Na cestě ke kosmickému dotankování

Americká společnost Astroscale U.S., která se zaměřuje na vývoj služeb, které prodlouží družicím na oběžné dráze životnost, 11. ledna oznámila, že podepsala dohodu na využívání kosmických tankerů/zásobníků firmy Orbit Fab. Zmíněná společnost Orbit Fab, je mladý startup, který má za cíl vytvořit „kosmické benzinky“. V rámci dohody by měla tato společnost zajišťovat na geostacionární dráze doplňování pohonných médií obslužným družicím LEXI (Life Extension In-Orbit) firmy Astroscale. V dohodě bylo stanoveno, že Orbit Fab dodá až 1 000 kilogramů xenonu, který bude určen k naplnění nádrží družic LEXI, přičemž první start má proběhnout v roce 2026.

Návrh obslužné družice LEXI (Life Extension In-Orbit)

Návrh obslužné družice LEXI (Life Extension In-Orbit)
Zdroj: https://astroscale-us.com/

Ron Lopez, prezident a výkonný ředitel Astroscale U.S. uvedl, že dohoda má velký význam, jelikož schopnost doplňovat pohonné látky v kosmickém prostoru umožní družicím LEXI obsloužit více zákazníků po delší dobu, aniž by bylo potřeba se obávat, že družici dojdou pohonné látky. Schopnost prodloužit službu družic s pomocí zařízení, jako jsou LEXI a schopnost dotankovat tyto obslužné družice „učiní provoz na oběžné dráze udržitelnějším,“ uvedl Lopez 11. ledna na videokonferenci s novináři.

Společnost Astroscale, která má sídlo v Japonsku a kromě toho provozuje samostatnou dceřinou firmu v USA, vstoupila na trh servisování družic v roce 2020, kdy odkoupila izraelskou firmu Effective Space Solutions (ESS), která se zaměřovala na služby prodlužující životnost družic, která navrhla zařízení zvané Space Drone. Lopez nyní uvedl, že firma využila duševní vlastnictví od ESS k vývoji LEXI. Kromě toho prý firma do návrhu přidala pokročilé prvky včetně čtveřice robotických paží. Senzory mají vznikat v prostorách firmy Astroscale v Izraeli, přičemž samotná družice bude sestavena ve Spojených státech. LEXI má podle Lopeze poskytovat služby jako udržování orientace a požadované dráhy, hospodaření s momentem hybnosti, korekce sklonu dráhy, přemístění na jiné místo geostacionární dráhy, či „odtah“ na hřbitovní dráhu po ukončení služby.

Šéf firmy Orbit Fab, Daniel Faber, uvedl, že uzavření smlouvy s Astroscale představuje model, jak mohou firmy s obslužnými družicemi spolupracovat, aby se posilovala ekonomika kosmického sektoru. „Část našich smluv můžeme zpeněžit ještě předtím, než je dodáme našim zákazníkům, což nám umožňuje rychle vybudovat síť tankerů a kyvadlových dopravních prostředků,“ uvedl Faber. Jeho firma byla založena v roce 2018 a za tu dobu již vyvinula rozhraní pro doplňování pohonných látek, která dostala jméno RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface). Tuto technologii již firma nabízí vládním i komerčním provozovatelům, aby jejich družice byly kompatibilní s budoucími dotankovávacími tankery od Orbit Fab.

Návrh rozhraní RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface)

Návrh rozhraní RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface)
Zdroj: https://cdn11.bigcommerce.com/

Firma také minulý rok vyvinula svůj první tanker/zásobník pro skladování pohonných látek na nízké oběžné dráze a plánuje vypustit svůj první tanker na geostacionární dráhu. K tomu by chtěla využít raketu Falcon 9 od SpaceX, která na přelomu let 2022 a 2023 ponese k Měsíci lunární lander. V roce 2023 by pak měly být k dispozici první dva dotankovávací kyvadlové dopravní prostředky od firmy Orbit Fab. „Naše architektura obsahuje tankery, které pojmou hodně pohonných látek, a pak obsahuje dotankovávací kyvadlové dopravní prostředky, které zajistí přesun pohonného média mezi zásobníky a provozovanými družicemi,“ popsal Faber.

Společnost Astroscale zatím neoznámila žádného klienta, který by chtěl využívat služeb LEXI. Lopez také odmítl uvést jména potenciálních zákazníků, ale sdělil, že se jeho společnost zaměřuje na komerční i vládní provozovatele. Orbit Fab plánuje v časovém horizontu 5 – 10 let vypustit desítky tankerů/zásobníků a dotankovávacích kyvadlových dopravních prostředků – ať už na nízkou či geostacionární oběžnou dráhu Země. Lopez a Faber společně uvedli, že jejich firmy aktivně vyhledávají další možnosti rozšíření trhu obsluhy družic na oběžné dráze včetně možnosti, že by obsluhované družice čerpaly pohonné látky přímo ze zásobníků bez nutnosti pendlující obslužné družice.

Přeloženo z:
https://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/…/ORBIT-FAB_ASTROSCALE_Partnership-879×485.jpg
https://astroscale-us.com/wp-content/uploads/2021/10/LEXI.png
https://cdn11.bigcommerce.com/…/RAFTI_image__69517.1599582132.jpg?c=2

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Na cestě ke kosmickému dotankování”

  1. PetrV napsal:

    Nechci jim brát iluze, ale benzinku musí dříve vybudovat spacex pro HLS.

  2. PetrDub napsal:

    Mají asi 20 let čas, aby to celé vypilovali a nacvičili a pak to mohou realizovat i u JWST :-). Jen to tam bude víc „z ruky“.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.