sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

NASA podpořila inovativní projekty malých firem

Program STTR (Small Business Technology Transfer), který NASA používá k přenosu technologií od malých firem, rozdělil 15 milionů dolarů mezi společnosti, které chtějí pokračovat ve vývoji inovativních technologií, které se věnují různým tématům – od letectví přes vědu až po kosmický průzkum. „NASA je hrdá, že může spolupracovat se všemi vybranými firmami a jejich partnerskými výzkumnými institucemi. Můžeme do oboru přinést čerstvé nápady a využít je při agenturních misích, ale i na komerčním trhu,“ vysvětluje Jenn Gustetic, ředitelka pro inovace a partnerství v počáteční fázi pro Ředitelství vesmírných technologií NASA ve Washingtonu a dodává: „Navázání spolupráce s malými firmami nám umožní využívat pestré nápady a schopnosti, které obohacují národní ekonomiku.

Infografika k první fázi programu STTR z roku 2021.
Infografika k první fázi programu STTR z roku 2021.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zmíněný program STTR má za úkol poskytnout finance a další nefinanční podporu malým firmám, které však musí navázat spolupráci s americkými výzkumnými institucemi. V aktuálním kole bylo do druhé fáze posunuto 20 návrhů od 19 firem. Všechny už přijaly podporu v rámci první fáze STTR v červnu 2020. V rámci této fáze se prokázala realizovatelnost navržených technologií. V rámci druhé fáze nyní každá oceněná firma získá až 750 000 dolarů na vývoj, demonstraci a dodání těchto technologií do NASA, na což mají firmy 24 měsíců.

STTR nejenže využívá to nejlepší z malých firem, které se pohybují v oboru letectví a kosmonautiky, ale také využívá odborné znalosti studentů a profesorů, kteří jsou zapojeni do každodenního výzkumu,“ zdůrazňuje Jason L. Kessler, vedoucí programů SBIR (Small Business Innovation Research) a STTR v ústředí agentury NASA ve Washingtonu a dodává: „Je neskutečné zažívat vznik partnerství, která usilují nejen o dosažení našich společných technologických cílů, ale také o to, aby pomohla naší zemi růst a vést tento obor.“ Plný souhrn všech oceněných firem naleznete zde. Dále následuje výběr několika zajímavých návrhů.

Interstel Technologies, Inc. je malá firma z Ewa Beach na Havaji, která navázala spolupráci s University of Hawaii ve městě Manoa a organizací ANNH (Alaska Native-Serving and Native Hawaiian-Serving). V rámci jejich návrhu, který se nyní dostal do druhé fáze, plánují vývoj škálovatelného systému, který by umožnil koordinovat, řídit a navádět velké roje strojů (například družic, vzdušných dronů, či roverů), které mohou prozkoumávat povrch Měsíce či Marsu s nižšími náklady a kratším časem na vývoj, než co potřebují tradiční velké a drahé družice. Technologie najde uplatnění i na Zemi – například při rychlejším vyhledání lesních požárů či sopečné činnosti.

Řízení hejna robotů se dá využít i při průzkumu oceánů.
Řízení hejna robotů se dá využít i při průzkumu oceánů.
Zdroj: https://www.hawaii.edu/

Navrženou technologii nejprve vyvíjela University of Hawaii ve městě Manoa v rámci kontraktu s NASA. Univerzita však vysledovala komerční potenciál tohoto produktu a tak v roce 2014 požádala vývojáře, zda by se nepřidali do programu ,který univerzita používá k urychlení vývoje malých, rozvíjejících se firem a výsledkem byl Interstel. V rámci programu STTR se tato firma spojila s docentem z univerzity, který se specializuje na autonomní roje robotických strojů. Právě to byl podle malé firmy rozhodující chybějící prvek potřebný pro jejich projekt STTR.

AdvR, Inc je malá firma z města Bozeman v Montaně, která spolupracuje s programem STTR už téměř dvacet let. Do aktuálního druhého kola se dostaly hned dva její návrhy. Ve spolupráci s University of Illinois z Urbana-Champaign chce firma AdvR dosáhnout pokroku na poli využívání kvantových procesů. Cílem je vytvořit dvoufotonový zdroj, který by se dal využít k astrofyzikálním misím, ale i pro kvantové sítě, kosmickou navigaci, kvantovou komunikaci a další.

Zdroj fotonových párů od firmy AdvR.
Zdroj fotonových párů od firmy AdvR.
Zdroj: https://advr-inc.com/

Kvalifikovanou partnerskou výzkumnou institucí nemusí být pouze vysoká škola nebo univerzita, ale může to být i nezisková výzkumná organizace, nebo federálně financované výzkumné a vývojové centrum (FFRDC). Proto firma AdvR u svého druhého návrhu pokračuje v partnerství s federálně financovaným výzkumným a vývojovým centrem MIT Lincoln Laboratory v Lexingtonu, stát Massachusetts. Tato spolupráce se týká vývoje kvantového komunikačního vybavení, které by mohlo najít uplatnění při vývoji komunikačních spojů mezi oběžnou dráhou a Zemí a třeba i při budování zatím hypotetické globální kvantové sítě.

Společnost SPEC Innovations z města Manassas ve Virginii spolupracuje s George Mason University ve městě Fairfax ve Virginia. jejich společným cílem je vyvinout a demonstrovat aplikace softwaru, který s pomocí umělé inteligence převádí tradiční provozní činnosti do provozních modelů, které mohou používat digitální asistenti. Technologii by mohla najít uplatnění i u bezpečnostních leteckých programů, které NASA také vyvíjí. Zmíněná George Mason University používá při výuce technologii od SPEC Innovations. To přimělo jednoho z univerzitních profesorů, aby upozornil společnost SPEC na možnosti v projektu STTR. Během druhé fáze bude SPEC Innovations dále rozvíjet technologii digitálního asistenta, která již zaujala další komerční organizace.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/extreme_access_-_cadre_0.png
https://www.nasa.gov/…/040-2021_selectionannoucement_infographic_32321_508compliant.jpg
https://www.hawaii.edu/news/wp-content/uploads/2020/09/manoa-engineering-underwater-robots.jpg
https://advr-inc.com/wp-content/uploads/2019/12/Photon-Pair-Source.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
2 let před

Podporuje něco podobného ESA?

https://kosmonautix.cz/2022/02/18/nasa-podporila-inovativni-projekty-malych-firem/