ŽIVĚ: Vývoz první sestavené rakety SLS na rampu

Po letech vývoje, simulací, testů, ověřování a nakonec i sestavování v montážní hale VAB jsme se konečně dočkali okamžiku, kdy první sestavená raketa SLS zamíří na vzletovou rampu LC-39B, kde v následujících týdnech podstoupí mnoho testů, po kterých se opět vrátí do haly VAB. Můžeme se tedy těšit na pohledy, které jsme měli dosud možnost vidět pouze v počítačových animacích. O vývoz rakety usazené na mobilní vypouštěcí plošině se postará osvědčený Crawler transporter, který vozil už lunární rakety Saturn V či raketoplány. Před začátkem programu Artemis však prošel výraznou modernizací, která potkala i další prvky infrastruktury floridského kosmodromu. V našem článku naleznete přehrávač přímého přenosu této události.

Vysílání by mělo začít 17. března ve 22:00 SEČ. Aktuálně není jisté, jak dlouho převoz na vzdálenost zhruba 6,5 kilometru potrvá – hovoří se o rozpětí šest až dvanáct hodin. Tato nejistota je způsobena jednak tím, že se jedná o historicky první přesun této rakety. Svou roli hraje ale i skutečnost, že během převozu proběhnou testy zastavení. Bude se při nich sledovat, jak raketa SLS zareaguje na nečekané zastavení transportéru. Podle těchto reakcí se bude dále upravovat další pohyb sestavy.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images.fineartamerica.com/…/3/sls-rollout-ksc-james-vaughan.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Vývoz první sestavené rakety SLS na rampu”

  1. jirik napsal:

    Měl jste slefovat přenos Nasaspaceflight.com

  2. Ivo napsal:

    Nikde žádné informace, přenos skončil hned co vyjeli ven. Koukal jsem jinde (možná asi špatně) a taky nikde nic.

  3. PetrV napsal:

    Snad se vše povede.
    Hlavně zkoušky na místě.

  4. MilanV napsal:

    Tak na tuto událost, resp. výsledky pak těch testů, jsem hodně zvědavý. Přes všechny výhrady projektu samozřejmě fandím a hodně se těším.

    Ale, přiznám se vám, ten přímý přenos si asi nechám ujít. Ano, jako pravověrný fanoušek bych měl pozvat kamarády do hospody na „zajímavou noc“, ale nějak si ten společný adrenalin neumím představit:

    „Tý jo, to je drama! Ale jede!“
    „Ne, počkej, teď zastavil. Mají problém? Houstone?“
    „Ale ne, ono to nevypadá, ale on jede!“
    „Teda chlapi, to je dráma, to až budu doma vykládat manželce – ale to vona to určitě nepochopí…“
    „No jo, ženský to nechápou, no… Ještěže my si to tady umíme užít, co, chlapi? Tak co, jede nebo stojí? A hoďte sem další rundu, tohle je fakt drámo!“

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.