New Shepard ponese šest lidí

Třetí pilotovaná mise suborbitálního nosiče New Shepard (NS-19) má proběhnout 9. prosince a poprvé s šesti lidmi na palubě. Posádka to bude znovu hodně zajímavá. Jako hosté firmy Blue Origin totiž zdarma poletí Michael Strahan z pořadu “Good Morning America” vysílaného na stanici ABC a také Laura Shepard Churchley, nejstarší dcera prvního amerického astronauta, Alana Sheparda. Zbývající čtyři členové posádky za sedačku museli zaplatit. Konkrétně tak na blížící se misi poletí filantrop Dylan Taylor, investor Evan Dick, zakladatel firmy Lane Ventures, Lane Bess a jeho syn Cameron.

Laura Shepard Churchley, nejstarší dcera prvního amerického astronauta, Alana Sheparda

Laura Shepard Churchley, nejstarší dcera prvního amerického astronauta, Alana Sheparda
Zdroj: http://www.collectspace.com/

Nosič New Shepard je pojmenován právě po Alanu Shapardovi, který se na svůj historický suborbitální let v lodi Freedom 7 vydal 5. května 1961 a stal se po Juriji Gagarinovi druhým člověkem v kosmickém prostoru (ale nikoliv na oběžné dráze). Tento muž se stal také pátým člověkem, který kráčel po Měsíci, jelikož v roce 1971 působil v roli velitele mise Apollo 14, kdy se pro veřejnost proslavil především odpalem golfového míčku. Jeho dcera Laura (74) působí jako šéfka organizace Astronaut Scholarship Foundation Board of Trustees, která vybírá peníze a poskytuje mentoring vysokoškolským studentům a učitelům zaměřeným na technické obory.

Je pro mě docela úsměvné říct, že na New Shepardu poletí originální Shepard,“ řekla Churchley ve videu, které firma Blue Origin zveřejnila na Twitteru. „Jsem opravdu nadšená, že poletím s Blue Origin a také jsem velmi hrdá na odkaz svého otce. Byl prvním Američanem ve vesmíru a pátým člověkem na Měsíci a dosud byl jediným mužem, který hrál golf na Měsíci. Věřím, že by řekl totéž, co moje děti: „Jdi do toho, Lauro.“ Michael Strahan dříve působil jako profesionální hráč amerického fotbalu, dnes působí jako televizní moderátor. Stane se prvním zástupcem zpravodajské organizace, který poletí do kosmického prostoru. Bude také druhým ex-hráčem NFL, který se dostane do kosmického prostoru. Tím prvním se stal bývalý astronaut NASA Leland Melvin.

New Shepard má 9. prosince odstartovat ze základny Van Horn v Texasu. Půjde o třetí let s posádkou New Shepardu, šestý let této firmy v letošním roce a o vůbec první let s kompletní šestičlennou posádkou. Celkem se do kosmického prostoru dostalo 601 osob. Z toho 29 při suborbitálních kosmických letech na palubě raketového letounu X-15, soukromě financovaného raketového letounu SpaceShipOne, nosiče New Shepard firmy Blue Origin a SpaceShipTwo Unity společnosti Virgin Galactic.

Dylan Taylor (nahoře vlevo), Evan Dick (nahoře vpravo), Lane Bess (dole vlevo ) a Cameron Bess (dole vpravo).

Dylan Taylor (nahoře vlevo), Evan Dick (nahoře vpravo), Lane Bess (dole vlevo ) a Cameron Bess (dole vpravo).
Zdroj: http://www.collectspace.com/

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/blueoriginnewshepardns10ignition2.jpg
http://www.collectspace.com/images/news-112321c-lg.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “New Shepard ponese šest lidí”

  1. Vit Blahous napsal:

    Michael Strahan… Stane se prvním novinářem, který poletí do kosmického prostoru… Nebyl prvním Tojohiro Akijama?

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Je to tak. Prvním novinářem v kosmickém prostoru a dokonce i na oběžné dráze byl Tojohiro Akijama. Také u Bessových by to chtělo jasnější formulaci, že jde o první společný let otce a syna. Protože páry rodič-potomek tu již máme, viz Owen a Richard Garriott nebo Alexandr a Sergej Volkov.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.