sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Odlet Crew-2 od ISS

Robert Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet a Akihiko Hošide strávili na Mezinárodní kosmické stanici více než půl roku. Po mnoha změnách termínů jejich odletu je však již zřejmě definitivně jasno. Dnes se posádka rozloučí se zbytkem 66. dlouhodobé expedice a usedne do své lodi Crew Dragon. Z důvodu závady na systému shromažďování moči (viz starší článek) má posádka omezit používání toalety v Crew Dragonu, ale do návratu neuplyne tolik času. Dnes ve 20:04:58 se má Crew Dragon odpojit od stanice, zítra ve 3:39:27 zahájí loď brzdící manévr a už ve 4:33:07 kabina s posádkou přistane. NASA TV bude vysílat rozloučení posádek spojené s uzavřením průlezu mezi Crew Dragonem a ISS a nabídne také přímý přenos z odletu lodi.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E7ERSDWWQAYWg6E.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
2 let před

8 hodin bez záchodu snad vydrží, ale jak tam měli být 19 hodin, tak jsem jim to nezáviděl

Cerv
Cerv
2 let před

Taková otázka … oprvdu nejsou USA schopni přidat další TDRS družice a zajistit nepřetržité videospojení s ISS??? Viz dnešní cca. desetiminutové přerušení zrovna v nejzajímavější chvíli odpojení Dragona od ISS.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Cerv

Není důvod. Investovat přes 100 milionů dolarů jenom pro to, aby nebyly drobné výpadky v přenosu obrazu je nesmysl. Mise tím nijak ohrožena nebyla. Dříve nebyly dokonce žádné online přenosy a vše fungovalo jak mělo. Těch 100 milionů se určitě bude dát investovat lépe. Navíc stejně mnohem kvalitnější snímky odlétající lodi Crew Dragon pořídí posádka ISS a naopak.

PetrDub
PetrDub
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Také mě tyto výpadky v přenosech z ISS překvapily (už dříve) – chápu, že video je z velké části jen kvůli prezentaci veřejnosti a tedy vlastně takové PR. Co ale nevím a co bych se rád zeptal, je to, zda se pozorované výpadky spojení týkají jen toho videopřenosu a nějaký nízkoziskový telemetrický přenos (popř. audio s posádkou) je zajištěný 100% nepřetržitě?
Např. „ztráta“ demonstrační mise Starlineru byla částečně způsobena i výpadkem komunikace s lodí (nemožnost odeslat manuální pokyn pro ruční zažehnutí motorů pro zakulacení orbity) – chápu to tedy tak, že obecně není pro družice a kosmické lodě vybudována spolehlivá a nepřerušovaná komunikace se Zemí. Nicméně pro lodě s posádkou mi to přijde jako dost velký risk a pokud by to „spravilo“ 100 milionů dolarů, tak bych to jako bezpečnostní prvek viděl rozhodně ospravedlnitelné.

Ferda
Ferda
2 let před
Odpovědět  PetrDub

Stravil jsem trochu casu hledanim informaci o satelitech TDRS (wiki/nasa) a mam z toho pocit, ze by to byl krasny namet na clanek ci dokonce serii clanku od nektereho ze super autoru Kosmonatixu. Bohuzel spousta informaci je neuplnych a dost casto si z ruznych zdroju trochu protireci. Myslim, ze jejich historie a soucasna konstelace je pomerne zajimava. (Kdyby se toho tak chtel ujmout napr. Ondřej Šamárek byl bych v sedmem nebi :-)) Jen se bojim, ze jakmile by se do clanku zahrnulo i pozemni vybaveni, ktere s TDRS tesne souvisi, tak hrozi ze rozsah nekontrolovane vystreli nahoru.

Obecne mam pocit, ze pro nasa je ohledne TDRS prioritou spolehlivost a redundance nez kompletni souvisle pokryti. Na orbite je 9-10 satelitu, ale de-fakto pouze ve trech zemskych delkach (geostac. orbit.). Jestli tomu tedy spravne rozumim, tri satelity jsou aktivni a zbytek vzdy v tesnem sousedstvi s aktivnim satelitem slouzi jako zaloha. Nebo ty zalozni vypomahaji s mene dulezitymi prenosy, informace jsou zde trochu nejasne.

Dale jsem ziskal dojem, ze se NASA v poslednich letech soustredila na upgrade pozemniho komunikacniho vybaveni, do ktereho znacne investovala. Asi nema smysl vypoustet dalsi satelity, kdyz na to pozemni infrastruktura nebyla pripravena…

Bohuzel jake jsou plany s TDRS do budoucna ani po kratkem hledani neni moc jasne.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Ferda

Téma systému TDRSS jsme s Michalem Václavíkem zpracovali do jednoho dílu Vesmírné techniky.

Ferda
Ferda
2 let před
Odpovědět  Ferda

Diky za odkaz.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Ferda

Není zač.

ov42
ov42
2 let před

Při obletu stanice cvakal Tomáš jak o život a fotit umí, takže se docela těším na další fotky ISS.

https://kosmonautix.cz/2021/11/08/zive-odlet-crew-2-od-iss/