Nejnovější porci Starlinků ovlivnila geomagnetická bouře

Třetího února v 19:13 SEČ odstartovala z floridské rampy 39A raketa Falcon 9, která v rámci mise Starlink 4-7 dopravila na oběžnou dráhu 49 nových telekomunikačních družic této sítě. Druhý stupeň nosiče dopravil náklad na požadovanou dráhu s perigeem (nejbližším bodem oběžné dráhy) ve výšce 210 kilometrů nad Zemí, kde se družice oddělily. SpaceX pokaždé vypouští své družice na takto nízké dráhy, aby v případě, že nějaká družice neprojde sérií kontrol po oživení, nezůstávala na oběžné dráze zbytečně dlouho. Odpor okolního prostředí v této výšce se postará o rychlý zánik dané družice v atmosféře. Vypuštění na nižší oběžnou dráhu sice klade na družice vyšší nároky pro dosažení finální dráhy, ale jde o jednoduchou a účinnou pojistku proti tomu, aby kolem Země obíhaly neaktivní družice, které mohou představovat riziko. Nyní se tato pojistka bude hodit.

Start Falconu 9 na misi Starlink 4-7

Start Falconu 9 na misi Starlink 4-7
Zdroj: https://www.elonx.cz/

Družice vypuštěné v rámci zmíněné mise Starlink 4-7 byly bohužel hned druhý den po startu výrazně zasaženy geomagnetickou bouří. Tento jev spojený s projevy kosmického počasí způsobuje ohřátí atmosféry a tím pádem se zvyšuje i její hustota. Nejvíce se to projeví právě na velmi nízkých drahách, což je případ i vypuštěných Starlinků. Podle dat z palubních GPS senzorů se zdá, že družice z této várky čelily o 50 % vyššímu odporu atmosféry, než bývá běžné u jiných startů. Pozemní středisko proto přikázalo družicím, aby vstoupily do tzv. bezpečného režimu, ve kterém změní svou orientaci v prostoru – natočí se ve směru letu nejužší stranou, aby měly co nejmenší odpor. SpaceX zároveň zahájila jednání se Space Force’s 18th Space Control Squadron a firmou LeoLabs, aby bylo možné častěji aktualizovat údaje o dráze družic z pozemních radarů.

Falcon 9 vynesl při misi Starlink 4-7 celkem 49 družic.

Falcon 9 vynesl při misi Starlink 4-7 celkem 49 družic.
Zdroj: https://www.elonx.cz/

Předběžná analýza ukazuje, že zvýšený odpor atmosféry v nízkých výškách zabrání družicím opustit bezpečný režim, což je nezbytné pro začátek manévrů ke zvýšení oběžné dráhy. Ze 49 vypuštěných družic tak zřejmě rovných 40 buďto v nejbližší době zanikne v atmosféře Země, nebo v ní už dokonce zaniklo. Pozitivní je, že deorbitované družice již nepředstavují žádné riziko pro jiné družice. SpaceX navíc své družice navrhla tak, aby při vstupu do atmosféry z valné většiny shořely. Je tak zajištěno, že na Zemi nedopadnou žádné velké zbytky. V praxi se tak potvrdilo, že opatření, která firma přijala jako preventivní kroky k eliminaci kosmické tříště, opravdu fungují a v budoucnu se mohou hodit.

Zdroje informací:
https://www.spacex.com/updates/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2021/11/5_Anntenna.jpg
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2022/01/51870446669_008626e6a8_6k.jpg
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2022/01/51870446979_c62a042167_6k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Nejnovější porci Starlinků ovlivnila geomagnetická bouře”

  1. Homer napsal:

    Keď sa tie satelity natočia, aby mali najmenší profil, znamená to výpadok signálu?

  2. Kamil napsal:

    Jaký to bude mít dopad na další míse? Bude pauza, dokud atmosféra nesplaskne? Nebo budou vypouštět družice výš?

  3. Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

    Doplním jednu drobnost: v podkladech pro schválení provozu družic Starlink byl i rozbor dopadu trosek po deorbitaci, ze kterého vyplývá, že při průchodu atmosférou neshoří 100% satelitu, ale v případě verzí s laserovými pojítky na Zemi mohou dopadnout kusy optických elementů, které odolají vysokým teplotám. Tak až někomu spadne nějaká skleněná čočka na hlavu, tak budeme vědět odkud to bylo. 🙂

  4. Vojta napsal:

    Neřekl bych, že se všechny taková opatření „hodí“. Právě naopak, teď se projevuje negativní stránka toho, že jsou vypouštěny na tak nízkou dráhu. To je vždy něco za něco a asi i trochu selhala předpověď kosmického počasí (pokud je něco takového aspoň trochu spolehlivé na týden dopředu). Zajištění úplného shoření v atmosféře je samozřejmě i v tomto případě pozitivní.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.