Letový model landeru Peregrine

Společnost Astrobotic 20. dubna odhalila letový exemplář svého lunárního landeru Peregrine. Stalo se tak při příležitosti návštěvy firemní centrály vrcholnými představiteli agentury NASA a americké vlády. V tomto případě už tedy nejde o žádné rozměrové makety či testovací modely, jaké jsme viděli dříve. Letový model je, jak už jeho název napovídá, tím exemplářem, který skutečně poletí k Měsíci na raketě Vulcan s horním stupněm Centaur, které připravuje společnost United Launch Alliance. Odhalení letového exempláře můžeme považovat za důkaz úrovně připravenosti landeru Peregrine. Termín startu sice nebyl konkrétně určen, ale blíží se – zatím se nejčastěji skloňuje čtvrté čtvrtletí letošního roku. Firma Astrobotic ve své tiskové zprávě k tomuto milníku nezapomněla zdůraznit, že Peregrine je první lander vybraný v rámci programu CLPS (Commercial Lunar Payload Services), který odhalil svůj letový hardware. Je také možné, že se tento stroj stane prvním americkým výtvorem, který přistane na povrchu Měsíce od ukončení legendárního programu Apollo.

Letový model landeru Peregrine a hosté z NASA + politici.

Letový model landeru Peregrine a hosté z NASA + politici.
Zdroj: https://www.astrobotic.com/

Slavnostní představení proběhlo v centrále společnosti Astrobotic, ve městě Pittsburgh v Pensylvánii. Právě tady má firma na necelých 5 000 metrech čtverečních špičkové zázemí určené k vývoji a provozu lunárních strojů. Jelikož se jedná o letový model, který se musí udržovat ve sterilním prostředí, aby se zabránilo kontaminaci citlivých systémů, museli si všichni hosté obléci bílé ochranné overaly a přes vlasy natáhnout síťku. Teprve až poté mohli vstoupit do čisté místnosti, kde se Peregrine postupně sestavuje.

Stavba tohoto lunárního landeru je sen, který se stal skutečností,“ uvedl John Thornton, šéf firmy Astrobotic a dodal: „Tohle je důvod, proč byla naše firma před 15 lety založena. Tento kus představuje kulminaci bezpočtu hodin v průběhu mnoha let, kdy se stovky lidí věnovaly návrhu a sestavení landeru, abychom vytvořili trh pro dodávky na Měsíc, abychom vybudovali tohle špičkové zařízení i celý dodavatelský řetězec. To vše je nezbytné pro zajištění budoucích dlouhodobých úspěchu komerčních vesmírných misí, jako je mise landeru Peregrine.

Na panely určené pro lander Peregrine se již instaluje 24 nákladů.

Na panely určené pro lander Peregrine se již instaluje 24 nákladů.
Zdroj: https://www.astrobotic.com/

Kromě samotného letového exempláře landeru Peregrine, který přitahoval hlavní pozornost, bylo v čisté místnosti i 24 nákladů, které tento lunární lander dopraví na povrch Měsíce. Mezi těmito náklady najdeme třeba vědecké přístroje od tří různých národních kosmických agentur. Jenom agentura NASA jich tu má celkem 11! Kromě toho Peregrine poveze i vozítko, které vzniklo na Carnegie Mellon University. Bude tu ale i několik nákladů od komerčních firem, ale i kulturních sdělení a zpráv od lidí z celého světa. Všechny náklady jsou již postupně integrovány na panely landeru Peregrine, které pak budou usazeny na samotný lander. Jakmile bude dokončena integrace landeru Peregrine, zamíří celé zařízení na environmentální testy. Po jejich dokončení se vydá na floridský Mys Canaveral, kde začnou závěrečné přípravy na start, ke kterému by snad mohlo dojít ještě letos.

Zástupci NASA a politici - hosté slavnostního odhalení letového modelu lunárního landeru Peregrine.

Zástupci NASA a politici – hosté slavnostního odhalení letového modelu lunárního landeru Peregrine.
Zdroj: https://www.astrobotic.com/

Mezi hosty slavnostního odhalení byl například administrátor NASA, Bill Nelson, Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor pro Ředitelství vědeckých misí NASA a nebo James Reuter, přidružený administrátor pro Ředitelství vesmírných technologií NASA. Mezi politiky byl třeba kongresman Matt Cartwright, který je i předsedou podvýboru Sněmovny reprezentantů pro obchod, spravedlnost a vědu.

Hosté se také zúčastnili první konference Keystone Space Collaborative. Jde o konsorcium firem z Pensylvánie zaměřené na rozvoj místního komerčního kosmického průmyslu, jehož členem je také společnost Astrobotic.

Přeloženo z:
https://www.astrobotic.com/

Zdroje obrázků:
https://www.astrobotic.com/wp-content/uploads/2022/04/PeregrinePressRElease-scaled.jpg
https://www.astrobotic.com/wp-content/uploads/2022/04/PeregrinePressRelease-2-1024×683.jpg
https://www.astrobotic.com…/uploads/2022/04/PXL_20220420_182502183-1024×771.jpg
https://www.astrobotic.com/…/uploads/2022/04/52018483304_626d2ee590_k-1024×683.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Letový model landeru Peregrine”

  1. Spytihněv napsal:

    Konečně začíná pořádné věnování se Měsíci. Těch 36 let přestávky mezi přistáními (1976-2012) a v případě Západu by to letos v prosinci bylo už přesně 50 let…. Tak snad to Intuitive Machines, ispace nebo Astrobotic nedopustí a do 11.prosince někdo z nich přistát dokáže. Izrael a Indie celkem nedávno ukázali, že plně motorické přistávání legrace není, na druhou stranu Čína třikrát s prstem v nose. A vždy s výrazným bonusem. Bude to napínavé.

  2. PetrV napsal:

    Tak snad bude raketa vulcan funkční.
    Pololetí 2022 se blíží.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.