ŽIVĚ A ČESKY: K ISS se vydá loď Cygnus

ISS je v současnosti největší mezinárodní kosmický projekt, na kterém se podílelo mnoho kosmických agentur a států. Je to také největší a nejdražší projekt, který kdy člověk ve vesmíru zvládnul postavit. Stavba započala roku 1998, kdy byl vynesen základní modul Zarja, na který se později připojovaly další a další moduly. V současnosti se na ISS provádí nespočet důležitých experimentů a také zde k dnešnímu dni bydlí sedm astronautů. Ti zde ke každodennímu životu potřebují mnoho věcí. Ať už jde o věci osobní, nebo materiál, bez kterého nemůžou na ISS pracovat. Mnoho nezbytných a potřebných položek, jako třeba jídlo, voda, oblečení, nové experimenty a mnoho dalšího se sem musí pravidelně dovážet. K tomu slouží nákladní lodě jako například lodě Progress, Cargo Dragon a nebo Cygnus. Právě o lodi Cygnus dnes bude řeč, protože na startovací rampě LP-0A nacházející se na Wallops Flight Facility v americké Virginii je připravena raketa Antares 230+, která vynese k ISS právě nový exemplář lodi Cygnus. Bude se jednat o misi Cygnus NG-17, která bude mít jako obvykle za úkol doplnit zásoby na Mezinárodní vesmírné stanici. Nákladem bude náklad o hmotnosti přes 3 700 kg a bude se skládat z paliva, vody, dusíku, zásob pro posádku, nového materiálu pro výzkum na ISS, hardwaru pro provoz stanice a mnoha dalších věcí.

Loď Cygnus vznikla kvůli obavám ze závislosti ze strany Američanů na bezpilotních evropských lodích typu ATV, japonských HTV a ruských Progressech. NASA totiž na dopravu nákladu na ISS používala raketoplány, ale po ukončení jejich služby v roce 2011 museli začít Američané hledat náhradu. Spolu s lodí Cygnus byl také vyvinut nosič Antares, který slouží jako hlavní nosič právě pro lodě Cygnus. První let byl proveden v roce 2013 a oba dva systémy se teprve testovaly. První ostrý let se odehrál o rok později. Tehdy létala loď Cygnus ještě v původní menší verzi. Od roku 2015 létá Cygnus ve verzi nové, která je vetší, a také má jinak vyřešené solární panely. Od té doby se Cygnus vydal do kosmu třináctkrát a dokonce se i třikrát místo rakety Antares proletěl na raketě Atlas V. Lodě Cygnus momentálně vyrábí firma Northrop Grumman za pomoci několika států.

Logo mise Cygnus NG-17

Logo mise Cygnus NG-17
Zdroj: https://www.northropgrumman.com/

Lodě Cygnus nesou při každém startu jméno nějakého astronauta. Pro tento let je Cygnus NG-17 pojmenovaný Piers Sellers. Tento astronaut, který se narodil v Anglii, se dostal do oddílu astronautů v roce 1996. Ve vesmíru strávil 559 hodin a z toho 41 hodin při EVA. Významně se podílel na stavbě ISS, kam bude mít loď s jeho jménem namířeno.

Závěrečný přehled

  • Datum startu: 19. února 2022 v 18:39
  • Místo startu: Startovací rampa LP-0A, Wallops Flight Facility, Virginie, USA
  • Raketa: Antares 230+
  • Náklad: Cygnus NG-17 Piers Sellers
  • Hmotnost nákladu: 3 723 kg
  • Finální oběžná dráha: LEO s výškou 420 × 420 km se sklonem 51,65° vůči rovníku

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 18:25 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/
https://forum.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://space.skyrocket.de/img_sat/cygnus-crs4__1.jpg
https://www.northropgrumman.com/…Mission-Patch.png?resize=768,910

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.