sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

V Crew Dragonu poletí další Evropan

Dánský astronaut Andreas Mogensen se dočkal letové nominace na dlouhodobý pobyt na stanici ISS. Očekává se, že by jakožto pilot lodi Crew Dragon mohl odstartovat v blíže neupřesněném termínu mezi polovinou roku 2023 a začátkem roku 2024 na misi Crew-7, do které je nominována také Američanka Jasmin Moghbeli a Kanaďan Jeremy Hansen, které čeká kosmická premiéra. Andreas kromě toho dostal i nominaci do záložní posádky mise Crew-6. Mogensenovu nominaci 24. března oznámil ředitel agentury ESA, Josef Aschbacher na národní kosmické konferenci dánského ministerstva pro vysoké školství a vědu. Andreas se tak dočká své první dlouhodobé kosmické mise. Zatím má na svém kontě pouze ani ne desetidenní pobyt na Mezinárodní kosmické stanici z roku 2015, který můžete znát také pod názvem mise Iriss.

Andreas Mogensen jako capcom v dubnu 2018 při zachytávání lodi Dragon.
Andreas Mogensen jako capcom v dubnu 2018 při zachytávání lodi Dragon.
Zdroj: https://www.esa.int/

Je mi velkým potěšením oznámit, že astronaut Andreas Mogensen byl přidělen k dlouhodobému letu do vesmíru a že se připravuje na to, aby se stal prvním neamerickým astronautem, který bude pilotovat kosmickou loď Crew Dragon,“ uvedl Aschbacher a dodal: „Od svého prvního letu v roce 2015 je Andreas neocenitelným členem týmu astronautů ESA, který funguje jako spojka mezi evropskými astronauty a Johnsonovým vesmírným střediskem v texaském Houstonu. Pravidelně ho můžeme slyšet, jak přes vysílačky z řídicího střediska komunikuje s astronauty při jejich výstupech do volného kosmického prostoru. Těším se, až jeho hlas opět uslyšíme prostřednictvím vysílačky z vesmíru. Jeho nominace na post pilota značí prohlubování vztahů mezi ESA a NASA, díky kterým rozvíjíme naše možnosti na nízké oběžné dráze Země a posouváme se dále do hlubšího vesmíru.

Andreas Mogensen
Andreas Mogensen
Zdroj: https://www.esa.int/

Andreas Mogensen se ve zmíněném roce 2015 stal prvním občanem Dánska, který se dostal na oběžnou dráhu a jeho mise Iriss byla i přes krátké trvání napěchována aktivitami. Běžně astronauti dostávají zhruba týden na aklimatizaci v novém prostředí stanice, ale Andreas místo toho každý den pracoval 90 minut nad plán, aby věnoval dostatečnou pozornost více než dvaceti experimentům ESA, které se týkaly nových způsobů obsluhy a testů technologií. Jmenovat můžeme například testy membrány pro čištění vody, která napodobuje přírodní procesy, brýle pro virtuální realitu pomáhající s komplexními úkoly, přiléhavou kombinézu, která má ulevit bolesti zad, která běžně astronauty trápí. Kromě toho zkoušel na dálku ovládat tři různá vozítka umístěná na Zemi. Tehdy šlo o přípravu na budoucí mise v různých částech naší soustavy. Andreas Mogensen také filmoval světelné jevy známé jako modré výtrysky a rudí skřítci. Tento jeho výzkum tak byl předchůdcem činností, které od roku 2018 dělá vědecký přístroj ASIM.

Andreas Mogensen se v roce 2015 stal prvním Dánem na oběžné dráze. Vzal si proto s sebou na ISS dánskou vlajku, kterou následně zvěčnil v ikonickém modulu Cupola.
Andreas Mogensen se v roce 2015 stal prvním Dánem na oběžné dráze. Vzal si proto s sebou na ISS dánskou vlajku, kterou následně zvěčnil v ikonickém modulu Cupola.
Zdroj: https://www.esa.int/

Zdroje informací:
https://www.esa.int
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/12909455-3-eng-GB/Andreas_Mogensen_EVA_training.jpg
https://www.esa.int/…/17433728-1-eng-GB/Capcom_Andreas_Mogensen.jpg
https://www.esa.int/…/24011701-1-eng-GB/Andreas_Mogensen_portrait.jpg
https://www.esa.int/…/15692980-1-eng-GB/Danish_flag_in_space.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radim Pretsch
Radim Pretsch
2 let před

K misi Iriss- týdenní aklimatizace při desetidenní misi? Navíc startovali 2. září a dokovali 4. (dlouhý profil) Takže prostor na aklimatizaci na Vesmír měl během příletu.
A že by pracoval jen 90 minut denně? Přistáli 12. září krátce po půlnoci, takže na ISS strávil jen 7 dní. To se mi nějak nezdá.
Pokud to je pravda, jaký byl jeho program po zbytek „dne“?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Pardon, z celé věty o 90 minutách vypadla dvě klíčová slova NAD PLÁN. Doplnil jsem to. Díky za upozornění.

https://kosmonautix.cz/2022/03/24/v-crew-dragonu-poleti-dalsi-evropan/