny. Ale je to asi individuální.

MarekB
MarekB
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jasne, díky za odpoveď. Je to neco jak polárna obežná dráha – není presne na stupne definovaná.

Radek
Radek
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže i takový Antares považujete za lehký nosič? 🙂

Vojta
Vojta
2 let před
Odpovědět  MarekB

Taky mě trochu překvapilo, jak moc přidali na nosnosti. S kategorizací bych si hlavu nelámal, důležitější je, proč se k tomu rozhodli a jaké to bude mít následky.
Důvodem je především využití motoru P120 jak na Veze-C tak na Ariane 6. Výkony horních stupňů z toho musejí být odvozené, aby byl nosič efektivní.
Následkem bude spolu se zavedením Ariane 62 zmenšení díry mezi Vegou a Ariane a tím pádem vcelku bezbolestné vyřazení Sojuzu z flotily ESA. Na druhou stranu vznikla větší díra pod Vegou. K Electronu je celkem daleko (200 kg na SSO), ale uvidíme, jak si povede Firefly Alpha, která by to mohla vyplnit (630 kg na SSO).

Radek
Radek
2 let před
Odpovědět  Vojta

Vega C je hlavně navržená tak, aby ekonomicky pokryla program Copernicus a další podobné mise. Používat na tento účel A62 nebo Falcon 9(který letěl se Sentinelem 6 za 95 milionů dolarů) by se dost prodražilo.
P120 bude v příštích letech ještě posílen, což přidá Ariane6 dvě tuny na LEO. Nikde jsem nenašel údaj o kolik bude silnější Vega C, ale pár stovek kilogramů na SSO to bude.
Vega C může teoreticky letět i bez boosteru (tzv. Vega C light) s nosností do 500 kg, což může vykrýt díru pod Vegou. V Evropě se ale vyvíjí i další rakety o podobné nosnosti a určitě bude politická vůle spíš protlačit je.

Radek
Radek
2 let před
Odpovědět  MarekB

Obecně má mít středně těžký nosič nosnost minimálně 2t na LEO, což Vega-C splňuje. I když sovětská definice byla tužím až od pěti tun.

https://kosmonautix.cz/2022/05/03/skladani-prvni-rakety-vega-c/