sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Letové testy pro misi Dragonfly

Ještě než se skutečná sonda Dragonfly proletí nad dunami s organickými látkami na měsíci Titanu, musí tým z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory zodpovědný za vývoj mise, otestovat celý koncept. K těmto testům slouží zjednodušený model, který létá nad písečnými pouštěmi naší Země. Právě proto se v září 2021 vydalo devět inženýrů z APL do oblasti Imperial Dunes v Kalifornii. Během tří dnů se testoval let makety sondy nad dunami, pořizování fotografií a sběr dat ze senzorů. Právě tyto údaje budou klíčové pro vývoj algoritmů vizuální navigace pro skutečnou misi Dragonfly, která se má k největšímu měsíci planety Saturn vydat v roce 2027.

Vizualizace projektu Dragonfly
Vizualizace projektu Dragonfly
Zdroj: https://www.nasa.gov

Testy probíhaly od svítání do soumraku a inženýři provedli celou řadu letů za různým světelných podmínek. Podařilo se jim nasbírat nezbytná data pro vývoj a testy navigačních algoritmů. Přirozené pozemské duny v tomto případě slouží jako analog terénu, se kterým se sonda setká na Titanu. Toto prostředí je tak ideální pro zkoušky algoritmů, které využijí snímky z kamery k určení vlastního pohybu a pozice.

Experti celkem postavili dvě identická testovací zařízení ITP (Integrated Technology Platform). Tyto drony mají hardware a software podobný tomu, který poletí na ostrou misi. Jde například o osm nezávislých rotorových sestav, letový počítač, procesor digitálních snímků, navigační kameru, inerciální měřící jednotku vybavenou gyroskopy a akcelerometry, nebo základní verzi algoritmů pro zpracování snímků a řízení letu. Zkušební drony ITP mají podstupovat stále složitější série testů, které dobře zhodnotí jejich chování. V loňském roce si tyto stroje připsaly přes 100 letů na různých místech za různě silného větru ruku v ruce s tím, jak byly jejich systémy stále komplexnější.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dragonfly-landing.png
https://www.nasa.gov/…/image/17-00084_fs_missionoverviewv7a16x9.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tonda
tonda
2 let před

Tak mě napadlo,že by stejný dron mohl létat i na Marsu,má 8rotorů,v řídké atmosféře lepší jak 2rotory Ingenuity.Prostě základ pro obě tělesa stejný=levnější.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  tonda

Ingenuity byla (a stále je) jen technologickým demonstrátorem, který měl prověřit, zda to vůbec jde. Když se ukázalo, že ano, začaly (zatím jen teoretické) práce na zatím neschváleném projektu většího létajícího stroje pro Mars, který by mohl nést i nějaké to vědecké vybavení. Tento návrh opravdu počítá s více rotory.

Vrtulník pro Mars a Titan se od sebe ale budou muset minimálně v něčem lišit. Už jen kvůli zcela odlišným hustotám atmosfér. To si vynutí jinak velké rotory či jiné rychlosti otáček.

kuban
kuban
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

na Titanu bude také vyloučeno použití fotovoltaiky a bude nutné použít (těžký) RTG

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  kuban

Ano, to je další rozdíl. Správná poznámka, díky!

Homer
Homer
2 let před

Takže v čase odletu budú mnohé prístroje 7 rokov staré. To je dosť vzhľadom na rýchly rozvoj technológií.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Homer

Plus je potřeba přičíst několik let přeletové fáze. Ale stále to bude to nejdokonalejší, co se k danému objektu vydá. Na Titanu nic nepřistálo už teď dlouhá dvě desetiletí. To znamená, že Dragonfly bude zcela jistě posílat mnoho cenných informací.

Viktor
Viktor
2 let před

Bude mit plovaky pro pristani na jezerech?

Spytihněv
Spytihněv
2 let před
Odpovědět  Viktor

To bohužel ne, už jen proto, že mise nemíří do nejatraktivnějších oblastí Titanu a tak se s přistáním na tekutém povrchu nepočítá. Navíc by to byla v současné době asi ještě příliš velká výzva. I když se v minulosti objevily koncepty, které měly zkoumat přímo uhlovodíková moře (ponorka, loďka). Ale už jen to, že neuspěly, je důkazem, že na tohle ještě odvahu asi nemáme. Což mě dost mrzí, ale samozřejmě výběr Dragonfly je lepší než CAESAR s rychlým odběrem vzorku z již známého jádra komety 67P.

https://kosmonautix.cz/2022/01/16/letove-testy-pro-misi-dragonfly/