Dočkala se raketa Simorgh premiérového úspěchu?

Když 29. prosince v 17:43 odstartovala z kosmodromu Xichang čínská raketa Dlouhý pochod 2D s (pravděpodobně armádní komunikační) družicí TJSW-9, zdálo se, že můžeme statistiky startů v roce 2021 uzavřít. Na letošní rok totiž nebyl plánován žádný další kosmický start. Čára přes rozpočet však přišla z místa, které by napadlo jen málokoho – z íránské raketové střelnice Semnán. Podle informací od Michala Václavíka z České kosmické kanceláře měly být na palubě rakety Simorgh  tři vědecké družice. Informací o startu však mnoho není – neznáme přesný čas startu, ani to, zda bylo dosaženo oběžné dráhy.

Íránská raketa Simorgh před startem v roce 2019

Íránská raketa Simorgh před startem v roce 2019
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Íránská raketa Simorgh (někdy označovaná také jako Safir-2) je třístupňový nosič s prvními dvěma stupni na kapalné pohonné látky (nesymetrický dimetylhydrazin a oxid dusičitý) a třetím stupněm na tuhé pohonné látky. Nosič vysoký 26,5 metru, který při startu váží 87 tun  by měl být schopen dopravit na nízkou oběžnou dráhu náklad vážící 350 kilogramů. Raketa Simorgh má zatím jediný úspěšný let – ten přišel 19. dubna 2016, ale šlo pouze o suborbitální test. Všechny další lety, které už mířily na oběžnou dráhu, však selhaly.

V červenci 2017 se porouchal druhý stupeň, v lednu 2019 pro změnu stupeň třetí. Ani při pokusech z února 2020 a června 2021 nebylo dosaženo oběžné dráhy – tentokrát už bez bližšího oznámení, co se nezdařilo. Nosič tedy výrazně zaostává za předešlou íránskou raketou Safir. Ta startovala mezi roky 2008 a 2019 celkem 8×, přičemž čtyřikrát uspěla, třikrát prokazatelně selhala a v jednom případě není jasné, zda šlo o selhání, či o suborbitální let.

Ale zpět k raketě Simorgh, která na svou úspěšnou premiéru stále čeká. Zatím se z žádného zdroje nepodařilo ověřit, zda byl dnešní start úspěšný, či nikoliv. Pokud se v dalších hodinách objeví nové informace (ať už o úspěšnosti startu, případně o identitě vynesených družic), budeme Vás o nich informovat formou aktualizace tohoto článku.

EDIT 30. prosince 22:21
Případ tohoto startu asi můžeme uzavřít. Na oběžné dráze totiž nebyly detekovány žádné nové objekty. Dozvěděli jsme se také, že ke startu došlo ve 4:30 SEČ.

EDIT 30. prosince 20:42
Uznávaný astronom specializující se na objekty na oběžné dráze, Jonathan McDowell usuzuje, že start nebyl úspěšný a trosky dopadly do oceánu jižní od Austrálie.

Zdroje informací:
https://twitter.com
https://en.wikipedia.org

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FH2RISmX0AQn-lv?format=png&name=900×900
https://upload.wikimedia.org/…/d/d5/Simorgh_Payam_launch_06.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Dočkala se raketa Simorgh premiérového úspěchu?”

  1. kuban napsal:

    vypadá to, jako kdyby během startu měli otevřenou budovu pro vertikální přípravu rakety

  2. Martn napsal:

    No, když nic jiného, aspoň jí pěkně pomalovali.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.