Sentinel 6A převzal pomyslné žezlo

Sentinel 6A na Vandenbergově základně po vyjmutí z transportního kontejneru.

22. března se nejnovější evropsko-americká družice určená k měření výšky mořské hladiny, tedy Sentinel 6A Michael Freilich, stala oficiální referenční družicí pro globální měření výšky mořské hladiny. Znamená to, že všechna měření výšky mořských hladin pořízená jinými družicemi, budou porovnávána s daty ze Sentinelu 6A, aby se prověřila jejich přesnost. Tato družice se na oběžnou dráhu vydala v listopadu 2020, aby navázala na více než 30 let dlouhý odkaz družice TOPEX/Poseidon, která začala s měřením výšky mořské hladiny v devadesátých letech minulého století. Jejich štafetový kolík od té doby převzalo několik dalších družic, z nichž poslední je Sentinel 6A. Jeho dvojče, Sentinel 6B, má startovat v roce 2025.

Vizualizace Sentinelu-6 na oběžné dráze.

Vizualizace Sentinelu-6 na oběžné dráze.
Zdroj: http://www.esa.int

Mise, jejímž zatím posledním článkem je Sentinel 6A, představuje zlatý standard pro měření výšky mořské hladiny. Tato data jsou klíčová pro porozumění a sledování změn klimatu,“ popisuje Josh Willis, vědec z JPL zapojený do projektu Sentinel 6.

Dlouhodobé záznamy výšky mořské hladiny umožňují sledovat, jak moc a jak rychle stoupají oceány v důsledku oteplování klimatu. „Nesmíme ztratit přehled o tom, o kolik se zvýšila hladina moře. Mohli bychom pak jen těžko předvídat, co se stane v příštích desetiletích,“ doplnil Willis.

Vizualizace spodní strany družice řady Sentinel-6

Vizualizace spodní strany družice řady Sentinel-6
Zdroj: http://www.esa.int/

Nesrovnatelná přesnost měření výšky mořské hladiny poskytovaná touto misí zajišťuje nejen pokračování 30 let trvající datové řady, ale také umožňuje zlepšit naše chápání klimatické změny a jejích dopadů na vzestup hladin moří v pobřežních oblastech a na tamní lidská sídla,“ říká Julia Figa Saldana, programová manažerka měření hladin oceánů z organizace EUMETSAT. Po startu se Sentinel 6A posunul na oběžné dráze tak, aby letěl po stejné dráze jako jeho předchůdce, družice Jason-3, jen s tím rozdílem, že Sentinel 6A letěl 30 sekund za Jasonem-3. Vědecký a inženýrský tým pak několik měsíců strávil tím, že neustále kontroloval, zda jsou data z nové družice v očekávaných mezích a zda jsou měření dostatečně přesná. Už vloni zveřejněná prvotní data byla využita pro předpovědi počasí. Po dalších ověřovacích procesech vědci vydali souhlas, aby se Sentinel 6A stal referenční družicí pro měření výšky mořské hladiny.

V průběhu letošního roku pošlou pozemní týmy družici Jason-3 na novou dráhu tzv. interleaved orbit, což bychom mohli přeložit jako proložená oběžná dráha. Z této nové pozice bude Jason-3 pokrývat pruh Zěmekoule pod sebou, který se nachází mezi dvěma pruhy, které Sentinel 6A zmapuje při dvou obězích kolem Země. Jason-3 tak bude pokračovat v měření výšky mořské hladiny i když už nebude považován za referenční družici. Jeho mise však bude mít význam, protože se tím prakticky zdvojnásobí množství měření při každém oběhu Země. Tím se výrazně zvýší prostorové rozlišení měření výšky mořské hladiny obou družic.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20200926-PH-CNO01_0206~large.jpg
http://www.esa.int/…/16851674-1-eng-GB/Charting_sea_level.jpg
http://www.esa.int/…/Sentinel-6_Jason_CS_to_monitor_sea-level.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.