ISS dnes dvakrát ohrozila kosmická tříšť

Mezinárodní vesmírná stanice ISS - Více než 400 tun špičkové techniky ve výšce 400 kilometrů nad Zemí.

Posádka Mezinárodní kosmické stanice ISS dnes zažila mimořádnou situaci. Orbitálnímu komplexu totiž hrozila srážka se zatím neupřesněným úlomkem kosmické tříště, tedy lidově řečeno kosmickým odpadem či smetím. Jelikož už na úhybný manévr nebyl čas, musela se posádka narychlo schovat do svých kosmických lodí Sojuz a Crew Dragon. K takové situaci již v historii ISS došlo, dnes však nastala tato situace hned dvakrát. Pozemní středisko už před prvním přiblížením uvedlo, že první objekt se ke stanici přiblíží zhruba v 8:06 SEČ. Následně bylo upřesněno, že druhý objekt by měl stanici minout mezi 9:38 a 9:44. Mezi oběma událostmi nakonec uplynulo 93 minut, což vede k úvahám, zda nešlo o jeden a ten samý objekt. Posádka tedy urychleně nastoupila do svých lodí a došlo i k uzavření průlezů mezi loděmi a stanicí.

Jen před pár dny (10. listopadu) provedla ISS motorický manévr, aby se vyhnula úlomku čínské družice Fengyun-1C. Ta byla v roce 2007 sestřelena čínskou protidružicovou raketou v rámci testu této technologie. V době, kdy stanice provedla manévr, zbývaly do maximálního přiblížení zhruba dva dny. Připravit takový manévr je však otázka hodin a pokud už na něj není čas, musí se posádka uchýlit do svých lodí, kde jsou v bezpečí i v případě, že by úlomek kosmické tříště opravdu do stanice narazil a prorazil její stěnu. Jelikož tentokrát oba objekty stanici minuly a žádný náraz nebyl zaznamenán, mohly posádky opustit své úkryty. Američan Mark Vande Hei, který se ukrýval v Sojuzu pak dostal pokyn, aby otevřel průlez mezi západním a ruským segmentem. Průlezy mezi ostatními moduly však zůstaly preventivně uzavřeny. Pjotr Dubrov zase dostal od pozemního střediska za úkol vrátit loď Sojuz do původní konfigurace.

Zdroje informací:
https://ria.ru/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://c2.staticflickr.com/2/1971/45616596621_e79639f5ff_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “ISS dnes dvakrát ohrozila kosmická tříšť”

  1. Ivono napsal:

    Plně s Vami soucitim. Vidim to uplne stejně. I korektnost má své hranice. Doporučoval bych aby se všichni pod své příspěvky podepisovali. Pan Dušan Majer jde s kůží na trh také se svým jménem… Pěkný večer.Ivo Novotny, Velký Luh

  2. lukas.talich napsal:

    Řeší se v takových případech i vzájemná rychlost mezi stanicí s tím smetím a jeho velikost? Je tam nějaký limit, nebo se stejně řeší i pomalu letící kousíček nějaké tepelné izolace atd.?

  3. Kamil napsal:

    Ti Rusové se úplně zbláznili? Mě to mozek nebere.

  4. Maniak napsal:

    Proč kurňa zase ti rusáci? Copak netušili, co způsobí? Je jim to jedno? S tímhle státem spolupracuje ESA? Začínám mít pocit, že fakt bude lepší zasrat si zemi větrnýma turbínama než brát plyn z Ruska.

  5. Michal Václavík VIP napsal:

    Zhruba přesně to je 1 hodina a 33 minut.

  6. kuban napsal:

    „Mezi oběma událostmi je zhruba přesně hodina a půl“ 😀
    Nebyl by k dispozici nějaký přibližnější údaj? 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.