Perseverance na Marsu vyfotil svůj padák

Rover Perseverance po více jak roce na povrchu Marsu vyfotil pomocí kamery MastCam-Z vlastní padák a část aerodynamického krytu při své cestě do vyschlé říční delty v kráteru Jezero. Padák roveru Perseverance je vskutku obrovský a jeho průměr je 21,5 metru, ale kvůli řídké atmosféře musel rover přistát motoricky. Perseverance už na Marsu urazil více než osm kilometrů a odebral deset vzorků, které byly uloženy do návratových pouzder. Jedno z nich ale neobsahuje vzorek horniny, ale kvůli neúspěšnému prvnímu pokusu o odběr je v něm zachycena marsovská atmosféra.

Perseverance už je také schopen díky svým navigačním přístrojům jet v podstatě bez zastavení a za den urazí i několik set metrů. Perseverance sebou na Mars také přivezl vrtulníček Ingenuity, který je vůbec prvním vrtulovým strojem, který létal v atmosféře jiné planety. Má za sebou 25 startů, urazil vzdálenost 5,87 kilometrů a ve vzduchu strávil celkem 46 minut a 31 sekund. Původně měl absolvovat maximálně pět letů a při pátém měl být vrtulník zničen. Plány byly ale změněny a nyní Ingenuity prozkoumává z výšky oblasti, které by mohly být pro Perseverance nebezpečné.

Padák roveru Perseverance můžeme vidět v horní polovině obrázku.

Padák roveru Perseverance můžeme vidět v horní polovině obrázku.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/cjSt44ncTWpLa3Rzic5hM8-970-80.jpg
https://spaceflightnow.com/…N0200000ZCAM05102_1100LMJ01_1200.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Perseverance na Marsu vyfotil svůj padák”

  1. Spytihněv napsal:

    Nalezené kusy vlastního hardware jsou vždy atraktivním cílem. Cizí hardware by byl ještě lepší, ale takový případ si nevybavuji, což je logické. V článku bych ale změnil předposlední slovo.

    • Spytihněv napsal:

      Už to bylo opraveno. To jen tak kdyby se někdo divil, co mi vadilo na slově Perseverance 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, na tu chybičku nás upozornil jiný čtenář přes hlášení chyb. 😉 Zareagovali jsme hned, ale bylo to ještě před Vaším prvním komentářem.

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Není tak docela pravda, že by inspekce vraků vlastního hw byla “vždy” atraktivním cílem. U této mise je to dokonce přesně naopak. Rover Perseverence se bude snažit všemu pozemskému, mimo sebe a vrtulníčku Ingenuity, zdaleka vyhnout, aby předešel kontaminaci svých citlivých přístrojů.

      • Spytihněv napsal:

        Tak samozřejmě. Třeba návštěva trosek sky crane a kontakt se zbytky paliva možná rozhozených kolem určitě není žádoucí. Stejně jako čehokoliv, co by mohlo způsobit na Zemi nechtěnou senzaci při analýze. Neměl jsem na mysli „inspekci“ ani atraktivitu z hlediska vědeckého. Ale myslím, že fanouškovskou obec taková událost zaujme vždy. A to je taky důležité hledisko.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.