ŽIVĚ: Druhý pilotovaný New Shepard

Když v červenci poprvé odstartoval suborbitální nosič New Shepard s lidmi, byla to velká událost. Bylo jasné, že mise označovaná NS-16 znamená začátek nové éry suborbitální turistiky. Další mise (NS-17) byla opět bezpilotní a letěly na ní pouze vědecké experimenty. Nyní se však můžeme těšit na další pilotovaný výlet nad hranici kosmického prostoru. Let obstará nosič s výrobním označením NS4 a kabina bude RSS First Step. Na palubě budou čtyři lidé ze tří různých států. Společnost Blue Origin avizovala, že z přípravy na let i z letu samotného zajistí tradiční přímý přenos, jehož přehrávač najdete v tomto článku. Vysílání má začít 90 minut před startem, který je aktuálně naplánován na 16:00 SELČ.

Na palubě bude Australan Chris Boshuizen, bývalý inženýr agentury NASA a spoluzakladatel společnosti Planet Labs. Další křeslo obsadí Američan Glen de Vries, místopředseda Life Sciences & Healthcare, Dassault Systèmes a spoluzakladatel společnosti Mediadata. Další Američankou na palubě bude Audrey Powers, která pracuje pro Blue Origin. Čtvrtým členem posádky je kanadský herec William Shatner, který se díky svému věku 90 let stane nejstarším člověkem v kosmickém prostoru. Tento rekord zatím drží Wally Funk, která ve věku 82 let letěla na misi NS-16.

EDIT: Start v 16:00 nebude, ještě se řeší nějaké drobné problémy na nosiči.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FBYQlBPVgAIMAWp?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

16 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Druhý pilotovaný New Shepard”

  1. Pavel Kralicek napsal:

    Nejzajimavejsi na tom letu nakonec bylo chovani a vypraveni W. Shatnera po pristani. Ty bezprostredni pocity a to jak byl uplne rozhozeny a na mekko…ano, je to herec, ale neverim, ze tohle hral a mel to ve scenari, aby potesil Bezose, nema to zapotrebi. Tohle je presne to co profesionalni kosmonautika prinese jen tezko a za to patri dik i Blue Origin/Bezosovi, proste jen nechali Shatnera vypravet o pocitech co mel a neresili cas!

  2. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Oligarchové opravdu není širší okruh lidí. Ale Kapitánu kirkovi ten skoro let do vesmíru moc přeju.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Suborbitální let je o více než dva řády levnější než let na oběžnou dráhu, takže si jej může dovolit opravdu mnohem širší okruh lidí bez ohledu na to, co si myslíte.

      • Terminator napsal:

        U nás třeba Renáta Kellnerová, Daniel Křetínský, Andrej Babiš nebo ten pán s penězi od klientů Bohemia Energy.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Výborně a teď mi jmenujte, kteří Češi by si mohli dovolit let na oběžnou dráhu, který stojí více než o dva řády více. Ze zásad prosté logiky mi vychází, že těch lidí bude méně, ale když už jste se tak vehementně pustil do argumentace tak asi máte nějaké jiné vysvětlení.
        Celou dobu hovořím jen a pouze o tom, že pokud je suborbitální let levnější než orbitální let, pak si to může dovolit mnohem více lidí, protože let na oběžnou dráhu je i pro hodně bohaté lidi nedostupný.

  3. Anton Florian napsal:

    Tak trochu mě to to připomíná zábavu pro snoby.Technologie přistání a její zvládnutí stojí za zhlédnutí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jde o významný technologický pokrok, který může otevřít lety do kosmického prostoru mnohem širšímu okruhu lidí.

      • Ivo napsal:

        Z mého pohledu jde spíše o inovovanou verzi lunaparku s lety do vesmíru to má asi společného tolik jako létající ryby s letadly.

      • ov42 VÝSTRAHA napsal:

        Jo, jo, já si taky přeju, aby do vesmíru létali kosmonauti jednotlivých států a provád+ěli výzkum a a ne oligarchové na dovolenou. Či hérečky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je dobře, že o vývoji technologií rozhodují lidé, kteří tomu opravdu rozumí a nikoliv vy. To, že nechápete, o jakou událost se jedná, je váš problém. Pro kosmonautiku je rozšiřování okruhu klientů požehnáním, na které jsme čekali dlouhé roky. Takže jen houšť a větší kapky.
        P.S. Kosmonauti jednotlivých států samozřejmě budou dál létat na své mise. Pokud vás tedy současný nový trend nezajímá, je to váš problém, nemusíte jej sledovat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Bohužel nemohu za to, že nevidíte unikátnost tohoto technologického milníku, který otevírá dveře do kosmického prostoru mnohem širšímu okruhu lidí. Považuji ale za velmi neomalené takto hanit a zesměšňovat značný technologický úspěch.

  4. Jandys napsal:

    Tentokrát se jim nepodařilo uvolnit před otevřením kapsle již nepotřebná lana padáků, na rozdíl od červencového letu.
    A z reakcí J.Bazose na vyprávění W. Shatnera jsem rozpačitý snad ještě víc. Celý dnešní přenos byl takový smutný. I když se moderátorka snažila

  5. Borin napsal:

    T konečně odečítá. Kapitán James T. Kirk William Shatner je ve svém věku frajer, i když působí unaveně. Přeji mu poklidné přistání.

  6. Michal Václavík VIP napsal:

    Start posunut na 16:30 SELČ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.