SAB Aerospace má další zakázku pro ESA

Brněnská firma SAB Aerospace si připsala další úspěšně získaný kontrakt s Evropskou kosmickou agenturou. Tento kontrakt se týká vývoje a výroby pokročilého systému, který má zajistit hladké vypouštění družic. Takzvané low shock separační zařízení se přitom zatím v Evropě nikde nevyrábí. Česká republika tedy má být na co hrdá. K dosavadním úspěchům tak můžeme přidat další položku. V čem vlastně spočívá unikátnost tohoto systému? Jak již název napovídá, zařízení bude využívat jedinečnou technologii, která zajistí dokonale hladké uvolnění družic. Dříve bylo odpojení nákladu od nosiče zajišťováno pomocí pyropatron, ale tento systém měl své nevýhody. V extrémním případě mohla jejich aktivace ohrozit stabilitu družice. Nový systém proto bude využívat mnohem bezpečnější systém založený na předepjatých pružinách. Nové zařízení bude umožňovat vyladění pružin přímo pro potřeby konkrétní družice a její uvolnění od horního stupně nosiče tak bude plynulé a bez nežádoucích otřesů.

SAB Aerospace vyrábí dispesery pro rakety Vega a Vega-C.

SAB Aerospace vyrábí dispesery pro rakety Vega a Vega-C.
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Zmíněná firma SAB Aerospace na tomto projektu spolupracuje s další českou firmou ATC Space. Obě společnosti by měly být schopny zajistit dodávku separačního zařízení v 5 velikostech, které pokryjí 5 váhových kategorií vynášených družic. „Díky tomu, že jsme kontrakt získali, si budou moci společnosti kupovat toto zařízení za zlomek ceny v Evropě, a nikoliv pouze v Americe, jak tomu bylo dosud. Jedná se tak o další krok za posílením nezávislosti Evropy v kosmickém průmyslu a Česká republika bude u toho,” vysvětluje Petr Kapoun, CEO SAB Aerospace. Pokud se vše podaří, bude projekt dokončen za dva roky. Do té doby ale musí inženýři překonat celou řadu překážek. „Nejsložitější bude škálovat funkční koncept na všech pět velikostí. Rozsah je veliký a jsou to citlivé mechanismy, nejde to jen vyrobit větší,“ vysvětluje Václav Havlíček, manažer nabídky z firmy SAB Aerospace.

Pro Českou republiku jde o další úspěch na poli návrhu a konstrukce kosmické techniky. „Uspět je složité vždycky – nejde „jen“ o konkurenci, ale i to dobře všechno vysvětlit a popsat v proposalu (nabídce) tak, aby to ESA schválila a nabídka dostala dostatečný počet bodů – např. tato nabídka měla celkově 280 stran textu, z toho cca 115 byla technická část. Úspěch má velkou hodnotu ze dvou důvodů – projekt je nastavený tak, že jde od konceptu až po doručení pěti letových kusů v pěti velikostech (každý v jedné velikosti),“ uvádí Václav Havlíček a dodává: „Druhý důvod je pak to, že je to produkt. Separační systém tvoří velkou část ceny dispenseru, tento by měl být levnější a lokální. Důležitost toho produktu se jen zvyšuje tím, že Rocket Lab koupil PSC, takže je samozřejmě nějaká „možnost“ že by mohli zastavit prodej na „konkurenční“ nosiče. Je to nepravděpodobné, ale ne nemožné.

Vážení vnitřního kontejneru pro misi PLATO.

Vážení vnitřního kontejneru pro misi PLATO.
Zdroj: tisková zpráva

Sluší se připomenout, že firma SAB Aerospace již v minulosti získala několik cenných kontraktů. Tím prvním (a veřejnosti asi nejznámějším) byl kontrakt na vývoj a výrobu tzv. dispenseru (vypouštěcího zařízení) pro rakety Vega a Vega-C. Tato konstrukce již prokázala své správné fungování a na další starty se již chystají nové exempláře. Dispenser  však zdaleka není jediný projekt, jak je uvedeno v tiskové zprávě k aktuálnímu kontraktu: „O renomé České republiky na poli světového kosmického průmyslu se tak nemalou měrou zapsala právě firma SAB Aerospace, jejíž kosmické aktivity dnes činí 15 % z celkového podílu vesmírného průmyslu ČR. Výjimečné je také množství kontraktů, které firma od svého založení v roce 2014 získala. Z celkového počtu 22 uzavřených smluv jich 6 připadá na loňský rok, ve kterém firma navíc dosáhla dosud největšího obratu od svého vzniku o výši 130 milionů Kč. Celková výše kontraktů, které firma uzavřela s ESA od doby svého vzniku, činí 600 milionů Kč.

Kontejner pro misi PLATO na vibračním stole.

Kontejner pro misi PLATO na vibračním stole.
Zdroj: tisková zpráva

V závěru článku ještě můžeme zmínit další projekty, které SAB Aerospace připravuje. Jde třeba o tzv. sekvencér pro raketu Ariane 6. Jde o komplexní zařízení (hardware, software i elektronika), které dá impuls do motorů v momentě, kdy má dojít k odpojení družic od rakety a separační zařízení následně zajistí hladké vypuštění nákladu. Získané zkušenosti nyní navíc firma uplatní u nové zakázky. „Dlouhodobě stavíme na zkušenostech v oblasti nosných raket – separační zařízení logicky navazuje na projekty dispenseru a sequenceru. Projekty se navzájem doplňují a potvrzují naše místo v tomto sektoru vesmírného průmyslu,“ vysvětluje Václav Havlíček.

Firma se ale také podílí na misi PLATO, která má hledat exoplanety. Společnost zajišťuje kompletní konstrukci a vývoj servisního modulu této sondy, který ukrývá všechny systémy nutné k provozu družice. Kromě toho také nese vědeckou aparaturu – 26 kamer. „Pod ESA pracuje SAB Aerospace také na unikátním, českém projektu SLAVIA, jehož cílem je ověřit technologie mapování nerostného bohatství a přispět tak k hlubšímu prozkoumání vesmíru. Projekt spočívá v systematickém mapování prvkového složení meteorů a analýze meziplanetárního prachu z oběžné dráhy, čemuž se zatím nikdo nevěnuje. V neposlední řadě se SAB Aerospace stala v uplynulém roce první českou firmou, která je součástí kosmických experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v rámci projektu Biomission 2019,“ stojí v tiskové zprávě.

Zdroje informací:
Tisková zpráva
Václav Havlíček – SAB Aerospace

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Multiple_satellites_stowed_in_Vega_fairing.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=48464.0;attach=1937202;image

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “SAB Aerospace má další zakázku pro ESA”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    Lze to nějak doložit? Nějak mi to nesedí s příspěvkem ČR do ESA a už vůbec ne s celkovou částkou vynaloženou na kosmické činnosti v ČR vs veřejnými výkazy činnosti firmy SAB Aerospace v Brně. Jde mimo jiné o porovnání roční či nějaké víceleté? Díky

  2. pave69 napsal:

    Držím všechny palce pro další úspěchy

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.